The Queens Gambit

Schaakgenoten, afgelopen  week bekeken we thuis de Netflix--serie “The Queens Gambit”. In Coronatijden zonder interne of externe competitie is deze 7-delige fictie-serie een enorme aanrader om de liefde voor het spel en de cultuur die erbij past thuis te kunnen ervaren.

Slechts de documentaire over Magnus Carlsen komt een beetje in de buurt van wat we hier kunnen zien aan schaaktechnische inhoud! Talloze openingen komen voorbij en stellingen in partijen kloppen bijna altijd, slechts 1x zagen we een foutje, wat betekent dat er minimaal 1 uitstekende schaker bij het team hoorde dat deze unieke serie heeft geproduceerd.

De serie van regisseur Scott Frank speelt in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw; met grote precisie worden interieurs, modebeelden en de sfeer van die twee decennia getoond. Een jong meisje in Kentucky leert op het internaat schaken van haar oude eenzelvige conciërge en blijkt uiterst talentvol. Vervolgens klimt ze op in de schaakwereld en bezoekt daardoor uiteindelijk toptoernooien als het US Open en aan het slot een invitatietoernooi in Moskou, waar ze haar grote rivaal, wereldkampioen Borsov, zal ontmoeten. 

De grootogige hoofdrolspeelster Beth, voortreffelijk gespeeld door Anya Taylor-Joy, kampt met obsessies en verslavingen en haar karakter wordt behoorlijk uitgediept. Als meisje en later vrouw in de mannenwereld van het schaken je weg vinden is ook niet eenvoudig, zeker niet als je jeugd bepaald niet zonder rimpelingen is geweest. Binnen het tijdsbeeld ontbreken thema’s als emancipatie, racisme, koude oorlog, drank en drugs, erotiek en generatieconflicten niet. De serie is zonder meer ook intrigerend voor de niet-schaker en het kost moeite de 7 delen niet binnen een etmaal af te spelen…

Link naar de Trailer: https://youtu.be/CDrieqwSdgI

Eric Kloppers

We hebben 78 gasten en geen leden online