KNSB Jeugdclub competitie 1e en 2e ronde

Afgelopen zaterdag debuteerde ons C-team (Sean Fanseda, Wester Velzel, Stephanie de Jong en Bowe Horjus) in de nationale Jeugdclubcompetitie.

Onder begeleiding van Rob en ondergetekende togen we naar Rotterdam. Onze speellocatie was Podium 950, een door Rietveld ontworpen gebouw aan de Maasoever. Qua accommodatie viel het een tikkeltje tegen (krap, gehorig en weinig airco) maar daardoor geeft het misschien wel een goed tijdsbeeld van een periode waarin er nog met beperkte middelen gebouwd werd. Onze speelzaal op de 5e verdieping bereikten we na een lange steile beklimming (denk aan: Mount Everest) maar eenmaal boven maakte het uitzicht over de Maas alles meer dan goed!

De eerste ronde troffen we SV Voorschoten. Vooraf was de inschatting dat wij de underdog waren, maar niet geheel en al kansloos. Dat was een beetje te optimistisch… Jammer genoeg verloor Stephanie al snel een stuk en kwam in een beroerde stelling terecht waaruit niets meer te halen viel. Wester stond er beter voor. Zijn tegenstandster stond aardig onder druk maar kwam onverwacht met een mooie matcombinatie op de proppen. Oeps! Ook Bowe kon het niet bolwerken en zo stonden we op een 0-3-achterstand. Aan Sean de taak onze eer te redden. Hij speelde een fantastische partij waarin zijn aanval over de koningsvleugel net wat sneller was dan die van de tegenstander over de damesvleugel. Ik had in gedachten het punt al genoteerd, maar jammer genoeg lukte het Sean niet een directe winst te forceren en had zijn tegenstander het geluk dat er een zet inzat met zoveel dreiging dat de partij volledig kantelde (uiteraard knap dat hij onder veel druk die zet ook vond!) en zo beëindigden we puntloos de ronde.

In de middagpartij traden we aan tegen Minerva uit Hengelo. Dat werd een wedstrijd met steeds wisselende kansen. Stephanie en Bowe hadden het allebei moeilijk: Stephanie kwam twee lopers achter en kreeg wederom van haar tegenstander geen enkele kans. Bowe had een partij met wisselende kansen. Eerst kwam hij materiaal achter en zag bovendien een dame zijn stelling binnendringen. Zijn tegenstander verwaarloosde echter zijn damevleugel en Bowe greep de tegenkans die hij daar kreeg dan ook met beide handen aan: ook zijn dame kwam binnen in de vijandelijke stelling en toen er eeuwig schaak dreigde wist hij zelfs pardoes een toren te veroveren. Opeens zag alles er voor ons heel rooskleurig uit, ook omdat Sean en Wester beide beter stonden. Bowe deed ook alles goed en wist zijn materiële voorsprong goed te benutten. Maar net op het moment dat de winst voor het oprapen lag ging hij de fout in en wederom keerden in deze partij de kansen! Dat was de laatste kanteling en Bowe verloor dus. Echt jammer want onze spelers hadden voor hun inzet toch wel wat meer verdiend…

Restten de partijen van Sean en Wester. Sean had net als in de eerste ronde een sterke aanval. En weer sloeg de aanval net niet door, maar dit keer was er wel een afwikkeling naar een gewonnen eindspel. Minder spectaculair, maar evengoed winst (met op het eind een mooie demonstratie van hoe je met dame/koning wint tegen een koning met twee pionnen).

De intrigerendste partij vond ik die van Wester. Gezien de 2-1 achterstand moest die gewonnen worden. Wester stond weliswaar aanvallend en deed alles goed in mijn ogen – maar waar was de winst? Wester vond hem niet en ik zag hem ook niet. Hieronder vind je hem met uitleg hoe Stockfish de weg naar winst vindt.

Uiteindelijk werd het remise en dus een krappe nederlaag voor ons.

Niettemin die beide verliesronden kunnen we tevreden zijn over deze rentree op nationaal niveau. Er is goed en serieus geschaakt en er zit veel ontwikkeling in dit team. Dan komt het winnen vanzelf wel een keer (en misschien al op de volgende speeldag op zaterdag 5 oktober!)

Jos Landsheer

 

We hebben 178 gasten en geen leden online