Zutphense schakers prima op dreef in Voorst

Zoals elk jaar zien we in het gezellige Voorst Open weer een aantal Zutphense schakers die in de drie groepen van het zesrondig toernooi met rating zullen strijden om een leuke prijs. Vorig jaar deden in de A-groep maar liefst 5 Zutphenaren mee, maar nu zijn Willem en Nagib trouw in de Torenstad gebleven.

Verder is Jeroen Bosch van Rosenthal uit Empe, eveneens een bekend oud-lid van Zutphen weer van de partij. Hij mag na het vorig jaar voor de 6e keer winnen van het toernooi de Jaques van Geldercup definitief op zijn schoorsteenmantel zetten. En natuurlijk wordt een nieuwe glimmende beker met grote oren gepresenteerd als nieuwe wisselbokaal.
Dus zien we in deze eerste groep (rating > ca 1650) nu Chris Rindertsma, oud-lid en Hovenees Tom Molewijk en ondergetekende.
In de B- groep maakt Sjef van der List voor het eerst zijn opwachting in Voorst: ik ben erg benieuwd hoe hij het zal doen in deze ca 1350-1650 ratinggroep.
Paul Ham deed vorig jaar nog mee in groep C (<1350), nu zien we daar wel de mij bekende Zutphense huisschaker Maarten Vrensen, die vorig jaar uit groep B is gedegradeerd.
Omdat ik van alle Zutphense prominenten het eerst klaar ben, is het mogelijk om alle spelers even de revue te laten passeren. Chris moest aan bord 1 tegen oud-winnaar Martijn Boele (2080) en hij domineerde de hele partij, maar besloot aan het slot met weinig tijd met remise genoegen te nemen met een pion meer  in een verder kaal toreneindspel. Aan het slot sprak hij de wijze woorden: "Ach ja, ik speel wel lekker de laatste tijd".  Tom zorgde ook voor een stunt: hij verschalkte met wit een andere oud-winnaar Rudy Bloemhart (1990) in een magisch eindspel waarin D+P beter bleken dan D+T ! Titelverdediger Jeroen maakte geen fout en speelde Carl Denijs op degelijke wijze van het bord.
Sjef had in de opening al een reuzenruimtewinst bereikt. In het middenspel kwam zijn opponent Rolf van Agtmaal nog even terug, maar daarna bleek Sjef beslist te sterk: ook een mooie zege. En Maarten was van alle spelers in groep C het langst bezig, maar hij had geen moeite om zijn superieure eindspel naar winst te voeren. En tenslotte mijn partij: de sympathieke promovendus Marco van Sittert speelde het Londoner systeem op originele wijze tegen, maar terwijl Houdini mijn geringe voordeel op +0.4 inschatte, blunderde hij een vol stuk weg op zet 17. Daarna was het met steeds een waardering > 3.5 slechts een technische klus die tot zet 31 zou duren. Zie onder deze partij.
Eric Kloppers

 

You have no rights to post comments

We hebben 91 gasten en geen leden online