Oliebollenschaak 2018

Onze specialist schaakvarianten 'Olav' stelt voor om het nieuwe jaar (8 januari) te beginnen met 'Extinction' (Uitsterfschaak).

Bij 'Extinction' is het de bedoeling dat je van ieder soort stuk (Koning, Dame, Toren, Paard, Loper, pion) er tenminste 1 behoudt. De normale begin opstelling is van toepassing en de normale schaakregels gelden, echter kan de koning net als ieder ander stuk gewoon geslagen worden; ‘schaak' bestaat dus niet, althans: het niet opheffen van ‘schaak' betekent niet dat er sprake is van een onreglementaire zet. Bovendien: zodra een speler niet meer in het bezit is van tenminste 1 der bovengenoemde stukken, is de partij verloren. Er kan onderling tot remise overeengekomen worden. Ook drie keer dezelfde stelling leidt tot remise.

Indien de laatste pion promoveert tot een ander stuk is de partij verloren (pionnen zijn uitgestorven) tenzij door deze promotie de partij door uitsterven gewonnen wordt. (bijvoorbeeld: door promotie wordt een paard geslagen en de tegenpartij heeft geen ander paard meer) In dat geval wint dus de promoverende partij.

Zie ook link:   www.chessvariants.com/winning.dir/extinction.html

"Wees zuinig op uw stukken!” 

Het speeltempo is 10 minuten + 5 seconden per zet. Het kan zeer snel gaan en wil je het goed spelen is het zeker geen eenvoudige variant.
Na 5 ronden zal wel bekend moeten zijn wie het meeste talent voor dit spel heeft. Zelf speel ik het al behoorlijk lang, dus zal het wellicht een uitdaging zijn om mij te verslaan…

Uiteraard zijn er de oliebollen.

Tevens komt Tornado 1 op bezoek voor de eerste OSBOcup wedstrijd. Ons team bestaat uit Gert-Jan, Klaas, Nagib en Willem.

We hebben 108 gasten en geen leden online