Eerst zetten, dan denken??

Op 28 januari hadden we met Willy Hendriks afgesproken om een avondvullend programma te verzorgen met als thema zijn (bekroonde) boek "Move First, Think Later" . Tot ons grote genoegen bleek bijna de hele Schaakvereniging Lochem aanwezig te zijn, leuk om eens iets gemeenschappelijks te hebben! Al met al waren er 35 belangstellenden.

De avond begon met wat technische perikelen: het scherm wilde niet stil blijven hangen en de beamer gaf geen beeld. Gelukkig hebben wij altijd Klaas achter de hand die na een aantal onduidelijke handelingen de zaak weer aan de praat kreeg waarna we konden beginnen.
Willy gaf een kort overzicht van de stand van zaken rondom het denken van de schaker. Er wordt nog steeds onderzoek naar gedaan maar voorlopig is het nog steeds onduidelijk hoe een schaker tot een zet komt. De stelling van Willy was, dat dat we allemaal een beroep doen op een rijke schaakervaring en dat we moeten oefenen in het gebruik van die ervaring.
Daarna kwam hij met een aantal voorbeelden (vaak uit eigen praktijk) hoe het mis kan gaan in een stelling. Hij schetste daarbij helder waarom het mis gaat. Ook gaf hij voorbeelden van veelvoorkomende mat beelden.
Na de pauze mochten we zelf aan de bak. Ieder kreeg acht stellingen voorgelegd die iets te maken hadden met de stellingen, die voor de pauze werden behandeld.
Met vereende krachten wisten we alle opgaven op te lossen.
Tenslotte waren er twee uitsmijters. Eerst een stelling van de ex-wereldkampioen Tal waarbij we allemaal op onze klompen aanvoelden, dat er op h7 geofferd moest worden maar waarbij eigenlijk twee ideeën gecombineerd moesten worden.
De laatste stelling was Willy tijdens een voorbereiding tegengekomen. De sleutel zet bleek een even onwaarschijnlijk als briljant dameoffer te zijn. Door op g3 te offeren komt de h-lijn vrij met verschillende prachtige mat beelden (o.a. het mat van Anastasia, voor de aanwezigen nu gesneden koek....).
Of nu de conclusie moet zijn dat we eerst moeten zetten en dan denken waag ik echter te betwijfelen.
Al met al een geslaagde avond, die misschien nog wel eens een vervolg krijgt.
Het was heel erg leuk om te merken dat ook de gasten de avond op prijs hebben gesteld; onze club kreeg van Lochem het boek "Move First, Think Later" als blijk van waardering aangeboden!! Hartelijk dank, Lochem!

Kees Henstra

You have no rights to post comments

We hebben 38 gasten en geen leden online