Verlies 2e achttal

Veel in het leven is onzeker, maar één ding staat toch wel vast: ons 2e achttal gaat degraderen. Afgelopen dinsdag gingen we in Epe op bezoek bij het eerste team van De 7 Pionnen. Omdat Peter en Jacques verhinderd waren schoven Tom en Harry bij ons aan, zodat we gelukkig een compleet team hadden.

De eerste beslissing viel na ongeveer anderhalf uur spelen: Olav (bord 1) moest opgeven. Niet zo verwonderlijk want zijn tegenstander had een rating van 2191. En als je dan bijna 500 ratingpunten minder hebt… You can’t win them all!

De tweede die voor ons team een 0 mocht bijschrijven was Harry, die naar eigen zeggen niet zo’n beste partij gespeeld had (ratingverschil 220 punten in Harry’s nadeel).

Daarna legde Gerrit (die het opnam tegen een iemand met ‘slechts’ 150 punten meer) het loodje. Achteraf zei hij dat het kwam door een onnodige fout: als hij die niet gemaakt had, had hij zeker niet minder gestaan.

Ondergetekende was blij dat hij het eerste halfje mocht noteren. Ik stond iets minder en daarom na ik gretig het remiseaanbod van mijn  tegenstander aan (na afloop zei hij dat hij hoofdpijn had; als ik dat geweten had, had ik natuurlijk keihard doorgespeeld😉).

Op Wims bord stond een eindspel van loper+pionnen (Wim) vs. paard+pionnen (tegenstander). Weliswaar was Wims loper ergens achter zijn pionnen in de buurt van h1 blijven steken en had hij dus nog wel wat werk te verrichten, maar dat was te doen. Helaas pakte Wim zijn loper vast en zag toen pas dat die nergens heen kon zonder geslagen te worden. Waarna, toen hij met een ander stuk wilde zetten, door de wedstrijdleider erop geattendeerd werd dat aanraken zetten is. Tja, dat is de taak van de goede man om zulke dingen te zeggen. Dus dat was zonde van het halve punt.

Naast Wim zaten Tom en zijn tegenstander te kijken naar hun beider koningen die zich achter vrijwel ondoordringbare pionnenketens bevonden. De tegenstander probeerde nog een venijnig trucje, waar Tom echter niet intrapte en toen zat de stelling helemaal op slot (zelfs helpmat was niet meer mogelijk), dus een keurige remise van Tom tegen een tegenstander met 350 ratingpunten meer.

René aan bord 2 speelde een interessante partij: van begin af aan stond hij behoorlijk benauwd maar hij slaagde er wonderwel in het hoofd boven water te houden. Er kwam een eindspel op het bord waarin hij een toren achter stond maar drie verbonden vrijpionnen op de 5e rij had. Daar wist hij er een van gedekte op de 7e rij te krijgen, maar toen ontsnapte er een vijandelijke vrijpion die buiten bereik van René’s koning was en dat besliste de partij. Ook hij had trouwens een tegenstander met een rating van boven de 2000 en moest daardoor opboksen tegen een verschil van meer dan 400 punten.

Ruud was net als de vorige wedstrijd het langste bezig. Zijn stelling zag er tot het eind toe interessant uit, maar uiteindelijk was de essentie toch: lopers van ongelijke kleur en ‘dus’ remise.

Was het een leuke avond? De 6.5-1.5 nederlaag was een van onze betere resultaten. Ik had de indruk dat de meesten van ons ook wel een mooie partij gespeeld hadden en daar zelf tevreden over waren.

Maar van een serieuze competitiewedstrijd kun je natuurlijk niet spreken als het ene team een gemiddelde rating heeft die 250 punten hoger is dan die van het andere team. Ik speel al ruim 30 jaar schaakwedstrijden in competitieverband (eerst in de Leidse Schaakbond, tegenwoordig dus in de OSBO) maar ik kan me niet herinneren ooit zoiets te hebben meegemaakt…

Onze volgende wedstrijd is op maandag 16 maart. Dan spelen we thuis tegen SV Leusden 1.

Jos Landsheer

S.V. De Zeven Pionnen 1   S.G. Zutphen 2      
Ruijter de, L. (Luuk) 2191 Wilgenhof, O. (Olav) 1719 z-w 1 - 0
Wissink, S. (Sander) 2019 Meijer, R. (René) 1600 w-z 1 - 0
Elskamp, D. (Dries) 1784 Landsheer, J. (Jos) 1670 z-w ½ - ½
Abels, H.A. (Henk) 1816 Ruegebrink, G.J. (Gerrit) 1657 w-z 1 - 0
Oegema, B. (Bartelo) 1739 Hoenderdos, R. (Ruud) 1574 z-w ½ - ½
Goede de, H.P. (Hans) 1761 Huijink, T. (Tom) 1399 w-z ½ - ½
Schuring, R.G. (Rein) 1691 Meeteren van, W. (Wim) 1522 z-w 1 - 0
Maarel v.d., D.A. (Dirk) 1579 Rover de, H. (Harry) 1355 w-z 1 - 0
  1823   1562   6½-1½

We hebben 372 gasten en geen leden online