Feestelijke schaakmiddag voor de jeugd bij Luxor

Zaterdag 6 mei was de door Corona lang uitgestelde jubileum-activiteit voor de jeugd: bij theater Luxor dat ongeveer net zo oud is als onze club werd de beroemde film “Lang Leve de Koningin” vertoond voor onze jonge leden en kinderen die via het schoolschaak een kaartje hadden gekregen. Familieleden mochten ook mee en deze film is zoals elke goede jeugdfilm ook voor volwassenen de moeite waard. Opvallend is nog de regie: die lag in handen van Esmee Lammers, kleindochter van Max Euwe, de eerste en enige Nederlandse wereldkampioen schaken!

Vanaf 12 uur stond er op het marktplein voor Luxor een groot schaakspel opgesteld, dat via een kleine omweg (nadat de vrijeschool er toch geen plek voor vond) in handen van onze club is gekomen. Dit met dank aan An en Klaas, oprichters van Het Dagelijks Bestaan, die het ter beschikking hebben gesteld. 

Foto 1: De schenkers van het grote schaakspel Klaas (lange man met bril in blauw gestreept shirt) en An (rechts naast hem) staan voor Luxor als het spel met de bakfiets is voorgereden. Let ook op de wat zielige Viking…

Er werd vanaf het eerste moment met groot enthousiasme gespeeld door veel kinderen, soms ijverig geassisteerd door hun ouders en bekeken door een flink publiek vanaf het zonnige terras aan de overkant en door de vele voorbijgangers. Er waren ook prijzen te winnen en die werden met zichtbaar plezier in ontvangst genomen door de meisjes en jongens: het was leuk om te zien dat zelfs jonge kinderen van een jaar of 7 met grote passie en concentratie bezig waren: hoe levend en actueel blijft ons schaakspel anno 2023!

Foto 2: de jongedame links was de beste markt schaakster en won de hoofdprijs in de vorm van een klein houten reisschaakspel na deze heerlijke 1 d3 opening! 

Nog een aardig detail: er zou gestreden worden tegen een vooraf niet al te precies omschreven beest of monster. Dat was maar goed ook, want met enige moeite had ik uit de toneelkast van school een Viking masker met bijpassende griezelige en vooral gruizige bontmantel meegesleept. Maar vervolgens bleek geen van onze begeleidende leden gemotiveerd om het geheel aan te doen bij deze temperaturen…Heel begrijpelijk, ook omdat de huisstofmijt in groten getale de mantel als heerlijk onderkomen had verkozen. Dus waren de echte monsters gewoon live, de verschrikkelijke Olav, Rob en ondergetekende, eng genoeg voor de meesten! Zeker omdat ze geen enkele genade toonden in het verslaan van de moedige tegenstanders:)

Foto 3 : Soms kwamen er ook volwassenen langs om elkaar uit te dag

Eric Kloppers

We hebben 94 gasten en geen leden online