Clubkampioen Klaas Hagendijk geeft verbluffende simultaan

Het is maandag 26 juni 2023 en vandaag staat de traditionele simultaan van de clubkampioen als sluitstuk van het seizoen op het programma. Omdat Klaas Hagendijk niet voor de eerste keer de interne competitie heeft gewonnen, mag hij proberen het op te nemen tegen 12 uiterst gemotiveerde leden. Hij schrijdt soepeltjes maar niet onnadenkend langs de borden, zoals alleen een Hagendijk dat kan (dit heb ik jaren geleden in Gent mogen ervaren).

Daardoor komt hij op pure snelheid iets tekort ten opzichte van oud-wereldkampioen Gary Kasparov, die ik in 1986 een keer bezig zag in Amsterdam. Die presteerde het om het eerste uur rennend langs de borden te snellen en zo al zoveel spelers op tempo te verslaan, dat hij meer dan 2 uur sneller klaar was met de 40 opponenten dan Jan Timman die een zaal ernaast bezig was…

Maar waar Klaas dus meer lijkt op de illustere Jan Timman, is zijn relaxte benadering een voorbeeld voor menig clubkampioen op andere verenigingen die rond deze datum meestal met een overmaat aan adrenaline en stress ten onder gaan tegen de verbeten clubleden, die natuurlijk allemaal een leuk potje kunnen schaken. Dan is 50% een gebruikelijke eindscore.

Ik heb het zelf een keer mogen doen toen ik als 31 jarige een keer verrassend clubkampioen was geworden bij ES’80 in Amsterdam. Heel anders dan Klaas meende ik als Kasparov langs de borden te moeten snellen. Tegen Yvon gaf ik op zet 10 al een dame weg en zo ging het mis op veel borden, zodat de score inderdaad slechts rond de 50% lag aan het eind, waarbij ik nauwelijks nog aanspreekbaar was wegens overconcentratie en griezelige fixatie. Met licht geweld moest ik van de laatste borden worden verwijderd, omdat de zaal dicht moest…De hele nacht bleef ik vervolgens wild woelen met beelden van talloze partijen in een nachtmerrieachtige chaos…

Maar Klaas staat nadat hij de openingen zorgvuldig had neergezet gewoon met een biertje even ontspannen te keuvelen aan de bar, om daarna met een serene rust weer verder te sluipen. Ik kijk ook eens rond en zie werkelijk niet 1 bord waarop hij in de problemen is!

Aan mijn bord staat het “Calabrese countergambit” op het bord na 1 e4 e5 ; 2 Lc4 (Om mijn Lettisch Gambiet na 2 Pf3 f5  te ontwijken) en dan toch 2 … f5?!

We hebben met deze bizarre opening ook al een paar normale partijen gespeeld, het levert rare spelbeelden op en ook nu had ik na 10 zetten al 4x met de dame gespeeld. 

Klaas speelt remise tegen Nathan van Dam in een erg rustige partij, tegen Willem Oving in een sterke pot en hij gaat tegen mij ten onder nadat hij ten onrechte een tweede pion buit heeft gemaakt. 

Klaas vergrijpt zich ergens net na deze stelling aan de verleiding gxh5, waarna de twee geïsoleerde dubbelpionnen van wit allemaal zwak blijken en het loperpaar van zwart tot ontplooiing komt.  

Maar alle andere tegenstanders gaan er vroeg of laat aan voor de moeite, ook omdat hij aan het eind superieur blijkt in diverse bijna gelijk staande eindspelen omdat hij natuurlijk ook steeds eerder aan elk bord komt. Nog net voor half 12 is het afgelopen en de geweldige score van 10 uit 12 is grootmeesterlijk. Want Olav vertelde vooraf dat een gemiddelde simultaangever 400 ELO punten lager speelt dan zijn actuele rating. 

Maar die redenering volgend geldt dit: Klaas heeft tegen een gemiddelde tegenstand van ca 1600 ELO meer dan 80% behaald. Dat is een TPR van ca 2000 (Hoger dan zijn eigen rating!!) . We doen er 400 bij en hij heeft het ongeveer net zo goed gedaan als een gemiddelde 2400 simultaangever! 

We gaan na een leuk seizoen op vakantie en vooral de aanwinst van diverse enthousiaste nieuwe leden heeft de club veel goed gedaan Tot augustus allemaal!

Eric Kloppers

We hebben 51 gasten en geen leden online