Zutphen SOS 1 wint eindelijk ondanks gesmijt met pionnen

De tegenstand in deze hoofdklasse van de SOS-competitie is aanzienlijk en met 0 uit 3 staan we vandaag voor de taak om eens wat wedstrijdpunten binnen te halen. SMB 1 is de tegenstander en de mannen uit Nijmegen staan ook verre van veilig. 

Na enige zetten gedaan te hebben is de ronde om de borden een ware beproeving: als een speleoloog moet je laveren tussen de dicht op elkaar geplaatste ruggen, stoelen en denkhoofden... Maar het lukt en zo zie ik Joseph Molenaar in een Scandinavische verdediging zitten met zwart, een opening die hij goed beheerst en hij staat niets minder. Klaas Hagendijk speelt tegen het Siciliaans zonder d4 en met een snel Lb5, het ziet er nog rustig uit. Nagib Zafari zet weer eens het Frans voor en in de doorschuifvariant plaats hij zijn dame op een gegeven moment op h4. Dat lijkt me een goed of juist een slecht veld, de toekomst zal het leren. Arhur Arakelyan heeft zijn tegenstander die komt met een Caro-Kann gelijk spel bereikt. Willem Oving is opgeschoven naar bord 5 en hij kiest voor een Slavische opzet in een geweigerd damegambiet. Hij komt een pion achter en dat ziet er niet goed uit. Dat gebeurt ook aan mijn bord, waar de witte Stonewall net als vorige maandag in Voorst slecht uitpakt (Ik doe het niet weer), naast de pion minder heb ik ook een miserabele loper. Naast me zit Alexandr Sahakian net als Klaas in een gesloten Siciliaan en hij krijgt door actief spel een ver opgerukte pion; toch is het moeilijk te zien wie er beter staat. Bij Olav Wilgenhof staat een Franse doorschuifstelling op het bord, dit soort spel ligt hem wel!

Het is meer dan twee uur geworstel zonder resultaat later als ik nog 1x kan kijken bij de anderen. Geen partij is vroeg beëindigd en dan wordt het vaak spannend in het laatste uur. Ik zie dat Joseph best gezond staat in een ingewikkelde stelling. Klaas heeft duidelijk meer ruimte, maar minder tijd. Nagib staat op het oog ook gelijk, maar als ik net weg ben, verliest hij een pion.  Alexander weet zijn tegenstander vanuit een scherpe aanval te overspelen: hij opent de score (1-0).

Dan volgt Klaas, die remise aangeboden heeft gekregen en die na de overwinning van Olav accepteert. Want deze Olav weet zijn actieve, maar bepaald niet foutloze partij mooi af te ronden en zo is het al 2.5 - 0.5. 

Willem vecht als een leeuw voor remise na pionverlies en hij slaagt daarin met glans. En ook Nagib weet ondanks pionverlies stand te houden (3.5 - 1.5). Wat is een pion waard? denkt Arthur daarom en hij staat er 1 achter, maar doet nog een extra giftige in de aanbieding. Hap en enkele zetten later wint hij de scherpe stelling en dus is onze winst zeker gesteld met 4.5 - 1.5.

Als enige met pionverlies ga ik vervolgens ten onder tegen de ervaren Desiree Fassaert, een sterke speler die ik niet op een fout heb kunnen betrappen. Dan kijken we allemaal bij de partij aan het eerste bord: Joseph heeft een ver opgerukte vrijpion in een bijzonder moeilijke en openstelling met voor beide spelers nog de dame, een toren en enkele pionnen op het bord. Op een gegeven moment lijkt Joseph te winnen door promotie, waarbij tevens mat dreigt door een röntgenaanval, maar hij doet iets anders. Er volgen talloze schaakjes en dat alles bij minder dan 1 minuut voor beide spelers.  Hij gaat langs ravijnen en diepe afgronden, maar uiteindelijk blijkt hij toch het koelst: met een beslissend schaakje ruilt hij de dames en zijn laatste pion wordt een dame. Zijn tegenstander heeft een koning die de op de 7e rij staande b-pion dekt, maar zoals we allen weten had het beter een c-pion kunnen zijn, want met vaste hand dwingt Joseph de koning steeds naar een plek voor de pion en komt dan weer een koningsstapje dichterbij de zege. Pat zit er met deze pion dus niet in en zijn tegenstander die een forse rating heeft geeft op: 5.5-2.5 is een mooie teamscore voor het vandaag zeer strijdbare 1e SOS-team! 

Eric Kloppers

S.G. Zutphen 1   S.V. Strijdt met Beleid 1      
Molenaar, J. (Joseph) 1991 Razdolski, I. (Ilya) 2279 z-w 1 - 0
Hagendijk, K. (Klaas) 1877 Deemen van, J. (Jelle) 1856 w-z ½ - ½
Zafari, N. (Nagib) 1900 Ottenheijm, J.W.M. (Jacques) 1794 z-w ½ - ½
Arakelyan, A.G. (Arthur) 1817 Ridder de, E.L. (Eric) 1783 w-z 1 - 0
Oving, W. (Willem) 1795 Kasteel, J. (Jan) 1775 z-w ½ - ½
Kloppers, E. (Eric) 1863 Fassaert, D.J.M. (Désiré) 1857 w-z 0 - 1
Sahakian, A. (Aleksandr) 1834 Gelderen van, J.J. (Jaap) 1637 z-w 1 - 0
Wilgenhof, O. (Olav) 1742 Berg van den, P.M.M. (Peter) 1652 w-z 1 - 0
  1852   1829   5½-2½

 

We hebben 83 gasten en geen leden online