Zutphen 1 (SOS) na dappere strijd ten onder in Nijmegen

Vandaag staat de uitwedstrijd tegen de grote club UVS op het programma en teamleider Klaas Hagendijk ziet alle acht spelers tot zijn vreugde allemaal op tijd bij de lichte, ruime, doch weinig sfeervolle speelzaal in Nijmegen-West. De bar is uitstekend met lekkere thee en zelfs tosti’s!

De inleidende speech gaat in op de stand: UVS 1 (met een mooi ratinggemiddelde) hoopt ons op de ranglijst te passeren: zij  verloren in ronde 1 en wij speelden nipt gelijk dankzij de heroïsche wederopstanding van held Gerrit Ruegebrink. Zou hij weer zo kunnen stunten? (Ik weet het antwoord al…) Na een half uurtje spelen is het tijd om de openingen eens aan een inspectie te onderwerpen. Bij Joseph Molenaar met wit aan bord 1 staat een Pirc op het bord en Klaas Hagendijk heeft een in mijn ogen griezelige variant van het Schots op het bord. Maar wellicht is het theorie? Bij mij aan bord 3 staat met wit natuurlijk een Londoner op het bord. En naast me speelt Arthur Arakelyan het Siciliaans in een actieve variant. Willem Oving zet met wit een Engelse opening voor aan bord 5 en Olav Wilgenhof is op 6 goed thuis in de doorschuifvariant van zijn Franse verdediging. En ook bij Jos is het een Franse opening.  Gerrit Ruegebrink zit in een overbekende variant van het Damegambiet. Maar in dat overbekende schuilt altijd een addertje onder het gras: na een sjablonezet van Gerrit komt zijn tegenstander met het vreselijke en tegelijk verbluffend eenvoudige Da4+ met stukverlies zonder enige compensatie. Dus kan Gerrit tot zijn grote spijt al opgeven en de hele verdere avond als toeschouwer bijwonen, dat is nu eens wat anders dan een illustere heldenrol…(1-0).

Als ik na ruim een uur weer eens rondloop staat het op de meeste borden nog goed in evenwicht. Uitzonderingen zijn Joseph, die met meer ruimte en veel centruminvloed beter lijkt te staan. En misschien Klaas in negatieve zin , maar meer omdat hij al drie kwartier meer heeft gebruikt dan zijn opponent dan vanwege zijn stelling.

Dus duurt het vervolgens lang voor we aan meer beslissingen toe zijn. Willem is de eerste na bijna 3 uur spelen: remise en de stelling rechtvaardigt de puntendeling.

Hetzelfde kan gezegd worden van de remise aan mijn bord: de computer geeft exact 0.00 als beoordeling van de slotstelling…En wat niet vaak gebeurt: de waardering is vrijwel de hele partij binnen de +1.00 en – 1.00 gebleven, waarbij ik in het middenspel lang een licht nadeel had. Dus is het 2-1 voor UVS. 

Intussen heeft Jos door een fout van zijn tegenstander de kwaliteit gewonnen, maar het resterend eindspel KTTL tegen KTLL en elk 5 pionnen is bepaald geen makkie. Maar nu is te zien wat al dat lesgeven aan de jeugd toevoegt: met vaste hand ruilt hij geforceerd tot een eindspel rest van KT en 3 pionnen tegen KL en 2 pionnen. Dat is natuurlijk gesneden koek voor Jos en hij mag trots zijn op deze mooie zege in het 1e. Het is nu 2-2. 

Arthur is in het middenspel de mist in gegaan en heeft teveel pionnen verloren. Daarom doet hij met al zijn stukken een verwoede alles of niets actie naar de witte koning, die op de h-lijn niet zo safe staat. Hoewel Arthur zich vaak heeft gered op deze wijze, houdt zijn tegenstander het hoofd koel en hij pareert zorgvuldig alle dreigingen: 3-2.

Maar hoe het met de hele match af zal lopen is nog onduidelijk: Olav heeft een mooie partij in een levendig eindspel met een groot tijdvoordeel, maar een hinderlijke h-pion van wit moet nog wel beteugeld worden. Joseph heeft subtiel gespeeld naar een ruimteoverwicht met een gevaarlijke vrijpion, maar hoe hij verder kan komen zie ik aan de zijlijn niet. Tijdnood speelt reeds een rol…En bij Klaas is het een wonder dat hij vanuit die grillige opening met zoveel tijdgebruik nog niet door zijn vlag is gegaan, soms stond hij onder de minuut… Toch is zijn stelling steeds speelbaar gebleven en de opponent heeft nu ook nog maar 3 minuten…Joseph kan uiteindelijk niet anders dan afwikkelen naar een eindspel KT en 1 pion tegen KT en 1 pion: remise.

En ook Klaas komt remise overeen: een knap resultaat in deze vreemde partij. (4-3)

Dat is ook een sein voor de tegenstander van Olav om remise aan te bieden. Olav denkt aan het teambelang en speelt door, maar zijn eindspel KTP en 2 pionnen tegen KTT staat minder omdat beide pionnen niet verbonden zijn en K en P geen ideale positie hebben. Dat laatste wordt hem fataal: hij verliest het paard en kan met de pionnen niet genoeg spel bereiken om de toren achterstand te compenseren…

Dus is de eindstand  5-3 voor UVS, maar we kunnen met opgeheven hoofd naar huis na een sportieve, spannende en leuke match!

Eric Kloppers

P.S. Mijn tegenstander Henk-Jan Janssen verdient de sportiviteitsprijs van deze avond. Midden in de partij had ik een weinig aan het spelbeeld veranderende loperzet van hem gemist en dus dacht ik dat hij aan zet was en dat ik vergeten was de klok te bedienen en drukte ik lomp het uurwerk in. En hij had al minder tijd. Toch riep hij niet de wedstrijdleider om mij een strafje te geven! Hulde, ik heb het wel eens anders meegemaakt…

UVS 1 Rating S.G. Zutphen 1 Rating Ronde 2
Zevenhuizen, D.J. (Daniel) 2205 Molenaar, J. (Joseph) 2042 ½ - ½
Breuker, D.M. (Dennis) 2025 Hagendijk, K. (Klaas) 1857 ½ - ½
Janssen, H.J. (Henk-Jan) 2037 Kloppers, E. (Eric) 1887 ½ - ½
Heine, I. (Ivar) 2021 Arakelyan, A.G. (Arthur) 1806 1 - 0
Cheung, K.S. (Tsjisang) 1918 Oving, W. (Willem) 1768 ½ - ½
Broeren, M. (Mathijs) 1835 Wilgenhof, O. (Olav) 1727 1 - 0
Dijk van, C.H. (Ron) 1755 Landsheer, J. (Jos) 1682 0 - 1
Jong de, W. (Wim) 1614 Ruegebrink, G.J. (Gerrit) 1635 1 - 0
  1926   1801 5-3

 

We hebben 113 gasten en geen leden online