School de Plotter prolongeert titel

Net voor het begin van de doorstroomtoets en het carnaval vond afgelopen zaterdag het 39e Zutphens Schoolschaakkampioenschap plaats. Het toernooi werd gehouden in Jenaplanschool de Hoven (de voormalige Theo Thijssenschool). Deze school had bij het vorige toernooi laten weten het leuk te vinden als zo’n evenement bij hun plaats zou vinden en dat vonden wijzelf ook een heel goed idee!


In onze planning waren we er redelijk in geslaagd de open dagen van de middelbare scholen te ontwijken maar om de griep/snottergolf die momenteel de Zutphense scholen teistert konden we niet heen. Van het staartje daarvan kregen we nog een zwieper mee: 2 teams moesten hierdoor op het laatste moment afzeggen en 2 andere teams konden slechts 3 spelers op de been brengen.
Met 24 teams (nieuw record) van 11 verschillende scholen (ook een nieuw record) ging het toernooi van start. Opvallend was het hoge niveau: ik zag verscheidene keren het Trappetjesmat op het bord (bij K+2T vs K) en ook het Naäapmat (bij K+D vs K) zag ik een keer bijna goed uitgevoerd worden. Ook werd er door veel spelers prima verdedigd (d.w.z. ze lieten zich niet makkelijk in het nauw brengen en gaven geen/nauwelijk stukken weg).

Goed nagedacht werd er dus. Dit alles onder het goedkeurend oog van diverse opa’s (dit zijn volgens mij de familieleden waarvan veel kinderen schaken geleerd hebben, meer nog dan van vaders en moeders) die zagen dat hun inspanning niet tevergeefs was geweest! En ongetwijfeld zullen ook de schaaklessen die op veel scholen gegeven zijn, bijgedragen hebben aan het hoge spelniveau. Onvoorzien gevolg van al dat goede nadenken was wel dat veel partijen lang duurden en we behoorlijk uitliepen op het tijdschema.

De verwachting vooraf was dat De Plotter, die vorig jaar het toernooi gedomineerd had, dit jaar weer een overheersende rol zou spelen. Weliswaar waren een aantal Plotters-spelers van vorig jaar inmiddels doorgestroomd naar de middelbare school maar hun plaatsen waren ingenomen door nieuw talent. De Plotter 1 gaf daardoor – net als vorig jaar – maar 2 bordpunten prijs (1 tegen De Plotter 2 en 1 tegen De Achtsprong 3) en werd dus ongeslagen Zutphens kampioen en plaatst zich rechtstreeks voor de regiofinale!
Ook De Plotter 2 deed het prima en eindigde als 2e. Het team verspeelde na de nederlaag tegen De Plotter 1 alleen nog een matchpunt aan De Hoven 2 (2-2 gelijkspel) en had het even moeilijk tegen de Adriaan van den Ende 2 (krappe 2.5-1.5 overwinning) maar stak voor de rest boven de overige teams uit.
Verrassend 3e werd De Achtsprong 3. Dit team verloor van de beide Plotter-teams maar was voor het overige zo goed als ongenaakbaar, een prima prestatie dus!
De strijd om de 4e plaats (die net als de 2e en 3e plaats recht gaf op deelname aan de regio-halve-finale) was uitermate close: vlak achter De Achtsprong 3 eindigden nog 4 teams op 9 matchpunten: De Hoven 2, John F. Kennedy 1, De Plotter 4 en Walter Gillijns 1. De bordpunten waren dus belangrijk, daarin scoorden De Hoven 2 en Kennedy 1 het hoogst: beiden 16.5. De Hoven 2 bleek echter de zwaarste tegenstanders gehad te hebben en vergaarde daarmee 58 weerstandspunten, tegen 45 voor de Kennedy 1. Jammer voor de overige ex-aequo's, zeker voor het Walter Gillijns-team. Vorig jaar was de school nog 3e geworden, nu slechts 7e. Ook dit team kampte met ziekte: weliswaar kon met 4 spelers gespeeld worden maar een sterke wisselspeelster ontbrak en dat zal zeker een paar bordpunten (en dus ranglijstplaatsen) gescheeld hebben... En natuurlijk ook jammer voor de teams met 8 matchpunten (Arcade, De Plotter 3 en Adriaan van den Ende 2): met een paar gewonnen partijen meer hadden ze zomaar mee kunnen doen in de strijd om de hoofdprijzen. Volgend jaar beter dus!

De prijsuitreiking werd verricht door burgemeester Wimar Jaeger, die zoals vorig jaar beloofd iets uit zijn immense schaakcollectie had meegebracht: een bijzonder fraaie zeepstenen schaakset uit een ver land met stukken in de vorm van vogelfiguren, waarbij uiteraard de wijze uil de koning was.
Alle spelers kregen een medaille, alle teams een beker en een deelname-certificaat. De grootste beker ging uiteraard naar het team van De Plotter 1, die ook nog de immense wisselbeker mee terug mocht nemen en last-but-not-least de traditionele kampioenstaart die Bakkerij van Zuijlen beschikbaar had gesteld. De aanmoedigingstaart uit dezelfde Bakkerij zag er al net zo smakelijk uit en ging naar de Achtsprong 3. Als extraatje kregen alle deelnemende scholen een schaakset (bord+stukken); deze konden we beschikbaar stellen dankzij de extra inkomsten die we hebben ontvangen naar aanleiding van de Zutphense Zetjes-actie.

Net als voorgaande jaren kunnen we bogen op een zeer succesvol kampioenschap. Mede mogelijk gemaakt door Jenaplanschool de Hoven, die haar gebouw, klassenmeubilair en medewerkers beschikbaar stelde. Dank voor de prettige samenwerking!
En natuurlijk ook dank voor alle leden van onze club die zich het vuur uit de sloffen gelopen hebben tijdens het toernooi. Ditmaal was ons team drastisch verjongd omdat veel leden waarop normaal een beroep gedaan kan worden verhinderd waren wegens wedstrijdverplichtingen. Ik ben erg blij met alle jonge en oudere leden die bereid waren een taak op zich te nemen!
Volgend jaar zullen we daar wel weer een beroep op moeten doen, want dan is de 40e editie: een jubileum-aflevering dus. Daar gaan we iets extra moois van maken!


Jos Landsheer

We hebben 202 gasten en geen leden online