Tata Steel Chess 2013 and me

Elk jaar doe ik met de schaakgroten der aarde mee met het Hoogoven-->Corus-->Tata Steel Chess-tournooi in Wijk aan Zee.
Met wisselend succes maar altijd met voldoende genoegen om het volgend jaar weer terug te komen.

Dit jaar was bijzonder om meerdere redenen.
De schaakprestaties:
Partij 1 was 'n pionnenblokkade, mijn tegenstander was kennelijk tevreden met remise en het schaakprogramma Rebel gaf ook kleine waarderingen. Een keer 0,8 voor mij, maar dit wel gezien maar niet volledig doorzien en laten passeren. Remise dus
Partij 2 Ik had daar een mooie aanval op de kortgerocheerde koning. Deze zette echter niet door en ik werd opeens geconfronteerd met gaten in mijn stelling. Resulterend in het verlies van een stuk en de partij.

Het weer.
Maandag 14 Jan ging alles nog goed. Op Dinsdag was er het Nederlands rekord van 1000km autofile waar ook ik in belandde.
De woensdag zou ik met de trein en de NS had een aangepaste dienstregling. Wat dat inhield was bij het nieuwsjournaal helder. Ik worstelde dus met mijn sportieve plichtsgevoel.
Op een echte prijs had ik geen kans en bovendien was er geen commentaar want het was een rustdag voor de grootmeesters.
Mijn sportieve plichtsgevoel won en de reis aanvaard. De trein Deventer- Amersfoort ging vanwege problemen op het treinvak Apeldoorn- Amersfoort over Zwolle en Harderwijk.
Dit schoot niet echt op maar daar ik met vertraging rekening had gehouden haalde ik op tijd mijn bus naar Wijk aan Zee.
Deze busrit is altijd bijzonder want die zit stampvol met schakers, die met mij denken dat zij met de nieuwe dag nieuwe kansen hebben. Er worden onderweg de partijen van gisteren doorgenomen. Bekende Nederlanders als Hans Ree tref je ook steeds aan.

Partij 3 werd een wat slome partij. Opeens ontstond er, door een foute slagvolgorde van mijn tegenstander, een schaakvork voor mijn paard. Ik won een stuk en de partij.
Dit alles leidde dan toch nog tot een gedeelde 2e plaats, goed voor €7,50!!.
Het jubileum.
Het was voor de 75e keer dat dit tournooi plaatsvond. Dit was voor de organisatie om deelnemers met een relevante leeftijd uit te nodigen om aanwezig te zijn bij de loting, een hapje en een drankje, en kennismaking met de groten. Gezien de afstand heb ik deze uitnodiging afgeslagen, waar ik nu wel spijt van heb. Ik kreeg uiteindelijk toch nog een fraaie ruiker. Dit, plus de geldprijs, maakt dat Tatasteel voor mij niet meer stuk kan.

Overig.
Het commentaar van Friso Nijboer en Jop Delamarre was leerzaam, ook vanwege suggesties uit de zaal.
De boerenkool met worst en spek is een heerlijke traditie.

Kortom, zelfs als je niet meespeelt, is het een afwisselende dag. Op naar 2014!!

Harry de Rover

 

You have no rights to post comments

We hebben 274 gasten en geen leden online