Simultaanschaak en Michiel de Ruyter

Maandag 26 maart 2012 heeft Gert‑Jan Ludden in De Born een simultaanseance gegeven.

Hij speelde tegen 19 clubspelers van Zutphen. Zelf was ik enigszins vertraagd door de lange wachttijd in het Warnshuus in verband met het verlengen van mijn paspoort (1½ uur wachttijd!).

Er werd dan ook al druk geschaakt toen ik binnenkwam en ik moet zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk was over het feit dat er zo geconcentreerd geschaakt werd. Het was muisstil in de zaal en dat is toch ook wel eens leuk om mee te maken. Gert-Jan werd uiteraard van gratis drank voorzien, zodat hij in ieder geval niets te kort kwam. Nog wat later kwamen Klaas en Teun binnen. Zij schoven gewillig aan, zodat het totaal van 19 spelers tegen één werd gecompleteerd. Natuurlijk werd het steeds rumoeriger naarmate de tijd vorderde en er meerdere partijen inmiddels in het voordeel van Gert‑Jan waren beslecht, maar dat kon de pret uiteraard niet drukken.

 Linksdraaiend speelde Gert-Jan tegen Floris Guepin (10 jaar, bijna 11, sinds een jaar jeugdlid van het Schaakgenootschap en, zo hij mij toevertrouwde, een directe afstammeling van niemand minder dan Michiel Adriaenszoon de Ruyter; bijgenaamd ‘Bestevâer’ ). Verder speelde hij tegen 17 senioren en één aspirant lid, namelijk tegen Andre kerkhoven, Jeroen Saedt (aspirant), Ronald Koornneef, Gerrit Ruegebrink, Wim van Haaster, Harry de Rover, Max Venema, Sjef van der List, Paul Ham, Hans de Vos, Egbert Talens, Jos Landsheer, Jan Eefting, Kees Henstra, Coen Hilbrink, Olav Wilgenhof, Klaas Hagendijk en Teun Michels.

Na ongeveer een uur schaken was het eerste punt binnen. Gert-Jan, beveiligingsadviseur, won van Floris. Het leek Floris overigens niet te deren. Hij bediende zichzelf van een chocomel en wachtte geduldig tot zijn moeder hem kwam afhalen. Bij een volgende gelegenheid is Floris (en andere jeugdleden natuurlijk ook) wederom van harte welkom. Ik hoop dat je er iets van hebt kunnen leren.

Na de nederlaag van Floris volgden gestaag enige nullen aan onze zijde (eentjes voor Gert-Jan). Egbert, Olav, Andre, Paul en Sjef moesten al snel het loodje leggen. Bij Sjef (natuurlijk…) ontstond nog wel een paar keer enige consternatie over de stelling. Gert-Jan vond eigenlijk dat Sjef te vroeg wilde opgeven. Sjef meende materiaal te zullen verliezen, maar Gert-Jan was die mening kennelijk nog niet toegedaan. Zelf werd ik totaal weg gebeukt. Kort na de opening verloor ik een pion en hield ik een zwakke stelling over dankzij mijn achtergebleven pion op c6. Even later verloor ik ook nog een kwaliteit, zonder ook maar enige vorm van compensatie, voor mij in ieder geval genoeg reden om op te geven en dit werd dan ook zonder morren geaccepteerd door Gert-Jan.

Willem Oving kwam nog even langs om polshoogte te nemen en om te verhalen over zijn simultaanervaringen met Ljubojevic, Hort, Donner, Sosonko en andere grootmeesters, van wie hij toch meestal gewonnen had. Alleen Sosonko moest hij voor zich dulden wat dat betreft. Omdat ik al klaar was heb ik mij nog twee of drie keer laten slachten door Willem, maar daar bleef het wel bij. Mijn schaaklust voor deze avond was wel vervlogen. Gelukkig was ik niet meer ‘depressed’ (na de afgetekende nederlaag van het tweede team tegen Koningswaal, was ik opvallend stil op de terugweg bij Willem in de auto, al gaf het roken van sjekkies dan toch nog enige verlichting…)

Ik heb niet alle partijen evengoed kunnen volgen uiteraard en ik ga dan ook niet van iedere partij verslag doen, maar een aantal zaken vielen mij wel op. Zo was daar Wim van Haaster die een (materieel gezien gelijk) eindspel bereikte van Koning, Loper en vier pionnen en waarbij Wim een vrijpion had. Uiteindelijk trok Wim toch aan het kortste eind. Jammer Wim. Jeroen hield het tot ongeveer 11 uur uit en ik heb me laten vertellen door Gert-Jan (achteraf) dat hij toch wel behoorlijk onder de indruk was van de speelstijl van Jeroen. Goed gedaan dus, Jeroen, ondanks je nederlaag. Je hebt trouwens sowieso slecht geloot in de eerste partijen die je voor Zutphen in clubverband hebt gespeeld, maar ik hoop dat je hierdoor de moed niet verliest. De eerste winstpartij van jouw hand is slechts een kwestie van (korte) tijd. Ook Hans de Vos hield het aardig lang vol, maar moest wel dealen met een mindere stelling. Hij had een dubbelpion en in het eindspel werd hij langzaam maar zeker gewurgd door Gert-Jan. Jan Eefting werd eveneens in het eindspel gepiepeld en zelfs Kees moest zich na een lange strijd gewonnen geven. Een onnauwkeurigheidje hier en een onoplettendheidje daar en zo sta je dan een stuk achter en is het einde oefening.

Coen Hilbrink wist na een onnauwkeurigheidje hier en een onoplettendheidje daar van de kant van Gert-Jan (dit zijn we niet van hem gewend) een remise te slepen uit een toch wel verloren eindspel met een stuk minder, maar dan wel tegen een vrijpion. Gert-Jan wist kennelijk niet hoe de vrijpion te veroveren zonder een stuk te geven, waardoor het evenwicht werd hersteld, er uiteindelijk diep in het eindspel tot remise overeengekomen werd en waarbij, als er al winstkansen te bespeuren waren, deze moesten worden toegeschreven aan Coen. Coen, je mag best een beetje trots zijn op jouw prestatie. Heel goed gedaan! Ook petje af voor Jos! Lange tijd gaf ik geen cent voor het eindspel van Jos, maar op miraculeuze wijze (in mijn beleving dan, want ik gaf toch al geen cent meer voor de stelling; ik zal er wel helemaal niets van begrepen hebben) weet je uit het eindspel met twee pionnen minder (en allebei nog een Toren) nog remise te slepen. Klaas speelde schijnbaar moeiteloos remise, waardoor alleen Teun nog flink aan de bak moest. Helaas voor Teun bleek zijn pionoffer, nadat hij al een pion achter stond, niet te werken omdat Gert-Jan Dameruil kon forceren en met twee pluspionnen het eindspel eenvoudig naar zich toe kon trekken. Teun gaf op. Het is dan ongeveer half 12; alle partijen afgerond binnen de tijd en een meer dan goeie score voor Gert-Jan: 17½ punten uit 19 partijen. Een schitterende prestatie!

We dronken nog een laatste bier (niet dat we al bezopen waren hoor…) en Gert-Jan evalueerde de dag. ’s Morgens om 5 uur opgestaan en een lange dag hard gewerkt. Even was hij bang dat het niet goed zou gaan, maar eenmaal in de flow van het schaken kon hij de moeheid toch aardig goed verbergen, zeker gezien het resultaat. Heel goed gescoord! Langs deze weg wil ik Gert-Jan dan ook bedanken voor zijn inzet!

Ik denk dat ik namens de leden en het bestuur spreek als ik zeg dat het een zeer geslaagde avond is geweest. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar. Waarschijnlijk zal er nog een theorie-avond volgen in juni, als er ruimte voor is.

Vriendelijke schaakgroeten,

Olav Wilgenhof

 

You have no rights to post comments

We hebben 51 gasten en geen leden online