Zutphen uit beker gewipt door UVS

Zutphen 1  - UVS 2  1.5 - 2.5

Na de bekerwinst in de eerste ronde komen nu vier sterke spelers uit Nijmegen op bezoek. Klaas heeft ook een mooi viertal opgesteld en we gaan van start tegen de goedlachse opponenten. Na enige tijd maar eens de openingen benoemen: Gert-jan Ludden zit met zwart aan bord 1 in een Caro-Kann: het ziet er degelijk uit en slechts de onbeduidende dubbele f-pion van hem zou voor enige zorg aanleiding kunnen zijn.

Maar zo te zien gaat hij juist op de koningsvleugel ruimte winnen en dan is zo'n extra pion daar niet fout. Aan 2 zet Klaas Hagendijk met wit een scherpe en open Schotse opening voor, zijn tegenstander lijkt niet onder de indruk en ontwikkelt vlot door: een gelijke stelling, denk ik. Bij Nagib Zafari wordt door wit het Londoner systeem gespeeld: Nagib zet er vandaag een d5/Lg7 opstelling tegenover: niet zo gebruikelijk, maar het moet kunnen. dat zeg ik met enig gezag, want zelf speel ik dit systeem al zo lang, dat ik bijna alle zwarte opstellingen tegen de vaste witte opzet met d4, Lf4 en c3 in plaats van c4 kan dromen. Dus zien we ook aan mijn 4e bord deze opening; mijn tegenstander komt met een d6 e6 Le7 en c5-opstelling met daarbij de obligate Db6 - Db3 face to face.
Na meer dan een uur tijd voor een tweede observatieronde, nu van bord 4 naar 1 voor de variatie: ik ben wel tevreden met een licht voordelige stelling in het dameloos middenspel, waarin ik  een loperpaar heb en tegenstander loper en paard.  Aan bord 3 zie ik Nagib de op het oog aardige zet La4 doen, maar nadat de loper met tempowinst is weggejaagd en de witte half-open f-lijn in het oog valt, vrees ik op termijn een beetje voor zijn koning. Bij Klaas heeft de opponent met een scherp g5?! een soort leeuwentand gemaakt: wits stelling ziet er gelukkig echt gezonder uit! En bij Gert-Jan is zijn opmars op de koningsvleugel wat vastgelopen in een lange keten van pionnen, waarachter niet onbelangrijke stukken wat stroef op een propje staan. Wel staat hij een kwaliteit voor, maar wit heeft een prachtig loperpaar.  Ik weet het nog niet zo...
Dan de late apotheose: alle partijen zullen duren tot in de laatste 15 minuten. Ik ben als eerste klaar: nadat ik beheerst een voor de hand liggende afvlakkende loperruil heb vermeden, ligt zijn damevleugel wat stil en win ik enorme ruimte aan de andere kant. Als hij onder de toenemende druk dan ook nog een kwal+pion cadeau doet is het 1-0 voor ons.

Maar de vreugde is van korte duur: bij Nagib leek het door zorgvuldig en actief spel van onze man in vorm uit te draaien op een vrij kansrijk eindspel, maar helaas kiest hij niet voor de strakke en vereiste variant met dameruil. En een gemene combinatie is daarvan het gevolg: geen verdediging mogelijk en 1-1. 
Met groot vertrouwen in onze topborden in de naderende tijdnood bekijken we de twee resterende partijen. Maar ach, wat een ellendige stelling heeft Gert-Jan: alles van belang op 1 toren na staat in een soort hok opgesloten. En het bevrijdend ogende offer van een loper als in het oog vallende escape blijkt ook niet correct. Dus doet Gert-Jan het niet, maar zelfs het teruggeven van de kwaliteit helpt weinig en het wordt dus een nederlaag: 1-2. dan is onze hoop gevestigd op Klaas, die in forse tijdnood tot een prima stelling komt en als de tegenstander een kwaliteit geeft is de zege nabij. Maar dan zou het ruilen van een stel torens wel moeten lukken. Dat gebeurt niet: Klaas kiest voor het winnen van een pion dankzij het teruggeven van de kwal. Ook is het daarbij ineens een pionneneindspel en daarin wint de pion extra haast altijd. Maar nu niet, Klaas kan de zwarte koning niet wegjagen en zo berust hij na enig gerommel maar in remise. Jammer, maar de tegenstanders hebben ook mooi spel laten zien!  Eric Kloppers

 
  
beker; Ronde: 2; Datum: Mon 2015-02-09
 
Zutphen 1
 
 
UVS 2
 
-
 
1.
Ludden,G.J.(Gert-Jan)
2213
Hatert van den,R.(Roy)
2052
0
-
1
 
2.
Hagendijk,K.(Klaas)
1964
Arts,D.(Dennis)
2051
½
-
½
 
3.
Zafari,N.(Nagib)
1901
Kurstjens,L.(Lars)
2049
0
-
1
 
4.
Kloppers,E.(Eric)
1857
Heine,I.(Ivar)
1939
1
-
0
 
 
 
 

You have no rights to post comments

We hebben 137 gasten en geen leden online