Helaas heeft Wim van Haaster zijn lidmaatschap opgezegd; enerzijds en als belangrijkste oorzaak wegens drukke werkzaamheden op zijn werk maar anderzijds was er ook de aanleiding waarover ik vorige week reeds rectificeerde. Nogmaals excuses en heel jammer Wim. Ik zal je missen. Ik hoop dat je nog op je besluit terugkomt. Je bent natuurlijk van harte welkom.

De tweede ronde werd traditiegetrouw beter bezocht dan de eerste ronde. Een aantal van onze leden kwam nu pas wederom gekeerd van vakantie. Zo zijn we ongeveer compleet. Ook Rabie en Zabie Arefie kwamen opdagen, maar werden helaas niet ingedeeld omdat ze in de veronderstelling verkeerden dat de schaakavond om half negen begint. Nu weten ze gelukkig dat we normaliter om acht uur beginnen. Volgende week kunnen ze dus gewoon ingedeeld worden en beiden hebben aangegeven ook extern te willen schaken. Wellicht dat we dus een vierde team kunnen opgeven aan Huub Blom.

Het lijkt mij overigens niet zinloos dat de nieuwe leden Rabie en Zabie, maar ook Jos van Lier en wellicht Jarmo een buddy toegewezen krijgen, zodat ze geholpen kunnen worden om hun niveau wat sneller op te schroeven en met plezier de clubavond blijven bezoeken de komende tijd. Aan de broers Arefie, Jarmo en aan Jos zou ik willen zeggen: als je begeleiding wilt krijgen of misschien schaakliteratuur of op welke wijze informatie of hulp: geef het even aan bij het bestuur. We zullen proberen om jullie zo goed mogelijk te begeleiden. We zullen, voor zover dit nog niet is gebeurd, jullie sowieso nog persoonlijk benaderen hierover. Ik zal maandag in ieder geval even een rijtje boeken meenemen; kun je kiezen waarmee je je vrije uurtjes wilt vullen.

Deze week heb ik iets beter opgelet dan vorige week, dus kan ik meer vertellen over een aantal partijen. Er werden 11 partijen gespeeld en dit heeft twee behoorlijk verrassende uitslagen opgeleverd. De grootste verrassing was toch wel dat Jan Eefting remise speelde tegen René Meijer! Heel knap Jan! Ook Jos Landsheer die remiseert tegen Willem Oving, mag niet onvermeld blijven. Eric Kloppers vond dat hij eigenlijk tegen iemand anders moest spelen (iemand van zijn eigen sterkte, bijvoorbeeld tegen René) maar dan zou Jan Eefting misschien wel minder lang kunnen hebben nagenieten van zijn remisepartij; dus herindelen en zo competitievervalsing in de hand werken was helaas geen optie. Eric moest overigens wel toegeven dat hij vorig seizoen de eerste ronde van Egbert Talens verloren heeft. Jarmo maakte behoorlijk korte metten met de arme, arme  Jos van Lier. Ik zag dat hij een Dame en twee stukken voorstond! Dat kon uiteraard niet meer mis gaan. Zelf heb ik mijn partij behoorlijk verprutst tegen Jan Blaak. In mijn favoriete opening tegen hem (Scandinavisch) kreeg ik in de opening behoorlijk wat ruimte, maar door tegengestelde rokades werd het heel spannend in het centrum en op de Damevleugel. Op een cruciaal moment verzuim ik Kb8 te spelen waardoor Jan zeer terecht een stuk offerde om de partij door mat of Dame verlies korte tijd later naar zich toe te trekken. De vorm ontbreekt nog bij mij. Ik hoop dat het zaterdag anders gaat in Lochem en volgende week zaterdag in Voorst, waar ik mag invallen voor een vaste speler van het eerste team. Aleksandr won vrij eenvoudig van Jacques. Van de partijen Coen tegen Paul, Sjef tegen Wouter en Chris tegen Harry heb ik eigenlijk niet veel meegekregen. Geen echte verrassende uitslagen. Als laatste waren nog bezig Frank tegen Kees en Nagib tegen Klaas. Kees verkeerde in tijdnood en was hierom (natuurlijk terecht) gestopt met noteren. De partij verkeerde eigenlijk nog in het middenspel en was niet eenvoudig te beoordelen. Frank kwam niet veel later ook in tijdnood, maar hij bleef tot op de laatste seconde noteren en mede door zijn gebrek aan routine ging dit niet zonder moeite. Hij verloor zeer kostbare seconden en dreigde daardoor, ondanks een zeer goede positie door zijn vlag te gaan. Op enig moment stond zijn vlag op minder dan 10 seconden en had hij de pen nog in de aanslag om tijd te investeren in het noteren van de zetten. Ik zat me behoorlijk op te vreten. Gooi dat boekje aan de kant! Niet dat ik Kees geen goed resultaat gun tegen wie dan ook, maar gelukkig voor Frank waren de laatste paar zetten zo effectief dat Kees er niet snel en adequaat meer op kon reageren en ging hij uiteindelijk toch door de vlag. Zeer spannende pot!. Klaas en Nagib waren een onduidelijke stelling ontstaan uit het Spaans aan het uitmelken. Het toreneindspel met een pion meer voor wit eindigde in remise.

Voor de stand betekent dit dat Frank met 2 uit 2 tegen niet de minste tegenstanders (Aleksandr en Kees) fier aan kop gaat met een TPR van 2296.

(uitslagen)

Volgende week nieuwe kansen!

Vriendelijke schaakgroeten,
Olav Wilgenhof

You have no rights to post comments

We hebben 227 gasten en geen leden online