Het eerste zorgt voor spektakel in overvolle Uitwijk

Zutphen 1 - ASV 2  4-4 (uitslagen)

Vandaag staat de eerste externe wedstrijd sinds de lockdown op het menu en promovendus (van 2 seizoenen geleden…) ASV 2 uit Arnhem komt op bezoek. Dat wordt vast geen makkie, want we hebben het hier over de grootste vereniging van het hele land.

Kopman Joseph Molenaar ontbreekt vandaag en daarom zit onze antiheld, de immer bereidwillige publiekslieveling en cultfiguur Gerrit Ruegebrink aan bord 8. En wat te denken van de legendarische Willem Oving aan bord 5: hij zal vast weer een aardige quote voor het verslag gaan leveren…

De wedstrijd gaat van start in een luidruchtige ambiance, want de interne past niet eens meer in het overvolle zaaltje, dat inmiddels niet meer volstaat bij een club van deze omvang: wat een geweldige ledengroei is er dit seizoen!  Ook vandaag kan voorzitter Paul Ham een nieuw lid welkom heten en vast wegwijs maken in de mores van ons schaakgenootschap: het is tot mijn verrassing Froukje Kooijman, die ik ken als oud-leerlinge. Na The Queens Gambit heeft het schaken door vrouwen een grote vlucht genomen en ik kan het mij voorstellen dat dit voor Froukje ook een rol heeft gespeeld, welkom op onze club, net als alle andere nieuwelingen!

Na een kwartier wordt het tijd voor de eerste omloop om de openingen te duiden en dat is ook het moment waarop er eindelijk een zekere rust over de speelvelden komt; naar de mening van Jos Landsheer veel te laat en hij doet via dit verslag een beroep op allen om vooral bij een externe wedstrijd het wat kalmer aan te doen met luidkeelse grapjes, anekdotes en hevig gerinkel met glazen. Wel fijn dat hij het scherp opmerkt, want de veronderstelde herrie gaat als het nog beneden de 100dB blijft geheel langs me heen als we eenmaal zijn begonnen…

Dan nu de openingen: Klaas Hagendijk speelt met zwart tegen het Spaans en hij heeft een degelijke hoofdvariant op het bord. Bij Nagib Zafari is er een Italiaanse Opening en op bord 3 zit ik in een zelfgekozen obscure variant van het toch al niet zo veilige Lettisch gambiet. Arthur krijgt met een Franse verdediging te maken en Willem Oving zet in het Siciliaans een versnelde Draak op het bord. Olav speelt het Siciliaans met 2 …a6 dynamisch en na een snelle dameruil heeft hij veel meer ruimte dan zijn opponent. Jos Landsheer op 7 heeft net als Klaas een Spaanse opening op het bord en de subtiele zetten die daar bij horen vergen veel van zijn concentratie. Gerrit Ruegebrink moet net als Arthur dat populaire Frans gaan bestrijden. Hier is het de ruilvariant. 

Rond half 10 zijn de middenspelen in volle gang. Echter: bij Klaas nog amper, hij heeft met b5 een uitval gedaan waarvan de opbrengst nog ongewis is. Bij Nagib op bord 2 kom ik langs op een cruciaal moment: in een open middenspel heeft zijn bekende tegenstander Bart Plomp een pion gewonnen en met Dxc3!? wint hij er nog één, maar of het goed is? In deze fase waarin ik met een paar vreemde koningszetten nog aardig op de been ben speel ik de in mijn ogen aangewezen zet 21…a6??? Met het idee een stuk van hem te gaan winnen. Maar hiermee ontneem ik mijn dame haar dekking en met een simpele aftrekaanval Ld7+ win ik inderdaad een loper, maar verlies mijn dame: 0-1 voor ASV… Zo erg is het bij Arthur gelukkig niet, maar zijn stelling oogt niet best door een matige pionnenstructuur.

En dat geldt ook voor wat ik aantref bij Willem op bord 5: een loper en een toren zijn tot op zijn 6e rij binnengedrongen en als hij dat probleem niet snel oplost wordt hij een spartelende Ovinkje in de greep van zijn bijtgrage tegenstander. Deze lijkt volgens Willem bovendien nog op ex-voetballer Jan Wouters en die stond inderdaad ook bekend als een vasthoudende mannetjesputter…

Olav aan bord 6 informeert eens hoe het er zoal voor staat met het oog op een mogelijke remise aan zijn bord, waar hij nog altijd initiatief heeft. Ik kan er niet omheen draaien: het ziet er niet best uit en ook daarom speelt hij rustig verder. Bij Jos is er sprake van een enorme centrumclash, waarna zijn tegenstander met initiatief en een ellendig paard op c6 ineens alle touwtjes in handen heeft. En wat te denken van Gerrit: hij heeft zich maar liefst 2 pionnen zonder enige compensatie laten afpakken en zijn onvermijdelijk verlies lijkt in de sterren geschreven.  

We naderen de apotheose met een achterstand en alleen Olav die beter staat…Dan volgt een onverwachte gelijkmaker: Nagib heeft met  de sluwe val …Pg6! meer dan tegenspel gekregen en in plaats van een kwaliteit wint hij vervolgens via Pe7+ zelfs de in de aanbieding gedane dame van zijn tegenstander: 1-1.

Even later moet Jos zijn koning omleggen, maar naast hem weet Olav gedecideerd te winnen vanuit zijn voortdurende overwicht. (2-2).

Bij Willem is het inderdaad een triest gevecht geworden: zonder enige tegenkans heeft hij de kwaliteit verloren en nu sneuvelt een pion, terwijl er ook al mat dreigt. Hij geeft terecht op en we staan met 2-3 achter.  Arthur zorgt voor een meevaller door zijn stelling knap remise te houden (2 ½ - 3 ½ ).

Maar een nederlaag lijkt onafwendbaar: Klaas heeft een stuk gewonnen voor 2 pionnen door een misrekening van zijn tegenstander, maar hij heeft nog maar 2 minuten, tegen 20 voor de ASV-kopman...

Dus kijken we maar eens bij Gerrit zijn ellendige stelling. Tot mijn verbazing reageert zijn tegenstander niet op de optie Dg6+ met een vage kans op eeuwig schaak voor Gerrit. Dus gebeurt die zet (Kg7 door zwart zou afdoende zijn geweest). De jonge ASV-er verbleekt al wat als er een grote reeks schaaks volgt, maar hij weigert halsstarrig het goed getimede en gespeeld pathetisch gebrachte remiseaanbod van de sluwe Gerrit.

Dat verplicht de ASV-speler uit het eeuwig schaak te lopen om zijn gelijk te halen, maar dat brengt zijn zwarte dame in een vreselijke positie op de h-lijn. En dan blijkt deze op het oog zo vriendelijke Gerrit ineens een vreselijke Rueg, een nietsontziende beul: ineens verlaat hij het op remise gerichte schaakgeven en met grote vastheid vreet hij bruusk maar liefst 4 zwakke zwarte pionnen op bij aanhoudend overwicht door zijn ontketende allesverslindende dame. Zijn geheel ontredderde tegenstander moet opgeven en snelt met bittere gevoelens naar huis. Het is 3 ½ - 3 ½ ! 

Klaas kiest hierna met het oog op zijn resterende minuutje speeltijd gelukkig voor een zetherhaling met een gezien de stelling niet te weigeren remiseaanbod en de vrede kan worden getekend: 4-4.

Gezien het verloop van deze match is het absoluut een gewonnen punt, complimenten voor de algemene taaiheid en de man of the match is zonder twijfel Gerrit Houdini! 

Eric Kloppers 

S.G. Zutphen 1
 
ASV 2
   
Hagendijk, K. (Klaas) 1845 Eggink, R. (Ronnie) 1876 ½ - ½
Zafari, N. (Nagib) 1875 Plomp, B. (Barth) 1888 1 - 0
Kloppers, E. (Eric) 1887 Friesen, P.R. (Philippe) 1816 0 - 1
Arakelyan, A.G. (Arthur) 1792 Boonstra, J. (Jacques) 1719 ½ - ½
Oving, W. (Willem) 1768 Weijsenfeld, M.R. (Martin) 1848 0 - 1
Wilgenhof, O. (Olav) 1727 Marks, A. (Albert) 1676 1 - 0
Landsheer, J. (Jos) 1682 Vink, R.J.C. (Roy)   0 - 1
Ruegebrink, G.J. (Gerrit) 1635 Witmans, W.J.T. (Wisse) 1504 1 - 0
  1776   1761  4 - 4

We hebben 82 gasten en geen leden online