Zutphen 3 vs Schaakstad 5 (1523-1518)

Wederom een goed gemotiveerd team van Zutphen. Schaakstad is de koploper tot nu toe in deze klasse. Vorige ronde opzienbarend gewonnen van Voorst 2, dat op papier de sterkste is in deze poule.
Een mat spel, zoals een der spelers opmerkte na ongeveer een uur spelen. Ik dacht dat hij al gewonnen had, maar hij bedoelde dat het spel niet erg aanvallend was op de borden. Teams die elkaar dus aftasten. En inderdaad staat naast alle borden hetzelfde materiaal.

Zoals een goede lezer zal begrijpen wordt de schrijver dezes niet gehinderd door een fabelachtige schaak-theoretische achtergrond, maar de kleur der hoofden van de diverse spelers, in roze tinten uitgedrukt, geeft mij toch enig inzicht in het verloop van de partijen.

Bord 1: Wim van Meeteren - Jan Walpot.
Jan is een denker en maakt het Wim lastig met een goede centrumopbouw. Misschien iets te voortvarend met een dame op e3 die in mijn ogen zijn eigen stukken daarachter in de weg staat. Torenverbindingen aan beide zijden maken het lastig. Het blijft heeeeel lang lastig met een vol bord. Beide kiezen voor de makkelijkste weg; remise. (2-3)

Bord 2: Wim van Haaster - Marco Beerdsen.
Marco is de vader, zo weet ik, van een begenadigd jeugdspeler.
Hij doet dan ook zijn uiterste best om het onze Wim speels lastig te maken. De matheid is hier na 2 uur wel verdwenen. Het lijkt wel stratego met die lange rotten van pionnen. Om half elf nog steeds al die pionnen op rij. In het gelid die troepen; een generaal, Wim dus, waardig. Alleen een generaal maakt ook wel eens een denkfoutje (0-2).

Bord 3: Benno's Galjart - Peter Grasman.
Benno's is de ouderwetse opbouwer. Trekt een stevige verdediging op rond zijn koning. Staat met zwart toch goed en later zelfs 2 pionnen voor.
Gaat daarna goed door. Langzaam de stukken afruilen met deze voorsprong.
Kwart voor elf "blundert" Benno een toren weg, helaas. Opgeven rest hem. (0-1)

Bord 4: Sjef van der List - Adriaan den Hertog.
Van de zomer heeft Sjef deze speler al twee maal ontmoet en beide keren gewonnen. Na twee uur beiden de dame, witte loper, paard en een pion afgeruild.
Sjef staat wat meer naar voren en ik denk daardoor ook iets in het voordeel.
Verliest in het vervolg een pionnetje. Adriaan denk afruilen dus; waardoor Sjefs koning wat verdwaalt op G3 en zo'n loslopende koning heeft nogal wat te verduren.
Toch komt dat pionnetje terug! Teveel achter een koning aanrennen kost concentratie. Zoveel zelfs dat den Hertog in tijdnood gaat verkeren. Sjef neemt terecht een remise-aanbod aan. (1,5 - 2,5)

Bord 5: Harry de Rover - Leendert Marcus
Harry is weer eens lekker ingewikkeld bezig. Blijft wat teruggetrokken staan maar heeft daardoor wel een dijk van een verdediging.
Blijft in het vervolg daardoor toch iets te defensief. Kost ook hier een pion.
Blijven als laatste van de wedstrijd onder hoogspanning over. Nu gaat het erom.
Veel meer zat er niet in dan die vermaledijde remise. (2,5 - 3,5)

Bord 6: Max Venema - Theo Meulmeester
Max voor het eerst aan de bak dit seizoen. Heeft lange tijd een stevige dreiging met verbonden dame toren op de G en H lijnen. Kan echter niet doorstoten omdat Theo langzaam maar zeker een gesteund pionnen-kordon optrekt.
Kwart voor elf; Max blijft met dame toren drukken, maar speelt niet helemaal vlekkeloos verder. Toch krijgt hij met dame toren op de H-lijn een schitterende aanval en komt kwaliteit voor. En nog meer door een dameruil, waarna hij met die toren de pionnen gaat oppeuzelen. (1-2)

Zo zie je maar weer dat motivatie alleen niet voldoende is. Jammer. 2,5 - 3,5.

 

You have no rights to post comments

We hebben 97 gasten en geen leden online