Eerste zege viertal Zutphen 1

In de SOS-viertallencompetitie heeft het 1e viertal van onze club haar eerste zege in het prille bestaan gehaald. Dat was wel een prettig goedmakertje voor de smadelijke 3.5-0.5 nederlaag uit de 1e ronde.

Voor deze overwinning moesten we diep de duistere Achterhoek in: ons doel was Lichtenvoorde, waar we aantraden tegen een team van Rokade, volgens een der leden de gezelligste club van de regio. Dat wil ik graag geloven: onder de partijen werd er aan veel van de tafels waar intern gespeeld werd heel gezellig gebabbeld en hard gelachen. Gelukkig waren onze tegenstanders zelf overwegend van het ongezellige soort zodat er ook nog een beetje fatsoenlijk geschaakt kon worden!

Aan bord 2 was Sjef het eerste klaar: in een stelling met nog heel veel stukken op het bord werd tot remise besloten. Sjef had vooraf gezegd zijn dag niet te hebben en de tegenstander leek er blij mee te zijn...

Aan bord 4 speelde René met zwart. Hier leek het of zijn tegenstander zichzelf de das om deed door het initiatief voortdurend uit handen te geven en uiteindelijk zijn toren op h4 in te sluiten tussen de pionnenlinies (waarna René gewoon met een toren meer speelde), maar het was natuurlijk René’s sterke spel waardoor de tegenstander in die machteloze positie verzeilde. Dat bracht ons op voorsprong.

Arthur, wit aan bord 1, slaagde er met wat manoeuvreerwerk in ruimtevoordeel te verkrijgen en zijn tegenstander met enkele achtergebleven pionnen op te zadelen. Dat mondde uiteindelijk uit in winst van de b7-pion en aansluitend permanente vestiging van een toren op de 6e rij. Dat en een gedekte vrijpion op d6 legde de basis voor een verder soepele overwinning. Met deze tweede winst kwamen we op 2.5 en in een viertallenwedstrijd is dat dan ook meteen de overwinning.

Het was dus aan mij om op bord 3 de overwinning nog wat extra glans te geven, maar dat kwam er niet echt van. Het was een partij waarin lopers en paarden zetten lang in en om het centrum dansten (zodanig dat ik op een gegeven moment mezelf afvroeg of ik niet bezig was mijn stukken te zetten op velden waar ze drie zetten geleden ook al gestaan hadden) en positionele voordeeltjes als zeepbellen uiteenspatten. Toen ik eindelijk zicht kreeg op wat er aan de hand was, kon ik alleen maar concluderen dat ik helemaal niets had... Maar op dat moment begon mijn tegenstander stukken terug te spelen en kreeg ik een (moeizaam) initiatief. Dat verspeelde ik op behoorlijk knullige wijze. Uiteindelijk kwamen we allebei in behoorlijke tijdnood. Er ontstond een stelling waarin ik wat dreigende pionnen op de g-lijn kreeg en hij met allerlei stukken via de damevleugel binnenviel. Ik slaagde er gelukkig in aan direct mat te ontkomen en mijn tegenstander legde zich neer bij zetten herhaling. Dat bepaalde de eindstand op 3-1 in ons voordeel.

Op maandag 4 februari trekken we weer de Achterhoek in, maar dan hoeven we maar tot Lochem.

Jos Landsheer

S.V.Rokade 1   S.G.Zutphen 1      
Laar van de, J.W.A. (Han) 1697 Arakelyan , A.G. (Arthur) 1703 z-w 0 - 1
Koster , G.W. (Geert) 1618 List van der, J.M. (Sjef) 1668 w-z ½ - ½
Eisink , A. (André) 1554 Landsheer , J. (Jos) 1662 z-w ½ - ½
Noord van, L.F.M. (Leo) 1566 Meijer , R. (René) 1625 w-z 0 - 1

We hebben 274 gasten en geen leden online