Zomerschaak (2)

SCHAAKSPEL BLIJKT VEEL OUDER DAN GEDACHT
Jos Landsheer wint vierkamp in Dieren
Tijdens een warme en onvergetelijke reis naar het kurkdroge zuidwesten van de USA trof ik twee weken geleden een prachtige in miljoenen jaren uit zandsteen gevormde pion van wel 15 meter hoog aan!  In het Goblin State Park in Utah was zodoende niet alleen sprake van de grillig gevormde  landschappen die ik maar al te goed ken uit de ca 30 Toonder-bundels die in de boekenkast staan.  Wellicht is ons koninklijk spel zelfs van voormenselijke oorsprong....?

Op naar de zomerschakers. Eerst maar een kleine correctie op zomerschaak 1 en om in Toonder-stijl te blijven: misschien hebben de oplettende lezertjes het gezien: ik presenteerde een onwezenlijke score van 5.5 uit 3 in Doetinchem. Maar ik ben er twee keer geweest en die 5.5 zijn uit 6 partijtjes...
Coen Hilbrink heeft in het Terwoldens zomerschaak de score van 2 uit 5 en staat daarmee nu 20e. En ik weet niet of het met de verslaggeving te maken heeft, maar ik zag tot mijn vreugde in de uitnodiging voor de ALV op 31 augustus dat ons bestuur ook in Zutphen het zomerschaak wil opzetten! Een gouden greep, want talloze leden zijn juist niet in de zomer op vakantie...
Klaas Hagendijk is in Gent op precies 50% uitgekomen met 4.5 uit 9, maar met een TPR van 1839 heeft hij geen groots toernooi gespeeld. Maar de gezelligheid gaat daar voor! Zoon Mark is op 3.5 punt geëindigd.
Dan het nieuws uit Dieren: daar heeft Sjef van der List met 4.5 uit 6 in het zesrondig toernooi in de tweede groep opnieuw goed gepresteerd: hij bleef ongeslagen en werd gedeeld 2e met een TPR van 1699 en een prijs van 30,-. Chris Rindertsma scoorde in de eerste groep na een matige start toch 3.5 uit 6 met een TPR van 1829. Hij bleef oud-lid Tom Molewijk die als een speer was gestart toch nog een halfje voor, maar deze chess is life -held had wel een hoger TPR.
In de vierkampen waren er twee Zutphenaren: Jos Landsheer had in groep 13 geen enkele moeite met zijn ratinggenoten en versloeg ze allemaal, dus was de prijs voor hem! Maar met Harry de Rover was het precies andersom : hij werd 3x op een 0 getrakteerd en werd laatste in zijn groep 17.
Dan nog de twee ex-leden in de hogere regionen van het toernooi: Jeroen Bosch speelde een zeer matig toernooi in de A-groep: als een der favorieten kwam hij niet verder dan een middenmootpositie met 4.5 uit 9 en zijn TPR onder de 1750 was vrij dramatisch.  En wat te denken van Etienne Goudriaan:  hij was na zijn glansrijke zege in Amsterdam niet bij machte om weer top te presteren en kwam ook uit op een kleurloze 4.5 uit 9 met te veel remises.

Tenslotte: voor wie met enig cynisme afbeelding 1 heeft bekeken: doos met daarop 2 lopers en rechts een koning, links van de doos een wit paard.  Toch?

 

 

You have no rights to post comments

We hebben 111 gasten en geen leden online