Joseph sluit schaakseizoen af met een geslaagde simultaan

Het is een traditie om het schaakseizoen af te sluiten met een simultaan door de clubkampioen. Willem kon fysiek deze uitdaging niet aan. Joseph was bereid om de honneurs voor hem waar te nemen.

Zutphense prijzen op regionale toernooidagen

In de kerstvakantie deed ik mee aan twee leuke en goed georganiseerde toernooien: voor de kerst aan het open rapid van de gemeenten Rheden en Rozendaal te Dieren en op 6 januari aan het OSBO snelschaakkampioenschap in Arnhem bij ASV. 

In memoriam Egbert Talens

Ons oudste lid Egbert Talens is op 93-jarige leeftijd overleden. Egbert was in zijn werkzame leven een bevlogen gymdocent, hij werd in 1984 lid van ons Schaakgenootschap. Al snel nam hij zitting in het bestuur als secretaris, een functie die hij tot 1994 zou vervullen. Egbert was op de club een kleurrijke persoonlijkheid, die met zijn kenmerkende vrij hoge en licht schrapende en schelle stem (als een ware Chriet Titulaer) zijn visie op een breed aantal terreinen niet onder stoelen of banken stak.

Beker 2023-2024 ronde 2

Afgelopen maandag is door Paul de loting verricht voor de Beker ronde 2. (zie afbeelding)

Er staat nog één partij open van ronde 1: Nathan - Gerrit. De winnaar van deze partij en 5 anderen hebben een bye in de 2e ronde. In de 3e ronde wordt met 8 spelers het toernooi vervolgd. (uitslagen)

Stap 1-diploma's voor Hidde, Thibbe, Magalie en Maurits

Vorige week slaagden Magalie, Maurits, Thibbe en Hidde voor het Stap 1-examen, dus mochten we weer diploma's uitreiken.

Jeugdafdeling heeft de toekomst

Afgelopen vrijdag hebben we op de jeugdafdeling nieuwe borden en stukken in gebruik genomen. Onze twee jongste spelers, Robin en Thalia, mochten het spits afbijten. Grote dank aan alle Zutphense-Zetjes-donateurs die dit mogelijk gemaakt hebben. We waren ook wel toe aan nieuw speelmateriaal: de oude borden waren vies, de randen lieten soms los en droegen de nodige 'gebruikerssporen', de bijbehorende stukken bestonden uit een ratjetoe aan modellen, voetjes waren beschadigd, sommige paarden waren gebroken en koningen moesten het soms zonder kruis stellen...

Persoonlijke Kampioenschappen OSBO

Ook dit jaar organiseert de regionale bond (OSBO) weer haar Persoonlijke Kampioenschappen. Het toernooi bestaat uit 6 ronden, verspreid over 3 zaterdagen:

  • Ronde 1 en 2: zaterdag 30 september in De Schalm, Dreef 1, Deventer.
  • Ronde 3 en 4: zaterdag 11 november in Denksportcentrum Noord, Sleutelbloemstraat 22A, Apeldoorn.
  • Ronde 5 en 6: zaterdag 9 december in het Dorpshuis, Schoolstraat 14, Voorst.

Er kan 1 bye (0,5 punt) worden opgenomen in ronde 1 t/m 4.

Aanvang: ochtendronde 9:30 uur, middagronde 14:00 uur.

Er wordt gespeeld in 2 groepen: spelers met een rating vanaf 1700 kunnen meedoen in de A-groep, de B-groep is alleen toegankelijk voor spelers met een rating tot 1750.

Deelname is gratis voor leden van de OSBO (dus ook leden van onze club).

Meer info: https://www.osbo.nl/2023/07/14/osbo-persoonlijke-kampioenschappen-2023-2024/#more-406

Jos Landsheer

 

Slotavond jeugdafdeling

Afgelopen vrijdag was bij de jeugdafdeling de afsluiting van het schaakseizoen. We zijn behoorlijk gegroeid in leden, de clubavonden waren goed bezocht, flink wat spelers hebben examens gedaan. onze eigen toernooien waren een groot succes en diverse spelers van onze club hebben meegedaan aan kampioenschappen en Grand-Prixtoernooien, kortom: een zeer succesvol seizoen. Voor de slotavond hadden we een simultaan gepland, maar we begonnen met de huldiging van de competitiewinnaars.

Voorronde nationale Jeugdclubcompetitie

Afgelopen zaterdag waren we in een warm en zonnig Deventer present met een D-team (=kinderen t/m 12 jaar) present om deel te nemen aan de voorronde van de nationale Jeugdclubcompetitie (JCC). We hadden stiekem gehoopt dat nog niet alle clubs zich van de coronacrisis hadden hersteld zodat wij een grotere kans hadden op een van de 2 halve-finaleplaatsen. Helaas was dat niet het geval: alle clubs uit Arnhem, Nijmegen, Deventer, Apeldoorn en Arnhem met een jeugdafdeling waren met een of meer teams vertegenwoordigd.

Succes op Grand Prix Velp!

Ondanks dat het Zutphense Grand Prix-toernooi altijd een van de meest geslaagde toernooien is van de hele cyclus, kent onze club een lange traditie van niet-meedoen aan de GP's van
andere clubs. Dat is jammer en volledig onterecht want het zijn altijd enerverende evenementen waarin kinderen hun schaakenthousiasme lekker kunnen botvieren. Ik was dan ook blij dat
we afgelopen zondag tijdens de GP van Velp eindelijk met die traditie konden breken! Met Metin, Florian, Bas en Joaquin (de vier musketiers die ook zo schitterden tijdens het Schoolschaaktoernooi), begeleidende ouders en mijn persoontje waren we ruim vertegenwoordigd.

Enerverend dagje Arnhem

Terwijl in het verre Astana geschaakt werd om het Wereldkampioenschap Schaken, speelde zich afgelopen zaterdag in het nabije Arnhem een veel belangrijker schaakevenement af,
namelijk de finale van het regionaal Schoolschaakkampioenschap. De gemeente Zutphen was vertegenwoordigd door het 1e team van de Plotter, dat enkele weken terug het Zutphens
Kampioenschap had gewonnen.

Diplomaregen neergedaald

 Op een wederom drukbezochte clubavond heeft vrijdag de nieuwste lichting geslaagden zijn/haar diploma ontvangen. Op de foto v.l.n.r. Florian, Bas, Kjeld, Joaquin, Thalia, Lloyd en Benjamin. Naast het diploma ontvingen ze een luid applaus van de andere jeugdleden, begeleiders en natuurlijk de trotse ouders!

Diplomaregen bij de jeugd

Het regent de laatste tijd Stappen-diploma’s bij de jeugd. Nadat in februari Leonie, Ruud en Hugo hun Stap 3-diploma behaalden, deden afgelopen vrijdag nog eens zeven kinderen examen: Thalia, Lloyd en Kjeld gingen op voor Stap 1 en Benjamin, Joaquin, Bas en Florian voor Stap 2. Alle zeven slaagden ze en ook nog eens met heel goede cijfers! Gefeliciteerd!

We hebben 36 gasten en geen leden online