Laatste speeldag Jeugd Club Competitie

Afgelopen zaterdag was voor ons C-viertal (Sean, Wester, Stephanie, Bowe) de laatste speeldag van de nationale Jeugdclubcompetitie.

Dit voorjaar hadden we ons zonder al te veel illusies  voor de regionale voorronden opgegeven. Tenslotte zijn we – vergeleken met clubs uit Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn en Deventer - een kleine vereniging en onze spelers hebben niet al te veel wedstrijdervaring. We waren al blij dat we – voor het eerst sinds jaren - een viertal spelers hadden in de betreffende leeftijdscategorie (t/m 14 jaar) die mee wilden doen!

Maar tot onze eigen verrassing deden we niet onder voor al die grote clubs en eindigden we als 2e. En daarmee dwongen we dus een plaats af in de nationale competitie.Die vond dit jaar plaats in Rotterdam. We gingen er steeds heen met als belangrijkste doel om goede partijen te spelen en daarin zijn onze spelers zeker geslaagd!

Het resultaat in punten was, zoals verwacht, minder: in onze 8 gespeelde wedstrijden behaalden we 6.5 bordpunt en geen enkel matchpunt. Daarbij moet wel aangetekend worden dat we drie keer op een 1.5-2.5 score bleven steken, dus het verschil was niet zo groot als het misschien lijkt. Dat was ook zo in de individuele partijen: Wester stond bv. 3x zo goed als gewonnen, maar kwam uiteindelijk toch slechts tot 2 remises. En last but not least wreekte het zich dat we geen enkele invaller hadden en daardoor de helft van de wedstrijden niet met een volledig team aantraden. Tot zover de excuses. In ieder geval had volgens mij niemand het gevoel dat het magere resultaat er iets toe deed (iedere schaker kent dat gevoel wel: je hebt het soms als je een goede, spannende partij gespeeld hebt; als je dan uiteindelijk toch verliest is dat eigenlijk niet meer belangrijk en ben je toch tevreden).

Sean verdedigde twee speeldagen met verve onze eer aan het moeilijke eerste bord: 3 uit 4. De derde speeldag bleek echter alle inspiratie uit hem weggevloeid en de vierde speeldag deed hij zelfs helemaal niet mee. Jammer… Wester speelde met dezelfde verve. Hij bracht interessante partijen op het bord en had daarbij vaak het grootste deel van de tijd het beste van het spel, maar zoals gezegd kwam hij uiteindelijk niet verder dan 2 remises.

Dat was meer dan de score van Stephanie die alles verloor (maar desondanks haar stralende humeur behield!). Door het uitvallen van Sean en door ziekte van Wester tijdens de tweede speeldag speelde zij de helft van haar partijen aan het tweede bord en dat was waarschijnlijk wat teveel van het goede. Bowes toernooi was uitstekend. Op de derde speeldag pakte hij zijn eerste winst en ook op de laatste voegde hij daar nog twee goede partijen aan toe waarvan er een gewonnen werd. Ik denk dat voor hem het toernooi nog wel wat langer had mogen duren…

Al met al was het erg leuk om vier dagen tussen de beste schaakjeugd van Nederland te verkeren – aardige jonge mensen, sommige een tikkie nerdy, allemaal sportief en vriendelijk voor elkaar: een prima sfeer! En inspirerend was het ook want tijdens die vier dagen is het schaakniveau van onze spelers enorm gestegen! Dingen die Rob en ik hadden aangestipt in de bespreking van de ochtendpartijen zagen we vaak in de middagpartijen al terug.

Het waren zware, lange dagen (8 uur ’s ochtends vertrekken naar Rotterdam en pas om een uur of 7 terug) maar het was zeker de moeite waard. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer een team op de been brengen!

Jos Landsheer

 

We hebben 78 gasten en geen leden online