Enerverend dagje Arnhem

Terwijl in het verre Astana geschaakt werd om het Wereldkampioenschap Schaken, speelde zich afgelopen zaterdag in het nabije Arnhem een veel belangrijker schaakevenement af,
namelijk de finale van het regionaal Schoolschaakkampioenschap. De gemeente Zutphen was vertegenwoordigd door het 1e team van de Plotter, dat enkele weken terug het Zutphens
Kampioenschap had gewonnen.

Eerlijk gezegd waren de verwachtingen vooraf niet hoog gespannen want dat er een Zutphens team tot de finale doordringt is so wie so een zeldzaamheid en dat er een Zutphens team hoog geëindigd is, is in de archieven zelfs niet eens terug te vinden...
Maar de overmacht van het team van de Plotter bij lokale kampioenschap was indrukwekkend en 3 van de 4 spelers laten ook bij ons op de club goed schaak zien dus ik was wel benieuwd hoe het team ervanaf zou brengen. De sfeer was goed: iedereen (spelers, ouders en ondergetekende) was wel wat gespannen maar we hadden er zin in!

De eerste ronde was dus vooraf al spannend want dan zou een beetje duidelijk worden of het team überhaupt wat te zoeken had op het kampioenschap. Toen de partijen eenmaal op gang waren, zakte die spanning al gauw weg want op alle borden kregen Metin, Florian, Joaquin en Bas allemaal goede stellingen en binnen de kortste keren was de 3.5-0.5 winst binnen! Dat gaf flink wat vertrouwen!

De tweede ronde ging een stuk moeizamer. Met pijn en moeite werd er 2-2 uitgeperst tegen Montessori Westervoort (uiteindelijk bleek dit het team te zijn dat als eerste zou eindigen, dus dit was eigenlijk de beste prestatie van de dag...). Daarna volgden twee krappe overwinningen. Dat hadden net zo goed nederlagen kunnen zijn maar 'onze jongens' bleken taaie tegenstanders en grepen ieder kansje dat ze kregen! Hierdoor stond het team toen we net over de helft van het toernooi waren hoog op de ranglijst.

Die goede stand hadden de spelers niet alleen aan hun vechtlust te danken. Ook dat ze zo'n breed team vormden, speelde mee: goede spelers aan alle vier borden terwijl de meeste andere teams wel een paar zwakke plekken hadden. Dat betekende wel dat Metin het aan het eerste bord zwaar had, want die trof natuurlijk iedere ronde een supersterke tegenstander waar tegen hij het vaak moest afleggen. Een compliment voor hem dat hij het toch steeds bleef proberen, temeer omdat hij ook nog aan de ramadan deed!

De hoge positie op de ranglijst hadden spelers, de veel meegekomen ouders en ook de inmiddels gearriveerde Meester Jeffrey niet verwacht en ikzelf al helemaal niet! Op dat moment wisten we nog niet hoeveel NK-kwalificatieplaatsen er waren - dat was pas op het laatste moment bekend geworden en hadden we ook niet zo'n erge interessante wetenschap gevonden - maar nu werd het tijd daar toch maar eens naar te informeren. Het bleken er 4 te zijn.

De vijfde ronde zat het team aan tafel 1. Daar was de Eben-Haëzerschool (de uiteindelijke nummer 3!) de tegenstander en in deze ronde ging het mis. Dat lag niet aan onze jongens. De Eben-Haëzer had ook zo'n team dat over de hele linie sterk was - en in dit geval net even sterker dan de Plotter-spelers (de meeste waren ook een jaartje ouder - dat scheelt ook). Het team werddus lichtelijk in de pan gehakt, maar niettemin stond het nog steeds hoog op de ranglijst en was er nog steeds kans op een van de 4 kwalificatieplaatsen voor het NK!

Ronde 6 was zwaar (iedereen was moe maar dat gold natuurlijk ook voor de tegenstanders) maar beide teams vochten tot het uiterste. Toen de strijd gestreden was, was de rest van de speelzaal al leeg. De uitslag was 2-2 en dat is altijd een mooie en rechtvaardige uitslag voor zo'n zwaar gevecht...

Inmiddels stond De Plotter 7e op de ranglijst. Met nog een kleine kans om als nr. 4 te eindigen en de NK-kwalificatie binnen te slepen... Lang tijd om daarover na te denken of een frisse neus te halen was er niet, want de laatste ronde begon al (omdat de wedstrijd in de vorige ronde zolang had geduurd was er slechts een paar minuten pauze overgebleven). Het was duidelijk dat er gewonnen moest worden: een gelijkspel was in ieder geval niet goed genoeg voor kwalificatie. En gewonnen werd er! Het leek erop dat de tegenstander moegestreden was, terwil de Plotter-boys nog in de flow waren van de vorige ronde. Het werd echt een walkover: Metin was als eerste klaar (een mooie beloning voor zijn uithoudingsvermogen) en daarna volgden snel de anderen: 2-0, 3-0, 4-0!

Daarna was het wachten tot de concurrentie ook klaar was. Er werd gerekend en er werden kansen ingeschat. De beste rekenaars kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat het wel een 5e plaats zou worden. En dat werd het dan ook. Jammer, geen beker, geen kwalificatie. Maar wie had voor aanvang van de wedstrijd verwacht dat het team het zo goed zou doen? Een prachtige prestatie die smaakt naar meer! Metin, Florian, Joaquin en Bas: gefeliciteerd met jullie prachtige prestatie!

Voor meer foto's en uitslagen: klik hier

Jos Landsheer

We hebben 122 gasten en geen leden online