Het eerste vergeet op de pionnetjes te letten

Pion 2 - Zutphen 1    5.5 - 2.5
Gert Jan Ludden is vandaag helaas door ziekte verhinderd, waardoor Klaas Hagendijk aan bord 1 zal spelen en Frank Posthuma als betrouwbare invaller mag optreden.

De reis naar Groesbeek gaat nu eens zonder enig probleem en zo zitten we om 20.00 uur allemaal aan de start voor deze topper in 1B.  Gelukkig doet oud-voorzitter Kees Henstra ook weer eens mee!

Na een half uur met een lekker glas thee in de hand kan ik beginnen aan de openingsronde: Klaas Hagendijk ziet met wit een soort versnelde Draak die nog weinig vuur spuwt. Nagib krijgt een Bird-opening tegen, eigenlijk een Hollands in de voorhand en het staat gelijk. Ik speel aan bord 3 en in het Londoner systeem rokeert mijn opponent te vroeg, waarna g4! ineens tot gevaar voor zijn koning leidt. Jan Blaak speelt een solide Scheveninger Siciliaan en aan bord 5 zien we dat er ook een Bird op het bord staat bij Kees Henstra, die altijd een fan is van het opspelen van zijn f-pion! Jos Landsheer zit in het zowel politiek, taalkundig als schaaktechnisch altijd moeilijk te doorgronden Catalaans... Frank Posthuma met wit speelt een zeer natuurlijke variant tegen het Konings-Indisch. En tenslotte zet Sjef van der List een degelijke Franse verdediging voor.

Weer een uur later is de tweede grote wandeling aan de orde. Bij Klaas is er nog amper gezet en het staat wel heel erg in balans. Ook bij Nagib lijkt alles nog rustig, wel zien we het bekende patroon uit deze opening met een wit initiatief op de koningsvleugel en zwarte ruimtewinst op de damevleugel. Aan mijn bord is de h-lijn geopend en daarop komen mijn zware stukken samen: mijn tegenstander verdedigt wel als een leeuw. Jan Blaak zijn stelling bevalt me niet, voornamelijk omdat hij een pion achter is gekomen. Kees staat lekker, heeft meer ruimte. En bij Jos staan we vlak voor de grote centrumclash met vrijwel alles nog op het bord, net als bij Frank, waar de echte strijd nog moet beginnen. Ik zie Frank de mooie zet b4! spelen en het lijkt me dat hij een pion gaat winnen. En Sjef let goed op zijn koning en dat was nodig ook. Ook hier zie ik veel balans in de nogal vastgelopen stelling.

Dan komen de eerste beslissingen: Bij Klaas is het in de bloedeloze stelling als eerste een remise en ook Kees tekent voor een halfje. En vervolgens zijn Frank en Sjef ook vredig bezig en staat het dus 2-2. Echter, als ik langs de borden loop, maakt dat me niet langer optimistisch: Nagib heeft een pion cadeau gedaan, Jan staat nog altijd die pion achter zonder compensatie en ook Jos is een pion achter geraakt. Ik begin te begrijpen hoe men hier in Groesbeek de naam van de club hoog houdt: uren dagen, maanden en jaren wordt er met noeste inzet getraind op simpele pionwinsten en het vervolgens technisch bekwaam uitspelen van de resterende stellingen. Ze hebben hier allemaal het piondiploma!

Maar aan mijn bord lijkt het juist heel anders te verlopen: ik besluit te kiezen voor een geforceerde afwikkeling waarin ik zelf een pion meer heb, bij uitstekende stelling in het KPL - KPP eindspel en meer tijd op de klok. Dan geef ik sullig (ja, het valt te raden...) een pion weg en boos op mezelf wordt het hier dus slechts remise.

Als vervolgens alle spelers die een pion achter staan vrij kansloos verliezen is het een grote nederlaag geworden met maar 1 oorzaak: in Zutphen wordt de prachtige, eenvoudige, mysterieuze maar ook zo belangrijke pion niet genoeg gewaardeerd....

Eric

klasse 1B; Ronde: 4; Datum: Vrijdag 19-1-2018
  PION 2     Zutphen 1   -  
1. Wijnhoven,L.(Leo) 1991   Hagendijk,K.(Klaas) 1980 ½ - ½  
2. Gielen,W.(Wim) 1871   Zafari,N.(Nagib) 1895 1 - 0  
3. Thijssen,A.W.(Ton) 1833   Kloppers,E.(Eric) 1796 ½ - ½  
4. Auwens,M.(Michel) 1767   Blaak,J.A.(Jan) 1752 1 - 0  
5. Molenaar,J.L.(John) 1791   Henstra,C.C.(Kees) 1898 ½ - ½  
6. Brinkhof,H.(Herman) 1762   Landsheer,J.(Jos) 1663 1 - 0  
7. Zollinger,R.(Ronald) 1826   Posthuma,F.(Frank) 1832 ½ - ½  
8. Valk de,J.L.(Jo) 1684   List van der,S.(Sjef) 1699 ½ - ½  

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

We hebben 191 gasten en geen leden online