Etienne Goudriaan wint geslaagd TORENSTADTOERNOOI

33 schaak lustige deelnemers stonden afgelopen zaterdag in onze mooie speellocatie Waterkracht aan de start van het  Torenstadtoernooi. Onze voorzitter Kees Henstra heette iedereen hartelijk welkom en stelde natuurlijk onze bekwame wedstrijdleider Paul Ham voor. Die hoefde naar eigen zeggen op het zeer sportieve toernooi maar 1x in actie te komen toen twee jeugdspelers in een potremise pionloos toren eindspelletje elkaar door de vlag wilden jagen…

Met deelname van maar liefst 3 met onze club bevriende meesters (Etienne Goudriaan, Willy Hendriks en Otto Wilgenhof) was het toernooi sterk bezet en het zou een prestatie van formaat zijn als iemand anders zich tussen of boven het illustere drietal zou weten te plaatsen. Een kandidaat daartoe was oud-lid Paul Bekkers, die door zijn fan en vader Wim  werd gecoacht. Ook Sebastiaan Smits, een nog (?!) clubloze Brabantse Zutphenaar met een hoge rating en een Helmonds schaakverleden zou voor een verrassing kunnen zorgen. En wat te denken van Sven Pronk,  jonge Voorstenaar met ratinggroei, die met zijn clubgenoot Tom Molewijk steevast een humorvol debat aanging? Vanuit onze eigen club zou Klaas Hagendijk een gevaar kunnen vormen voor de meesterlijke grootheden, maar verder zijn bij absentie van enkele coryfeeën, waaronder Kees Henstra die zichzelf als voorzitter taakbewust had vrij geroosterd geen serieuze kandidaten in beeld. Maar je weet het maar nooit, bij rapidschaak zit een ongeluk in een klein hoekje.

Gelukkig zijn mijn partijen vaak vrij snel beslist, zodat ik aardig wat rond kan kijken op zoek naar anekdotes. Een mooi moment doet zich voor bij het bord van jeugdspeler Wiard van der Weijden, die in een volmaakt kansloos eindspel tot zijn immense opluchting en afgrijzen van zijn tegenstander midden op het bord pat wordt gezet. Of bij de match Gerrit Ruegebrink – Wouter Rothengatter, waarbij eerstgenoemde onder redelijke publieke belangstelling een totaal gewonnen eindspel zo afgrijselijk om zeep helpt, dat Wouter zelfs nog wint en de toeschouwers hun tranen van het lachen amper kunnen bedwingen.

Na ronde 5 is er al flink wat tekening in de strijd: de drie meesters staan bovenaan en Etienne lijkt de beste papieren te hebben omdat hij slagvaardiger lijkt in de onderlinge potjes. Terwijl ik in een niet al te overtuigend middenspel zit tegen de sterke Marcel Krosenbrink komt oud-lid Yvon Wagenaar tot mijn vreugde een liefdevolle blik op mijn bord werpen…En jawel hoor: Marcel geeft subiet zijn dame weg! (Ik hoop in mijn prijs tegen te komen hoe dat werkt…) Ook in de slotronde ben ik snel klaar als de verder weer sterk spelende Hans de Vos een opening mishandelt. Dat levert me 5 punten op; intussen brengt Olav naast mij zijn eveneens 5e punt op veel knappere wijze binnen en daarom wordt hij ook terecht ex-aequo 4e achter de grote drie.  Sven Pronk voegt zich een beetje teleurgesteld bij deze subtop: hij bleek als enige in staat soms remise te spelen tegen de toppers, maar vergooide zijn kansen door gepruts in de voorlaatste ronde. De enige actieve vrouw in  het toernooi, Maria Dolphijn uit Lochem behaalt een verdienstelijke 50% score en staat daarmee op gelijke hoogte met onze plaatselijke topspeler Klaas Hagendijk, die heden even niet meedeed om de prijzen

Etienne lijkt dan met een punt voorsprong op de titel af te gaan, maar Wouter Rothengatter is geen hapklare brok, want hij is snel, goed in vorm  en neemt historische Zutphense KNSB-bagage mee. Het is druk rond het top bord, want Wouter heeft op een gegeven moment een paard meer! Wel zien we nu een akelige driedubbele bezetting van de 7e rij als behoorlijke compensatie voor Etiennne. Die weet het punt dan toch bijeen te 'schwindelen' en zo het toernooi alleen op zijn naam te schrijven.
Kees Henstra deelt bij de prijsuitreiking de gevulde enveloppen uit: Etienne neemt glimlachend die met de grootste biljetten aan en Otto en Willy krijgen de gedeelde 2e en 3e prijs. Dan zijn de geldbedragen op, maar mag Sven Pronk de extra prijs in de vorm van een flinke waardebon van sponsor Driekant in ontvangst komen nemen. Vervolgens zijn er ratingprijzen, waarbij ik tot mijn vreugde de tweede druk van het succesvolle boek van Willy Hendriks: “Move first, think later” van de boekentafel mag nemen, waarbij Willy zijn markante handtekening er graag in wil zetten. De jeugdprijs is voor Jacob Kaiser van het Witte Paard uit Haarlem die met zijn rating van ruim 1500 knap 11e is geworden in het sterke veld.

Eric Kloppers

 

You have no rights to post comments

We hebben 443 gasten en geen leden online