Eindelijk weer een jeugdtoernooi in Zutphen!

Na een onderbreking van twee jaar (corona) konden we eindelijk weer een jeugdtoernooi organiseren: de Grand Prix Zutphen. (uitslagen)(foto's)

Voor wie het nog niet weet: de Grand Prix is een cyclus van toernooien die gedurende het hele seizoen georganiseerd worden door clubs uit de OSBO-regio (vnl. Gelderland en een deel van Overijssel). Vroeger stond deze cyclus bekend onder de naam IJSCO (een fraai acroniem waarvan de betekenis nu even niet opwelt in mijn geheugen). De nieuwe naam Grand Prix is gekozen omdat deze ook in andere regio’s gebruikt wordt voor toernooien volgens een soortgelijke formule. Even leek het erop dat de cyclus door alle coronalockdowns en gebrek aan organisatorische menskracht bij de OSBO (vergrijzing en druk-druk-druk) een stille dood gestorven was maar gelukkig zijn er toch weer mensen opgestaan die bereid zijn de kar te trekken. En ook bij de clubs blijken er nog steeds mensen te vinden die het belang van jeugdschaak inzien! Eerder dit najaar waren er al Grand Prix-toernooien in Doetinchem en Deventer, de Grand Prix Zutphen was de derde in de rij.

In de aanloopperiode naar het toernooi hielden we als organisatie onze adem in want de aanmelding verliep uiterst moeizaam. Een week voor het toernooi stond de teller op 18 spelers en leek helemaal tot stilstand gekomen. Maar na nog een serie extra mailtjes vanuit ons en vanuit de OSBO naar clubs binnen en buiten de regio kwam er toch nog een kleine tsunami aanmeldingen en konden we afgelopen zaterdagmiddag met 46 kinderen van start.

We speelden in 6 poules met een qua speelsterkte sterk gevarieerd deelnemersveld. De topgroep bestond uit 6 spelers en was qua sterkte goed vergelijkbaar met die van volwassen clubspelers (en met veel potentie om door te groeien tot een rating boven de 2000). Verder waren er 5 poules van aflopende sterkte van ieder 8 spelers. In de laagste poule zaten bijna allemaal spelers die nog maar een paar maanden schaakten. Dus dat was een waar festijn van over het hoofd geziene schaakjes, herdersmatjes en overtreding van de aanraken-is-zetten-regel. Die groep neem ik altijd zelf voor mijn rekening als tafelleider, want het is heerlijk om te kijken naar het spelplezier van deze jonge spelers! Fascinerend is ook de progressie in speelsterkte in zo’n groep: deze is zelfs met het blote oog waarneembaar want sommige spelers schaken in ronde 7 al 2x zo goed als in ronde 1! Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur in maneschijn: 7 ronden schaken vergt nogal wat van concentratie en energie (eigenlijk zelfs meer dan je hebt) en voor een van de spelers die aan het begin van de laatste ronde bovenaan stond, was het dan ook een heel drama toen hij onverwacht toch verloor… Maar gelukkig stond hij bij de prijsuitreiking alweer breeduit te glimlachen!

Winnaar van het toernooi werd Oscar Adams (Schaakstad Apeldoorn). Hij won in de topgroep alle partijen, dus daar valt niks op af te dingen. Hij mag zich Zutphens Grand Prix-kampioen 2022-2023 noemen. Tweede in deze groep werd Fleur Westerhof (SV Doetinchem). Die won ook van iedereen, behalve dan natuurlijk van Oscar (volgens tafelleider Olav had ze tegen hem wel kansen maar op de een of andere manier kwam het er niet uit). Fabian Arentsen (Pallas Deventer) werd derde.

De Zutphense afvaardiging (Nathan en Wester) eindigde onderaan in de topgroep (had ik eigenlijk wat meer van verwacht, maar ja je kunt weleens een offday hebben).

In groep B ging de strijd tussen Rick en Laurens Roelofs (Schaakstad Apeldoorn) en onze eigen Dylan. Aan het begin van de laatste ronde stonden Rick en Dylan nog samen bovenaan maar omdat Rick in die laatste ronde won en Dylan niet verder kwam dan remise tegen Laurens, werd Rick groepswinnaar, Dylan 2e en Laurens 3e. Goed gedaan, Dylan!

In groep C was het nog spannender: daar gingen Alex Gerritsen en Jake Figueiredo van Herp gelijk op en eindigden ook zo. Alex werd uiteindelijk vanwege winst in de onderlinge partij 1e en Jake 2e. Mattheo van onze club had de pech in de eerste ronden alle sterke tegenstanders te treffen, niettemin wist hij zich met een 3 uit 3 eindsprint van de 3e plaats te verzekeren! Ruud die ook in deze groep speelde had het zwaar. Net als op de club was hij vaak snel klaar, maar deze keer dan wel vaak als verliezer. Oeps…

Over spannend gesproken: op de eindranglijst van Groep D prijken bovenaan 2 spelers met 5 punten, gevolgd door 3 spelers met 4 punten. Daar is dus flink gestreden. De bekers gingen naar resp. Raveel van Wijk, Siem Westerhof en Koen Wierbos (en de eervolle vermeldingen naar Ryan Huggers en Thao Luong)!

In de E-groep speelde Bas Vreuls van onze club een belangrijke rol. De eerste 4 ronden won hij allemaal, maar de 5e verloor hij van Jayden Kruyt, de laatste 2 ronden pakte hij zijn winning streak weer op. Dus 6 uit 7. Evenveel als Jayden (die had ergens anders een steekje laten vallen) maar Jayden werd 1e vanwege het onderling resultaat en Bas 2e. Hulde voor Bas die zijn eigen verwachtingen (en ook die van mij) overtrof! Dante Huggers kreeg in deze groep de beker voor de 3e plaats.

Tenslotte mijn eigen F-groep. Daar ging Senn Roks en Cobijn van Wijk rondenlang aan kop met Pars Aslan in de achtervolging. Maar in de laatste ronde verloren zowel Senn als Cobijn en werden opeens gepasseerd door Pars. Een sensationeel einde dus, fijn voor nr.1 Pars, minder voor nr.2 Senn en nr.3 Cobijn… Eervolle vermeldingen voor alle andere spelers in de groep: voor Borna en Bardis die alle ronden vochten voor wat ze waard waren, voor Elisia die heel goed begon maar op het eind een paar keer pech had en verloor, voor jongste deelnemer Isa die o.a. in de laatste ronde Senn versloeg en voor op-een-na-jongste deelnemer Thalia die heel vaak herdersmat tegen zich kreeg en in de laatste ronde hartstikke moe was maar toch nog een heel mooi pat op h8 op het bord bracht!

We mogen terugkijken op een heel geslaagd toernooi. In het verleden heb ik al verscheidene malen van bezoekers en deelnemers complimenteuze geluiden gehoord over de goede sfeer en de prima organisatie. Ook deze keer heb ik weer dat soort geluiden gehoord. Het zal dus wel waar zijn, dus we laten we onszelf maar ongegeneerd op de borst kloppen!

Dank aan Rob, Klaas, Olav, Paul, Gerrit, Lútsen, René, Iris, Tonia, Diana en Jan voor hun bijdrage aan de organisatie! En dank aan alle ouders en begeleiders van andere clubs die files en guur weer trotseerden om hun kinderen een fijne schaakmiddag te bezorgen!

Volgend jaar weer. Qua deelnemersaantal zitten we nog lang niet op de top van 80 van een aantal jaar terug maar we zijn op de goede weg!

De volgende Grand Prix vindt plaats in de Kerstvakantie, nl. op dinsdag 27 december bij SV Tornado in Druten (https://svtornado.nl, maar ik kon op die site nog geen verdere info vinden). Daarna is het op zaterdag 7 januari de beurt aan schaakvereniging De Cirkel in Ede (https://www.decirkelede.nl/ijsco-tinnensoldaat-jeugd-schaken/).

Jos Landsheer

 

We hebben 66 gasten en geen leden online