Zutphen verliest in Elst

We reisden met maar liefst 3 invallers af naar Elst. Verheugend was het invallen van Mark, die na lange tijd weer meespeelde.

De voorzitter verwelkomde ons, in een van de vele zalen van “Onder de Toren”. In het mooie beneden café keek Feyenoord al tegen een 2-0 achterstand, zodat we ons volledig op het schaken konden concentreren. Dat het geen makkie zou worden bleek al in het begin.

Wim kreeg geen voordeel na een geweigerd Dame gambiet. Zwart kreeg controle over de c-lijn en won geruisloos het eindspel 0-1.

René moest tegen een London-system opboksen, wat tegenwoordig populair is. Wit stelde de rokade uit en viel de Koningsvleugel aan met een pionnenstorm. Om de aanval in te dammen, offerde René de kwaliteit. Na een gemiste remisekans verloor hij het eindspel 0-2.

Bij de partij van Willem ontstond in een Benoni na 24 zetten een dynamisch evenwicht. Het werd remise door herhaling van zetten ½-2½.

Nagib moest opboksen tegen een solide Oud-Indische verdediging. Na de opening won zwart een pion met een fraaie combinatie. Doordat de witte stukken veel actiever waren, bleef de stelling in evenwicht en werd remise een feit 1-3.

Joseph speelde tegen Sjoerd van Roosmalen, die hem herinnerde aan een wedstrijd in 1997 tijdens jeugdkampioenschap in Hengelo. Hij kreeg in het Slavisch al snel een kansrijke koningsaanval. Zwart offerde een kwaliteit om de aanval te stoppen. Wit kon met een tegen offer beslissend voordeel krijgen. (zie diagram) Het remiseaanbod van zwart werd, met nog maar 2 minuten op de klok, aangenomen 1½-3½.

Arthur verloor in een gesloten Siciliaan plots de kwaliteit. Na actief spel kreeg hij compensatie voor het verloren materiaal. Hij veroverde de c-lijn en na herhaling van zetten werd het remise 2-4.

In een Bird opening stelde Klaas zich vanaf het begin solide op. Hij stelde de rokade lang uit, om tenslotte voor de lange te kiezen. Na algehele afruil, hield zwart een sterke loper over. Na een onnauwkeurigheid, verdween het voordeel. Zwart overzag echter op het eind een tactische wending en kon opgeven 3-4.

De laatste partij moest de beslissing brengen. Na een mindere Dame zet van wit, kreeg Mark voordeel met een schijnoffer in een Aljechin. Een foutieve Konings zet bedierf z’n mooie stelling. In de slotstelling moest hij in remise berusten, waardoor het teamverlies een feit werd 3½-4½.

S.V. De Elster Toren 1   S.G. Zutphen 1      
Roosmalen van, S. (Sjoerd) 2095 Molenaar, J. (Joseph) 1991 z-w ½ - ½
Gielen, W. (Wim) 1871 Hagendijk, K. (Klaas) 1877 w-z 0 - 1
Groenhuis, M.P. (Marc) 1918 Zafari, N. (Nagib) 1900 z-w ½ - ½
Weijsenfeld, M. (Martin) 1839 Arakelyan, A.G. (Arthur) 1817 w-z ½ - ½
Remmerts, J. (John) 1912 Oving, W. (Willem) 1795 z-w ½ - ½
Ginkel van, J.M. (John) 1921 Berg van den, M. (Mark) 1844 w-z ½ - ½
Polman, J.A.P. (Hans) 1764 Meeteren van, W. (Wim) 1529 z-w 1 - 0
Engels, J.H. (Jo) 1630 Meijer, R. (René) 1639 w-z 1 - 0
  1869   1799   4½-3½

We hebben 97 gasten en geen leden online