Succes op Grand Prix Velp!

Ondanks dat het Zutphense Grand Prix-toernooi altijd een van de meest geslaagde toernooien is van de hele cyclus, kent onze club een lange traditie van niet-meedoen aan de GP's van
andere clubs. Dat is jammer en volledig onterecht want het zijn altijd enerverende evenementen waarin kinderen hun schaakenthousiasme lekker kunnen botvieren. Ik was dan ook blij dat
we afgelopen zondag tijdens de GP van Velp eindelijk met die traditie konden breken! Met Metin, Florian, Bas en Joaquin (de vier musketiers die ook zo schitterden tijdens het Schoolschaaktoernooi), begeleidende ouders en mijn persoontje waren we ruim vertegenwoordigd.

Het toernooi begon met een vreemd incident: tijdens het bekendmaken van de indeling van de Hoofdgroep werd de naam van Bas afgeroepen. Ik dacht nog: goh, wat toevallig dat er nog een speler is die dezelfde voor- en achternaam heeft als onze Bas. Maar ze hadden hem dus écht in de Hoofdgroep gezet. Daar hoort hij uiteindelijk wel thuis, maar nu, als speler die net aan Stap 3 is begonnen, nog even niet. We wisten nog te regelen dat hij werd teruggezet naar Groep A, maar ook dat was boven zijn niveau (hoewel: in de eerste partij leek het toch vrij aardig te gaan). Dus besloten we na drie verliespartijen er maar mee te kappen.Het is onduidelijk waarom Bas zo hoog ingedeeld was. Ik vermoed dat het ermee te maken had dat hij op de Zutphense GP erg goed gepresteerd had en daardoor een hoge KNSB-jeugdrating had en dat er veel andere sterkere spelers waren die nog geen rating hadden. We gaan er nog wel wat aan doen om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen. Uiteindelijk werd het voor Bas met kijken naar de partijen van de anderen, niet-schaken-gerelateerde computerspelletjes, Donald Duckjes en de schaaktermen-puzzel voor de toeschouwers toch nog een welbestede en redelijk plezante middag.

De plezanterigste middag was echter voor Joaquin, die samen met Metin in de C-groep was ingedeeld. Hoewel dat de op na laagste groep was, werd er op een vrij behoorlijk niveau gespeeld. Joaquin en Metin gingen allebei voortvarend van start met een aantal winstpartijen maar ze kregen het zeker niet cadeau. Soms moesten er flinke trucs aan te pas komen om te winnen maar dat is aan beide boys wel toevertrouwd. Joaquin wist zijn winning streak voor te zetten, maar Metin liet onderweg wat steekjes vallen - ook in de partij tegen Joaquin. En uiteindelijk viel hij daardoor net buiten de prijzen.
Na zijn overwinning op Metin maakte Joaquin een onverslaanbare indruk. Dat was hij zeker niet want in een partij stond hij werkelijk superslecht. Maar met wat soepele
torenzetjes wist hij ook die partij in winst om te zetten en na nog een eindsprintje kwam hij op 9 uit 9. Beter kun je het niet doen! Dat betekent dus dat hij een mooie rating krijgt en volgende keer in een hogere groep komt (maar hopelijk niet meteen de Hoofdgroep...).

Het spannendste toernooi had Florian. Die speelde in de B-groep en daar waren alle spelers aan elkaar gewaagd. Het werd dus afwisselend winnen en verliezen. Halverwege het
toernooi liet een van de spelers van wie Florian verloren had, het een aantal ronden afweten omdat hij de spanning niet goed aan kon. Wel begrijpelijk, maar omdat zijn tegenstanders in die ronden een gratis punt kregen ook een milde vorm van competitievervalsing. Hierdoor leken Florians kansen op een beker ernstig in gevaar, maar in een alles-of-niets-partij in de laatste ronde wist hij zijn kansen veilig te stellen en op een 2e plaats in deze zware groep te eindigen!
Florian zet na zijn succesvolle laatste partij de stukken weer goed; zijn tegenstander denkt nog na over wat er gebeurd is.

De Velpse GP was de voorlaatste in de cyclus. Begin juni is de afsluiting met een toernooi in Apeldoorn maar dat is jammer genoeg al volgeboekt.
Ik hoop echter dat we volgend seizoen kunnen beginnen met een nieuwe traditie: wél-meedoen aan de GP-toernooien. Want zo'n dag die geheel in het teken van schaken staat, voegt echt iets toe aan de manier waarop kinderen het schaken beleven!

 

Jos Landsheer

We hebben 122 gasten en geen leden online