Zutphen 1 verrast met fraaie zege tegen kampioenskandidaat Velp in SOS hoofdklasse

Eindelijk kan de competitie hervat worden en vanavond komt het immer sterke Velp 1- gedeeld koploper- op bezoek; dat wordt een hele klus, te meer daar onze legendarische spelers Willem Oving en Klaas Hagendijk ontbreken. Klaas is er in het begin van de avond nog wel bij en het is te zien dat Gerrit nog steeds volop geniet van zijn stukwinst op zet 6 vorige week :)

Maar het is in de niet al te ruime zaal na het welkom van teamcaptain Jos Landsheer een serieuze strijd, opvallend stil en geconcentreerd voor ons doen wordt de opening op het bord gezet. Wat zien we bij de eerste rondgang? Aan bord 1 mag Joseph Molenaar het opnemen tegen de sterke en mij vanuit vele zomertoernooien in Dieren in de jaren ‘80 al bekende Wouter van Rijn, een echte regionale topper en een aardige vent bovendien. Wouter zet de flankopening b3 Lb3 e3 voor met wit en dat flexibele systeem belooft een geleidelijke opbouw van de spanning. 

Arthur Arakelian aan bord 2 plaatst  een theoretisch kennelijk verantwoorde opstelling tegen de Caro Kann op het bord en het lijkt een gelijkwaardige positie. Maar dat is niet het geval bij Olav Wilgenhof aan 3: deze lijkt slechts geïnspireerd door het zitten aan zo’n relatief hoog bord en in een Slavische verdediging is er weinig sprake van verdedigen: hij wint heel veel ruimte en staat heerlijk met zwart. Aan mijn 4e bord speel ik in een Londoner de door Carlsen aangeraden variant met e3 na Ph5, waarna het nadeel van een dubbelpion op de f lijn zou moeten opwegen tegen een supersnelle ontwikkeling. Echter, ik rokeer wat te snel en met de goede zet g5 van de sympathieke Jan Schadd komt er een langdurige koningsaanval op mij af. Wel win ik wat pionnen, maar of het goed af gaat lopen?

Ruud Hoenderdos speelt ook al een Caro Kann en zoals wel meer gebeurt in deze opening: het centrum schuift geheel dicht en ook aan de beide vleugels is er voor wit noch zwart enig doorkomen aan, op het eerste oog. Als dat geen remise gaat worden…

Jos Landsheer speelt het Schots energiek en hij wint ruimte en bereikt een prachtige positie door 2 zwevende pionnen van zwart volledig te blokkeren en daaromheen zijn zware stukken de open lijnen te laten domineren. Zijn tegenstander gebruikt al vanaf het begin onverantwoord veel tijd om een uitweg te zoeken.  Gerrit Ruegebrink krijgt een echte kroegopening te verwerken: een Noors gambiet. Het wordt niet zoveel gespeeld en al zeker niet met de variant 3 Dxd4, een soort Scandinavisch in de voorhand.  Gerrit schuift wat onwennig heen en weer…En dan is er onze debutant op dit niveau Nathan van Dam: hij treft met Eric de Winter een ervaren tegenstander die Ruud nog blijkt te kennen als speler van Dieren in lang vervlogen tijden. Hij bestrijdt een kennelijk nogal populaire moderne opstelling met c6 en d6 en wint wat ruimte. Nathan en zijn iets oudere tegenstander Eric de Winter en op de achtergrond geven Joseph en Wouter elkaar een echte hand aan bord 1! Andere tijden…

Al na een uurtje spelen staat Olav op: hij heeft zijn tegenstander in minder dan 20 zetten gedecideerd overspeeld: 1-0.

Dan zal het lang duren voor er weer een score komt, want aan veel borden is er een zeker evenwicht. Halverwege maak ik weer eens een rondje langs de borden en dan zie ik dat Joseph in de problemen is gekomen: hij heeft een kleine kwaliteit verloren en ook is een pion verloren gegaan. Ik zie geen compensatie, of het moet een vage dreiging op de 1e rij gaan worden. Aan bord 2 zijn de zorgen bij Arthur nog veel groter: hij heeft gekozen voor een hyperscherpe opzet, maar als er een grote en verplichte ruil volgt, staat hij met een vol stuk achter in een niet meer zo ingewikkelde positie totaal verloren, hij kan niet anders dan opgeven: 1-1.

Dan duurt het tot ver in het laatste uur voor er meer beslissingen komen: de 2-1 voorsprong komt tot stand als mijn aanvallend gerichte tegenstander in 2 te ambitieuze zetten zijn kleine voordeel vergooit en de koning om kan leggen door het einde van zijn aanval bij een intussen grote achterstand in materiële zaken. 

De voorsprong wordt vervolgens vergroot door Jos, die een niet te pareren serie dreigingen combineert: mat of dameverlies is het dilemma en ook is de tijd van zijn tegenstander zo ongeveer op. Dus wordt het 3-1. Toch is er nog weinig reden tot juichen, want bij Joseph en Gerrit is het niet best, bij Nathan is de tegenstander met dame en toren binnengedrongen en bij Ruud gaat na meer dan 3 uur spelen voor het eerst iets van het bord in de granieten stelling. Een nipt verlies lijkt nu het meest waarschijnlijke scenario.

Echter: dan komt de slotfase: Joseph komt aan bord 1 inderdaad met enige dreiging over de 1e lijn, Wouter zit met meer tijd op de klok niet op te letten, plaats zijn eigen dame ook op de 1e lijn en met een verbluffend simpel torenzetje is deze dame vervolgens de klos. Wouter heeft nog enig geluk, omdat zijn loper en paard zo staan dat een eeuwig schaak geboden kan worden. Dit is wel een bonus halfje, dat een louterende werking kan hebben op de andere 3 nog actieve spelers. Gerrit vecht als een ware Warnsvelder, maar met een stuk minder is het uiteindelijk niet te doen. Het staat nu 3.5 - 2.5. Dan verplaatst de aandacht van de toeschouwers zich naar bord 8, waar Nathan langs een diepe afgrond is gegaan, vaak de enig speelbare zet heeft gevonden en nu meer tijd heeft dan zijn tegenstander. Op zijn beurt dringt hij nu zelf binnen achter de zwarte pionnen en daar vindt de kansloze zwarte koning zijn waterloo door een aantal scherpe en secure zetten van de rustig gebleven Nathan: echt een knap extern debuut met zoveel publiek om het bord! En daardoor is de zege een feit, want het is 4.5 - 2.5. Bij Ruud is er eindelijk beweging in de stelling gekomen als de tegenstander zijn geduld verliest en open gaat breken na een remise voorstel van Ruud eerder afgewezen te hebben. En als zo vaak in dit soort stellingen: degene die breekt wordt zelf de klos. Met een mooi getimede aftrekaanval komt Ruud fors in het voordeel en onder de stelling druk gaat zijn opponent door de vlag.

De 5.5 -2.5 overwinning is een geflatteerde, maar niet minder mooie uitslag! De match is voorbij en onze blijmoedige Ruud doceert voor een aandachtig Velps publiek!

S.G. Zutphen 1   Velp 1    
Molenaar, J. (Joseph) 2061 Rijn van, W.A. (Wouter) 2122 ½ - ½
Arakelyan, A.G. (Arthur) 1815 Kuijk van, V. (Vadim) 1880 0 - 1
Wilgenhof, O. (Olav) 1728 Tichelman, J.F. (Rik) 1808 1 - 0
Kloppers, E. (Eric) 1858 Schadd, B.J. (Jan) 1880 1 - 0
Hoenderdos, R. (Ruud) 1594 Capelleveen van, H.C. (Hans) 1821 1 - 0
Landsheer, J. (Jos) 1707 Kuijk van, L. (Lazlo) 1653 1 - 0
Ruegebrink, G.J. (Gerrit) 1630 Dusseldorp van, B. (Brent) 1765 0 - 1
Dam van, N. (Nathan)   Winter de, E.B. (Eric) 1644 1 - 0
  1770   1822 5½-2½

 

We hebben 76 gasten en geen leden online