Oliebollentoernooi 2024
Het Oliebollentoernooi op 8 januari 2024 zal in het teken staan van Duck Chess en Three Checks. Voor oliebollen zal worden gezorgd. We spelen eerst 4 ronden Three Checks. Vervolgens spelen we drie ronden Duck Chess. In totaal spelen we dus 7 ronden. Tempo voor Three Checks zal 5 min. plus 3 sec. increment per persoon per partij zijn. Tempo voor Duck Chess zal 10 min. plus 5 sec. increment per persoon per partij zijn. We delen in zoals altijd met snelschaken wordt ingedeeld.
Reglement Three Checks:
Normale schaakregels gelden, met als toegevoegde regel dat de partij die het eerst de Koning van de tegenstander drie keer schaak zet wint. Uiteraard kan ook op de normale wijze (door schaakmat) de partij worden beëindigd. Er kan remise worden overeengekomen. Over het algemeen duren partijen Three Checks niet heel lang. Misschien kun je je daar iets bij voorstellen. Qua tactiek is het goed om in het achterhoofd te houden de Koning in ieder geval goed te beschermen omdat (meervoudige) stukoffers winnend kan zijn, ook al sta je daarna volgens het normaal schaken positioneel verloren. Als je daardoor namelijk de tegenstander in ieder geval drie keer schaak kan geven, heb je gewonnen.
Om geen discussie te krijgen over het aantal gegeven ‘schaakjes', dient de speler op het moment dat ‘schaak' wordt gegeven dit hoorbaar te melden (schaak!) en te noteren (turven). Als een ‘schaak' niet is gemeld en/of is geturfd, kan dat ‘schaak' achteraf niet meer worden geclaimd. Beide spelers moeten het op het moment zelf dus eens worden over het feit dat schaak is gegeven.
Reglement Duck Chess:
Duck Chess is uitgevonden in 2016 door een Engelsman Tim Paulden. Na de eerste zet te hebben gedaan plaatst wit vervolgens een badeend (Duck) op een leeg veld. De zet is voltooid zodra de Duck is geplaatst; de klok wordt ingedrukt en de beurt is aan zwart. Zwart reageert door een zet te doen en vervolgens de Duck op een ander leeg veld te plaatsen, waarna de klok wordt ingedrukt. Op deze wijze gaat het vervolgens de hele partij verder. De Duck fungeert als een blokkade en kan niet worden geslagen. Er kan niet door de Duck heen worden gespeeld; niet verticaal, niet horizontaal en ook niet diagonaal. De Duck is dus een behoorlijke sta in de weg, maar kan tegelijkertijd gebruikt worden als een zeer goede verdediger. Het Paard is het stuk dat in de praktijk het minste hinder ondervindt van de Duck, omdat wel over de Duck gesprongen kan worden. Een Paard is dus een sterk stuk. Over het algemeen is een Paard sterker dan een Loper en in de meeste situaties ook sterker dan een Toren. Algemeen kan wel gesteld worden dat alleen de Dame is sterker dan een Paard.
Doel van het spel is de Koning van de tegenstander te slaan. Als de Koning is geslagen is de partij meteen afgelopen. Het fenomeen ’schaak’ bestaat niet in Duck Chess. Het is dus niet verboden om de Koning aangevallen te laten staan dan wel in een aanval te lopen. Als immers de Duck geplaatst wordt in de lijn van de aanval op de Koning, wordt daarmee de aanval onderbroken en is er niets aan de hand. Overigens is het niet verplicht om een aanval op de Koning met de Duck te onderbreken, echter als de tegenstander ziet dat jouw Koning staat aangevallen, is het zijn/haar goed recht om de Koning te slaan en is de partij dus afgelopen.
Als er geen legale zet meer mogelijk is, is het ‘pat’. De partij die pat wordt gezet wint de partij! Het is echter niet éénvoudig om op pat te spelen. Het is immers niet illegaal voor de Koning om in de aanval van een vijandig stuk te lopen, ook niet als het vervolgens niet meer kan worden voorkomen dat de aanval op de Koning wordt onderbroken door de Duck. Pat komt in de praktijk dus eigenlijk niet voor. Enkel in composities is pat denkbaar.
Partijen kunnen behoorlijk lang duren, maar kunnen ook best snel afgelopen zijn. Het is namelijk niet ondenkbaar dat een aanval op een bepaald stuk (of de Koning) over het hoofd wordt gezien. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat een extra ’stuk’ (de Duck) veel aandacht opeist, zodat de aandacht op de verdediging nogal eens verslapt. Duck Chess is met recht een variant waarbij ‘out-of-the-box’ gedacht moet worden. Hieronder een instructieve video over Duck Chess.
Het is natuurlijk aan te raden om de Duck te plaatsen op een veld waarvan je niet wilt dat de tegenstander dit kan bezetten. Als instructievideo (plm 3 kwartier) zou ik het navolgende willen aanraden: https://youtu.be/2gzq7bnyIwg In deze video wordt zeer duidelijk welke tactieken er mogelijk zijn en welke verraderlijke valletjes op de loer liggen.
Olav Wilgenhof