Karsten Dam wint Zutphense Grand-Prix

Onze club had dit seizoen de eer het Grand Prix-seizoen af te trappen.
In een overvolle Uitwijk streden afgelopen zaterdag 67 jeugdschakers uit de hele regio om de felbegeerde bekers. Dit deelnemersaantal was een forse verbetering t.o.v. het vorige seizoen: toen deden er 46 spelers mee (waarmee we in dat eerste post-corona-jaar toch ook al heel gelukkig waren).
Ons topjaar 2018, toen we 80 deelnemers hadden, verbeterden we niet, maar we komen in de buurt! Overigens: qua participatie van onze eigen spelers overtroffen we al wel dat topjaar: nu 16, destijds 12. En gezien de nog steeds onstuimige groei van onze jeugdafdeling mogen we verwachten dat het er volgend jaar nog meer zullen zijn.

In negen groepen (die op niveau waren ingedeeld) werd de hele middag verwoed geschaakt. In de twee topgroepen werd diep nagedacht en kwamen zetten op het bord die in een partij tussen gevorderde volwassen clubschakers niet zouden misstaan. In de overige groepen (waar een wat sneller speeltempo gehanteerd werd) waren de zetten misschien wat minder diepzinnig (maar af en toe toch behoorlijk vindingrijk) en hoefden de toeschouwers – ouders, begeleiders vanuit de diverse clubs – zich evenmin te vervelen.

Lopen we alle groepen af (onderaan beginnend), dan zie we dat in Groep I (de laagste) Senn Frederiks uit Doetinchem met grote overmacht won (6.5 uit 7). Dat ene halve puntje werd Senn overigens afgesnoept door Samuel Molenaar, zoon van ons clublid Joseph. Samuel deed het met 2.5 punt buitengewoon goed. Hij is nog geen lid van onze club maar wat ons betreft is hij welkom!

In Groep H was ook een winnaar met overmacht, nl. Marco Houbraken Andrade (UVS Nijmegen). Hij scoorde zelfs 7 uit 7! Maurits Degeling (net beter van ziek geweest en dus nog niet in topvorm) van onze club viel net buiten de prijzen (4e plaats); clubgenoot Levy de Wild kwam slechts langzaam op stoom (0 uit de eerste 4 partijen), maar pikte in de laatste 3 partijen nog wel mooi 2 puntjes mee. In deze groep speelde ook de jongste -  en verwegste - deelnemer van het toernooi mee: de 5-jarige Henry Zeng van Philidor Leeuwarden; hij eindigde op de 5e plaats.

In Groep G won Jet Le (SMB Nijmegen), net als Marco Houbraken met 7 uit 7. In deze groep behaalde Magalie Meijerink van onze club een fraaie 3e plaats met 5 uit 7 (ze verloor alleen van Jet en van André Vandenplas die op de 2e plaats eindigde). Onze Kayan Harmsen eindigde als laatste; blijkbaar was hij in een voor hem te sterke groep ingedeeld, maar gelukkig bleef hij wel plezier in het spel houden (zolang je dat hebt, kom je altijd wel een keer sterk terug)!

In Groep F ging het behoorlijk spannend toe: daar ging de strijd tussen Kaithlyn Liew (De Cirkel Ede) en Mats Neuman (SV Wageningen). In de laatste ronde sloeg Kaithlyn hard toe in het onderlinge duel en legde beslag op de 1e plaats! Van onze club eindigde Jayson Daamen in de middenmoot: wel een mooie overwinning op nr. 3 Roland Bosman, maar verlies tegen clubgenoten Kjeld Kruidhof en Lloyd Klunnen… Voornoemde Kjeld was slachtoffer van het snotter/hoest-virus dat onze stad sinds ruim een week teistert; hij redde het nog tot net over de helft van het toernooi maar toen was het ook wel op en moest hij zich terugtrekken. Jammer Kjeld! Lloyd eindigde op hetzelfde puntenaantal als Jayson (3) maar kwam vanwege een slechtere SB een plaatsje lager op de ranglijst.
De hoofdprijs in Groep E was voor Lukas Blok van het Arnhemse ASA met 6 uit 7. Bas Vreuls van onze club stond na 4 ronden gedeeld 1e, maar liet daarna een paar steekjes vallen en zakte daardoor naar de door maar liefst 5(!) spelers gedeelde 2e plaats.

We komen nu langzamerhand bij de groepen waarin we de meer ervaren spelers vinden. In Groep D vinden we SG Zutphen-speler Ruud Geelen terug die met kop-en-schouders (ook letterlijk) boven zijn tegenstanders uit stak: 7 uit 7. En dat alles in vlot en zonder dat het hem enige moeite leek te kosten. Wat mij betreft de verrassing van het toernooi!

In Groep C was het een stuk spannender. Daar ging de strijd tussen Siem Westerhof, Lucas Tinholt en Alec Pantus. Na de laatste ronde stonden Siem en Lucas samen bovenaan met 5.5 punten, maar op grond van onderling resultaat ging plaats 1 naar Siem (SV Doetinchem). Net achter het net in deze groep visten Zutphenezen Jeroen Rouweler, Florian van Amerongen en Kyano Ceder.

De eerste plaats in Groep B ging naar Jake Figueiredo van Herp. Hij hoefde alleen een halfje weg te geven aan de latere nummer 3, Alex Gerritsen. Een speciale vermelding verdient SG Zutphen-speler Joaquin de Haseth: die was op grond van een wellicht wat geflatteerde rating terecht was gekomen in een groep met kinderen die zowel een paar jaar waren dan hij en deels ook in een hogere Stap zaten. Daardoor wellicht wat geïntimideerd bleef hij steken op 1 punt, maar dat punt verwierf hij dan wel in een bijzonder fraaie partij!

Dan komen we nu bij de echte toppers in Groep A. SG Zutphen had hier twee ijzers in het vuur, nl. Nathan van Dam (de op een na hoogste gerate deelnemer) en Dylan Vening (wat minder hoog gerate, maar toch niet te onderschatten (hij is bv. een van mijn persoonlijke Angstgegners). Nathan ging voortvarend van start met 2 overtuigende winstpartijen, maar verloor in ronde 3 van Karsten Dam (die daardoor aan de leiding kwam) en in ronde 4 van Dylan Vening (die daardoor aan de leiding kwam). Aan het begin van de laatste ronde was er goede hoop op een Zutphense winnaar van de Zutphense GP, maar helaas: Dylan Vening verloor van Karsten Dam (die daardoor aan de leiding kwam en bleef).

Karsten Dam van SV de Stelling uit Oosterbeek is dus de nieuwe Zutphense Grand Prix-kampioen! Dylan Vening eindigt als 2e en Laurens Roelofs (Schaakstad Apeldoorn) als 3e. Proficiat allemaal!

Toen alle uitslagen bekend waren en de eindstand uitgebreid gecontroleerd was, volgde een uitgebreide prijsuitreiking. Hierbij gelukkig alleen maar blije gezichten (sommige deelnemers die net in de laatste ronde buiten de prijzen waren gevallen hadden ondertussen hun teleurstelling wel weggeslikt)!
Het toernooi werd afgesloten met groepsfoto’s van alle bekerwinnaars waarbij ook de meegekomen ouders betrokken werden. Het was een geslaagde middag die we volgend jaar nog gaan overtreffen!

In de Grand Prix-cyclus staan nog 10 toernooien op het programma (klik hier voor de volledige kalender) waarvan het eerstvolgende al a.s. zaterdag in Lent gehouden wordt. Gelegenheid genoeg dus voor onze jeugdschakers om hun kunsten te vertonen en hun prijzenkast bij te vullen!

Klik hier voor alle uitslagen

Klik hier voor foto's

Wil je een foto in hoge resolutie (bv. om een afdruk op groot formaat te maken)?
Deze kun je bestellen voor € 6 (de helft hiervan komt ten goede aan onze club) door een mailtje te sturen naar ondergetekende (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Doe er een printscreentje van de betreffende foto bij, dan weet ik om welke het gaat. Je ontvangt dan van mij een JPG-file met een resolutie van 8K. Dat is voldoende voor een afdruk ter grootte van een half voetbalveld. Voor de duidelijkheid: je moet er wel zelf mee naar een goede drukker/copyshop om 'm op papier af te laten drukken!

Jos Landsheer

We hebben 53 gasten en geen leden online