Schaken voor de jeugd bij SG Zutphen


Op vrijdagavonden kunnen kinderen/jongeren t/m 18 jaar terecht op onze jeugdclubavond in De Uitwijk. De clubavonden bestaan uit een lesgedeelte en een deel waarin tegen elkaar gespeeld kan worden.

Kinderen jonger dan 8 jaar en kinderen die nog geen/heel weinig schaakervaring hebben, krijgen les van 19:00 tot 19:30 uur en kunnen aansluitend onderling partijen spelen.

Voor wat oudere/meer ervaren kinderen is er les van 19:30 tot ca. 20:30 uur. De lessen bestaan uit uitleg en oefeningen. Ze sluiten aan op het niveau waarop het kind op dat moment zit. We werken hierbij met de Stappenmethode van de KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaakbond). Iedere Stap (er zijn er 5) wordt afgesloten met een examen en (hopelijk!) een diploma. Ook zelf gespeelde partijen kunnen tijdens de les besproken worden.
Vanaf 20:30 tot ca. 21:00 uur wordt er competitie gespeeld. Kinderen uit de Stap 3-groep en hoger spelen een partij met lange bedenktijd tegen elkaar; kinderen uit Stap 1 en Stap 2 spelen twee partijen met korte bedenktijd. Twee keer per seizoen wordt het klassement opgemaakt en krijgen de hoogst-eindigenden een beker.

Tijdens de zomervakantie is er geen schaken. In de andere vakanties is er een alternatief programma; meestal worden er dan gezelschapsspellen en/of bijzondere schaakvormen gespeeld. Deze avonden staan ook open voor niet-schakers (broertjes, zusjes, vriendjes, ouders, enz.).

Alle kinderen wordt aangeraden deel te nemen aan Grand Prix-toernooien. Dit zijn goed georganiseerde, regionale jeugdtoernooien waarbij kinderen in poules op eigen niveau een hele zaterdag- of zondagmiddag naar hartenlust kunnen schaken. Het is leuk (en extra spannend!) om tegen kinderen van andere clubs te spelen. Bij deze toernooien gaat het er altijd fel maar sportief aan toe, er zijn mooie bekers te winnen en kinderen doen er een schat aan schaakervaring op. Ouders dienen zelf voor vervoer en begeleiding te zorgen. Wanneer er meerdere kinderen naar een toernooi gaan, zal ook een begeleider namens de club aanwezig zijn.
Voor kinderen met redelijk wat schaakervaring wordt deelname aan regionale jeugdkampioenschappen aanbevolen. Deze worden jaarlijks per leeftijdscategorie georganiseerd (met aparte meisjescategorieën). Via deze kampioenschappen kunnen kinderen zich ook plaatsen voor de Nederlandse kampioenschappen.

Jeugd vanaf ca. 16 jaar kan ook deelnemen aan de volwassenencompetitie op de maandagavond. Er worden dan partijen met lange bedenktijd (ca. 1:40 uur per persoon) gespeeld maar in overleg kan een kortere bedenktijd worden vastgesteld.

De contributie voor de jeugd bedraagt € 80 per seizoen (september t/m juni). De kosten van lesmateriaal zijn inbegrepen in dit bedrag.
Als je lid van onze club wordt, ben je ook automatisch lid van de KNSB. Dit is noodzakelijk voor deelname aan externe kampioenschappen en toernooien. Als je daaraan deelneemt, krijg je een rating die je speelsterkte aangeeft en waarmee je jezelf kunt vergelijken met andere schakers (zie ratingviewer.nl).

Vind je schaken leuk, dan hoef je niet te wachten tot er een nieuw seizoen begint. Je kan op ieder moment lid worden van SG Zutphen en meedoen. Je begint met een proeflidmaatschap voor drie weken. Dat kost € 5 en is inclusief een werkboek. Na afloop besluit je of je definitief lid wordt.

Vind je schaken leuk en wil je een nog betere schaker worden? Meld je aan via een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en kom langs in De Uitwijk, Brink 116 in Zutphen.

contact: e-mail telefoon
Jeugd Algemeen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06-83617367 
Jeugd Wedstrijdleider Intern Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0575-472292

 

We hebben 51 gasten en geen leden online