Jeugdteam plaatst zich voor Meesterklasse C

Goed nieuws uit Arnhem! Waren we daar drie weken geleden al met een D-team present bij de regionale Jeugdclubcompetitie, afgelopen zaterdag waren we er weer, ditmaal om in de C-categorie (t/m 14 jaar) de strijd aan te gaan met een zevental topteams uit de OSBO-regio.

Met Sean, Wester, Stephanie en Bowe hadden we een sterk team op de been weten te brengen. Desalniettemin waren we op de heenweg niet al te optimistisch (zoals doorgewinterde pessimist Sean opmerkte: we mochten al blij zijn als we niet alles zouden verliezen…). Maar we van plan in ieder geval het beste schaak te laten zien dat we te bieden hadden en dan zouden we wel zien waar het schip strandde…

De eerste ronde traden we aan tegen het team van De Cirkel uit Ede, een team waarvan we geen flauw idee hadden hoe sterk het was. We gingen niet al te best van start: Stephanie ging in de opening al meteen de mist in en stond binnen de kortste keren flink achter. Het enige positieve dat eigenlijk van haar stelling te zeggen was, was dat haar dame de vijandelijke koningsstelling binnengedrongen was en dat ze wat schaakjes achter de hand had die misschien nog wat complicaties konden veroorzaken. Stephanie begreep goed dat daar inderdaad haar kans lag en greep die ook: even lette de tegenstander niet op en zie: hij stond mat!

Daarmee was de ban gebroken. Ook aan de andere borden kwamen we goed te staan en incasseerden we soepeltjes de punten: 3.5-0.5. Alles verliezen kon in ieder geval niet meer!

De tweede ronde ging tegen SMB: een Nijmeegse club met een sterke en grote jeugdafdeling en zeker een kandidaat voor de eindoverwinning. Stephanie en Bowe hadden in hun partij dan ook weinig kans, Wester daarentegen kwam tot een fraaie overwinning. De laatste minuten gingen dus in met een 2-1 achterstand en alles hing af van wat Sean aan bord 1 uit een onduidelijke stelling zou weten te toveren. Terwijl de seconden wegtikten kregen beide partijen scherpe aanvallen met venijnige complicaties. Tot mat kwam het echter niet en uiteindelijke besliste de klok: Seans tegenstander ging door haar vlag terwijl Sean nog een riante 2 seconden over had… 2-2 dus.

Na dit mooie gelijkspel kwamen we tegenover het Meppelse MSV 1 te zitten. Dit team had de eerste ronden met 4-0 en 3.5-0.5 gewonnen. Ook wij werden met 0.5-3.5 vakkundig van het bord afgemeppeld.

Die klap leek hard aangekomen want in de volgende ronde ging het aanvankelijk erg slecht tegen het Oosterbeekse De Stelling: Bowe en Stephanie verloren kansloos en Wester stond een stuk achter. Sean bracht de achterstand terug tot 1-2, maar de partij van Wester leek van kwaad tot erger te gaan. Westers tegenstander leek nog een tweede stuk te gaan winnen, maar trok op het cruciale moment om geheimzinnige reden haar toren terug uit de aanval. Dat moet je tegen Wester niet doen, want die grijpt dan natuurlijk meteen zijn kans! Zo ook nu: de partij kantelde volledig en zo wist ons team toch nog 2-2 te scoren.

Daarna stond MSV 2 op het programma. Inmiddels hadden we van MSV 1 aardig de kunst van het meppelen afgekeken en pasten die kennis nu in de praktijk toe: 4-0.

Met nog twee ronden te gaan stonden we nu in de top-3 en hadden daardoor uitzicht op een van de drie plaatsbewijzen voor de Meesterklasse C, de nationale competitie voor jeugdclubteams. In die ronden zouden we de beide teams van de Arnhemse Schaak Academie treffen, dus er waren nog wel wat flinke hobbels te nemen.

Eerst maar eens ASA 1. Natuurlijk waren we een absolute underdog, maar we hadden tot nu toe goed gespeeld, dus waarom niet? Sean bracht het eerste halfje op het scorebord, daar voegde Bowe nog een eentje aan toe en ook Wester zet voor de zoveelste keer zijn tegenstander mat: 2.5-1.5.

Tegen ASA 2 ging het echter allesbehalve van een leien dakje. We begonnen de wedstrijd met 1 punt voorsprong omdat het Arnhemse team een speler tekort kwam. Verder hadden we daar niet echt voordeel van want de Arnhemse speler die nu aan bord 2 zat deed niet onder voor een bord 1-speler, zoals Wester zou merken. Stephanie had er zin in en begon maar eens met haar dame grote schoonmaak te laten houden in de vijandelijke stelling. Er was even een oeps-moment toen ze in haar enthousiasme over het hoofd zag dat haar dame op een gegeven moment eenvoudig geslagen kon worden, maar haar tegenstandster zag het gelukkig niet… En liet prompt haar eigen dame instaan, wat Stephanie dan weer wel zag. Daarna was winnen wel heel simpel geworden. Inmiddels kwam het gunstige bericht binnen dat concurrent SMB tegen MSV1 ging verliezen en dat betekende dat met het door Stephanie ingebrachte matchpunt ons plaatsbewijs voor de Meesterklasse veiligstelde. Dus dat Bowe, die tot dusver met grote regelmaat zijn puntjes had binnengebracht, en Wester, topscorer van het team, nu beiden afsloten met een nederlaag: who cares?

We mogen trots zijn op onze spelers. Een toernooi waarbij je 7 ronden (= 7 uur) vrijwel onafgebroken schaakt is erg zwaar, dus dat ze in die tijd niet alleen een prachtige schaakprestatie neergezet hebben, maar ook al die tijd hun inzet getoond en hun concentratie bewaard hebben is zeker het vermelden waard!

En het mooie voor onze club is natuurlijk dat we nog meer spelers van dit kaliber hebben. Ik denk niet alleen aan het D-team dat t.z.t. zeker een waardige opvolger van dit C-team zal zijn, maar ook aan alle andere spelers die iedere vrijdagavond vol enthousiasme achter het schaakbord plaatsnemen en ieder voor zich mogelijkheden hebben om een flink stuk door te groeien in het schaken!

Jos Landsheer

We hebben 79 gasten en geen leden online