Zutphen 1 (SOS 8) sprokkelt  punt in Wageningen

Op deze donderdagavond komt de regen met bakken uit de lucht rondom de behoorlijk in de wijk verscholen locatie van Schaakvereniging Wageningen. Toch is iedereen er op tijd en zo kunnen we achter de in een interessante formatie opgestelde borden plaatsnemen.

Het lijkt wel of er een simultaan gaat plaatsvinden, want we zijn allemaal aan de binnenzijde van een grote U geplaatst in het speciaal voor deze match ingerichte zaaltje met aan de wand imposante afbeeldingen van Bijbelse momenten die me qua weelderige vormgeving onmiddellijk doen denken aan  de legendarische stempels die je van de meester als beloning kreeg bij elke 10 goed uitgevoerde berekeningen in het schoolschrift.  Dat was lang geleden op De School met den Bijbel aan het Scheepsbouwplein in Alblasserdam en nu is het 2020 en zitten we in Vredenhorst strijdlustig in dit nostalgische en zoals we kunnen zien niet altijd vreedzame decor met de blik op Daniël in de 

Leeuwenkuil, een opgewekte Lazarus en een schijnheilige Farizeeër met bijbehorende tollenaar.. 

Mijn reis is natuurlijk per trein en OV-fiets, maar dat heeft als nadeel dat ik wel de trein van 23.53 moet halen om niet als zwerver te eindigen op station Ede-Wageningen.  Dus hoop ik op een snel partijtje tegen de sympathieke Karin Jeuken, waar ik ooit eerder tegen heb mogen plaatsnemen. 

Als zij wat langer moet denken is er tijd voor een ronde langs de borden: Naast me aan bord 8 is invaller René Meijer in het Konings-Indisch tot e5 gekomen en hij staat zeker gelijk. Aan mijn bord met wit is er natuurlijk een Londoner, met een normaal patroon en nog weinig aan de hand. Sjef van der List zit aan bord 6 in een doorschuifvariant van het Frans en ook daar staat het gelijk. Willem Oving heeft wit aan bord 5 en hij is thuis in zo'n typische Engelse opening: hij heeft duidelijk initiatief. 

Ook de stelling van Arthur Arakelyan bevalt me: Hij heeft in de damepion-opening met een snel Lg5 gezorgd voor een veelbelovend loperpaar dat op termijn richting de witte Koningsstelling dreigt. Nagib Zafari zet met wit het Schots voor;  er ontstaat al snel een centrumclash met een merkwaardige pionnenopstelling als gevolg. Ik heb geen idee wie er beter staat, zou dit theorie zijn?  Klaas Hagendijk speelt een Dame-Indische opening met e6, b6 en Lb7 en die opzet lukt goed, zo te zien.  Joseph Molenaar is de laatste tijd goed in vorm en hij staat met wit dan ook aangenaam met veel ruimtevoordeel. 

Na ruim 2 uur spelen maakt mijn opponente een vermijdbare fout die haar met een simpel  vorkje de kwaliteit kost en even later wordt er ook nog een paard van haar opgesloten. Met een toren minder heeft ze via een terechte alles of niets aanval wel druk tegen mijn koning, maar als die problemen zijn opgelost is het 1-0 voor ons. Dat is fijn, ook voor de trein:) Aan bord 6 bij Sjef wordt even later de vrede getekend, wat rest is een zeldzame slotstelling met nog alle lichte stukken en elk 6 pionnen, maar zonder dames of torens. 

Ik besluit nog 1x een ronde te maken om daarna de fiets te pakken. Nu van 1e naar laatste bord: Joseph staat nog altijd solide, maar zijn tegenstander heeft ook weinig zwaktes. Dat wordt minimaal een halfje, zo lijkt me. Klaas heeft een prachtstelling: hij heeft geen dame meer, maar heeft daar 2 torens tegenover en zoals we weten is dat vaak een licht voordeel. Ook is er een sterk paard en de arme dame van wit kan niet voorkomen dat pion na pion door Klaas wordt verorberd. Dit wordt zeker een 1. Dat zie ik niet gebeuren bij Nagib. Hij staat weliswaar een kwaliteit voor, maar de twee verbonden ijzersterke vrijpionnen op de 5e rij van wit zijn meer waard, zo lijkt me.  En wat is er dan gebeurd bij Arthur aan bord 4? Hij staat ineens een stuk achter en zijn dame bivakkeert vlakbij de zwarte koning, die vast met een geniaal loperoffer door Arthur is bedreigd. Echter, alle dreigingen zijn er door wit bekwaam uit gehaald en het wordt dus zeker een 0.  Willem staat geweldig en heeft ook nog 2 pionnen meer: dat wordt vast wel een 1. En dan loop ik door naar René, die nog altijd prima staat in een gecompliceerd middenspel. 

Voor mijn vertrek bespreek ik met Sjef die natuurlijk ook belangstellend rondloopt de situatie. 3 1/2 punt lijkt zeker, net als het verlies van Nagib en Arthur. Joseph zal minimaal remise halen en dus kan het erg handig zijn als René zonder risico op remise kan aansturen, want dan winnen we nipt. Maar zijn stelling is ingewikkeld...

(Op zet 28 mist Klaas een uitje, daarna volgt een nerveuze tijdnoodfase waarbij wit regelmatig remise voor het grijpen heeft. Tenslotte beslissen de Torens de partij.)

(Adembenemend werd het tijdnoodduel tussen Joseph en Fred. Zwart mist na 59. Kg3? de knockout. Dezelfde stelling herhaalt zich nog 3 keer! Na 65 ... Lf7? moet zwart berusten in eeuwig schaak.)

We zijn 1 dag verder en wat is er gebeurd: de meeste voorspellingen zijn uitgekomen: Klaas en Willem winnen, Nagib en Arthur verliezen en Joseph noteert een remise. Maar René heeft uiteindelijk verloren, waardoor we op 4-4 eindigen. Nog twee ronden te gaan en onderin is het nogal spannend, want zelfs de nummer 3 in de stand heeft maar een punt meer dan de hekkensluiter.  

Eric Kloppers, aanvulling en partijfragmenten door Klaas Hagendijk

S.V. Wageningen 1   S.G. Zutphen 1      
Jonker, A.B. (Fred) 2153 Molenaar, J. (Joseph) 2014 z-w ½ - ½
Vries de, B.J. (Bram) 1867 Hagendijk, K. (Klaas) 1877 w-z 0 - 1
Stigter, J. (John) 1870 Zafari, N. (Nagib) 1884 z-w 1 - 0
Westerhof, J.W. (Jan Willem) 1773 Arakelyan, A.G. (Arthur) 1828 w-z 1 - 0
Waerdt van de, C. (Cees) 1795 Oving, W. (Willem) 1790 z-w 0 - 1
Gieltjes, F.J. (Frits) 1762 List van der, J.M. (Sjef) 1625 w-z ½ - ½
Jeuken, C.J.H.M. (Karin) 1684 Kloppers, E. (Eric) 1877 z-w 0 - 1
Vos de Wael, L.A.I.R. (Alexander) 1656 Meijer, R. (René) 1600 w-z 1 - 0
  1820   1812   4 - 4

We hebben 105 gasten en geen leden online