Tweede speeldag JCC

Afgelopen zaterdag was alweer de tweede speeldag van de Jeugdclubcompetitie. Omdat we de vorige speeldag allebei de ronden verloren hadden en daardoor fier onderaan de ranglijst bungelden wisten we dat we ingedeeld zouden worden tegen andere zwakke broeders en het plan was dan ook eens lekker flink te scoren.

Het liep echter anders dan we gehoopt hadden: in de aanloop was er al het bericht dat Bowe niet mee zou doen (en we konden ook geen invaller voor hem vinden) en toen we bij het station klaar stonden voor vertrek kwam  daarbovenop nog een ziekmelding van Wester. Dat waren twee flinke klappen en even overwogen we zelfs om dan maar helemaal thuis te blijven. Maar dat was natuurlijk onze eer te na (en zou bovendien een vette boete opleveren). Dus zoefden we in de fraaie nieuwe auto van onze voorzitter toch maar Rotterdam waarts.

De dubbele tegenslag beperkte onze ambitie voor deze dag tot het spelen van goede partijen en hopelijk het scoren van wat bordpunten. In de ochtendwedstrijd moesten we tegen een team van Botwinnik (Zoetermeer). Hier wreekte zich dat Stephanie tegen een waarschijnlijke sterkere tegenstander moest dan wanneer ons team volledig bezet was geweest. Een onnauwkeurigheid in de opening (tweemaal spelen met hetzelfde stuk voordat alle stukken in het spel zijn gebracht) leidde tot stukverlies en daarna kreeg ze van haar tegenstander ook geen tegenkansen meer. Ondertussen had Sean het Blackmar-Diemer gambiet op het bord gebracht. En zijn tegenstander speelde het zoals hij het wilde… Het resultaat was een fraaie mat-combinatie. Een partij om na te spelen dus! Zie hieronder.

Nadat we in de middagpauze de bomen en kapitale villa’s van Kralingen-Oost hadden bewonderd kregen we De Cirkel uit Ede als tegenstander. Ook hier had Stephanie weer een te sterke speler tegenover zich (en was ze weer te gretig met het naar voren spelen van haar paarden) en werd het voor haar tegenstander een leuker potje dan voor haar. Sean speelde de Drakenvariant van het Siciliaans. Hij had dit keer minder medewerking van zijn tegenstander, verspeelde een randpion en kwam slechter te staan. Maar voor een goede speler is dat natuurlijk geen beletsel om te winnen! Er volgde een rommelige fase waarin Sean een paard won, maar daarna een toren liet instaan. Zijn tegenstander zag echter dat het een fraai schijnoffer was (Sean zelf zag dat achteraf ook) en sloeg niet. De zet die hij wel deed was echter ook niet goed en had als gevolg dat Sean met zwaar geschut de vijandelijke koningsstelling binnendrong en mat gaf.

Dus twee bordpunten voor een hele dag schaken. Beetje mager. Maar we hadden gedaan wat we konden en we hadden ook sterk het gevoel dat we met een volledig team beide wedstrijden gewonnen zouden hebben. Daarom, en ook omdat het so wie so een heel leuk en sfeervol toernooi is, lieten we ons moe maar voldaan weer richting Zutphen zoeven!

Volgende speeldag is zaterdag 9 november. Dan gaan we wel met een volledig team (even duimen) en wordt het hopelijk wel scoren!

Jos Landsheer

 

We hebben 20 gasten en geen leden online