Zutphen 1 met EHBO naar beterschap

Zutphen 1 - Wageningen 3  4-4
Na de wat teleurstellende vorige ronde zijn we heden compleet; koploper Wageningen 3 is op bezoek.

Na het welkomstwoord van Klaas Hagendijk met een kleine waarschuwing over mogelijke overlast van een EHBO-training in Centrum De Waterkracht, gaan we van start. Na het halen van tonic en thee en het daarbij aanschouwen van enige zachtjes kermende slachtoffers op de gang is de eerste ronde langs de borden aan de orde.

Gert Jan Ludden heeft met zwart in een op het oog wel erg kalme 1 Pf3; Pf6 - opening ruimte veroverd in het centrum. Klaas Hagendijk heeft met wit tegen een moderne verdediging met de formatie c3 d4 e4 ook een fraai centrum staan. Op bord 3 zit Nagib Zafari met zwart in een doorschuifvariant van het Frans. Willem Oving zet met wit tegen een Slavische verdediging met g3 Lg2 een interessant fianchetto voor. Jan Blaak speelt met zwart een Siciliaanse Draak en het wordt vast scherp met de bijbehorende tegengestelde rokades. Aan mijn bord 6 staat weer eens een Londoner op het bord en mijn tegenstander speelt een paar originele zetten, waardoor het spel snel uit voor mij bekende patronen raakt. Jos Landsheer speelt een Konings-Indische verdediging met een snel c5 en zelfs b5 op zeer actieve wijze. En ook bij Sjef van der List die met wit aan bord 8 zit staat het Konings-Indisch op het menu. Echter: zijn tegenstander heeft zijn dameloper op b7 gezet, waardoor het patroon in niets lijkt op dat aan het bord naast hem.

Na een klein uur is er nog weinig tekening in de strijd te ontdekken. Misschien is het ruimtevoordeel van Gert Jan na de opstoot f4 wat geslonken. En bij Klaas is de pionnenstructuur opvallend: Klaas heeft een zwevend pionnenblok e4 d4, maar de ondersteuning van dit wat dubieuze bouwwerk door zijn stukken lijkt voorlopig dik in orde. Nagib heeft een pion gewonnen, maar de compensatie voor de materie is evident: zwart heeft de betere loper en kans op langdurig initiatief. Willem Oving heeft ruimtevoordeel, maar de stelling van zwart lijkt solide. Jan Blaak leek eerst in de problemen te komen met zijn koning, maar is nu alle dreiging te boven en hij kan nu zelf denken aan een actie op de damevleugel. Aan mijn bord is er volstrekte balans, net als bij Jos en Sjef.

Een half uur later is er nog steeds niets beslist en de tussenstand 0-0 belooft een spannend slot. Dan worden we opgeschrikt door een luid kabaal op de gang. De tegenstander van Jan ziet er de humor wel van in en spreekt het vermoeden uit dat iemand gesneuveld is. De acteur weet er in elk geval een hartverscheurende finale doodskreet uit te persen... En dan wordt het voor heel even stil. Echter: de act werkt inspirerend op de anders zo rustige schakers. Aan bord 8 ontstaat een vlammend dispuut dat zo te horen gaat over een remiseaanbod waar in de bijbehorende communicatie iets mee mis lijkt te zijn gegaan. De EHBO kijkt voor de zekerheid even om het hoekje, maar omdat er geen lijfelijk geweld is gebuikt verleggen zij hun aandacht weer naar de lijdende patiënten op de gang.

Is er dan helemaal niets nieuws te melden over de partijen zelf? Jawel: Klaas lijkt in de wat grillige stelling op zijn gemak, hij heeft zelfs 15 minuten minder verbruikt dan zijn piekerende tegenstander en dat is een heel goed teken! Want vaker heeft hij in deze fase een zee van tijd meer verbruikt. En Willem zit nu in een potremise-eindspel met slechts ongelijke lopers en pionnen. En aan mijn bord is er na 17 g4! zomaar sprake van pionverlies voor zwart. En als daar even later nog een tweede pion en de kwaliteit bij komt, wordt het voor mij een kwestie van concentratie vasthouden voor de winst. Dat laatste kost me veel tijd en aandacht, want helemaal zonder tegenkans is zwart ook nog niet omdat mijn koning wat bloot staat.

De apotheose speelt zich grotendeels buiten mijn blikveld af. Veel partijen die gelijk leken toen ik langs liep zijn remise geworden: die van Gert Jan, Nagib, Willem en Sjef. Nagib had er nog een leuk pat-trucje voor nodig! Ik zie terzijde nog wel dat Jos in een steeds scherper wordende stelling ten onder gaat en ook aan de andere kant naast mij gaat het mis: Jan heeft in de gelijk staande partij eerst remise aangeboden, maar in plaats van rustig zijn stelling intact te houden doet hij een positioneel onverantwoorde pionzet die zijn stelling ruïneert: ook een 0... Mij is het verloop aan de hogere borden echter geheel ontgaan, maar als ik het punt uiteindelijk heb binnengesleept zie ik aan het enthousiasme van mijn teamgenoten dat het resultaat er kennelijk toe doet.

Dat klopt, want het is nu nipt 4-4 geworden. Nog twee ronden te gaan en we zijn met 5 uit 5 een gewone middenmoter.

Eric Kloppers

klasse 1B; Ronde: 5; Datum: Maandag 12 februari
 
 
Zutphen 1
   
 
Wageningen 3
 
 
4
 
 
4
 
1.
Ludden,G.J.(Gert-Jan) 2212   Stigter,J.(John) 1860 ½ - ½  
2. Hagendijk,K.(Klaas) 1980   Waerdt van de,C.(Cees) 1892 1 - 0  
3. Zafari,N.(Nagib) 1895   Dodeman,B.(Bartel) 1835 ½ - ½  
4. Oving,W.(Willem) 1855   Bonnier,F.(Frans) 1882 ½ - ½  
5. Blaak,J.A.(Jan) 1752   Wiersma,J.F.(Co) 1845 0 - 1  
6. Kloppers,E.(Eric) 1796   Otte,M.A.(Marco) 1825 1 - 0  
7. Landsheer,J.(Jos) 1663   Kruit,P.H.(Pieter)   0 - 1  
8. List van der,S.(Sjef) 1699   Gieltjes,F.J.(Frits) 1801 ½ - ½  

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

We hebben 157 gasten en geen leden online