Zutphen 1 faalt tegen hekkensluiter

en speelt opzichtig voor Sinterklaas: De Toren 4 - Zutphen 1  4-4
In forse sneeuwval vertrekt ons team naar Arnhem-Zuid. Ik doe dat per trein en OV-fiets vanaf 18.58 uur en blijk meer dan een kwartier eerder op de bestemming dan de 6 spelers die per auto al vanaf 18.45 uur onderweg zijn  geweest.

En Nagib die direct vanuit Apeldoorn komt, is er nog helemaal niet als we moeten aantreden tegen een jeugdteam van De Toren, dat met maar 2 bordpunten ver onderaan in deze 1e klasse bungelt. Niet zo raar met een gemiddelde rating van ca. 1600...

Bij de eerste ronde langs de borden blijkt de Siciliaan weer eens favoriet - ter compensatie van het winterse weer wellicht? Alleen bij Sjef van der List aan bord 8 en bij ondergetekende staat er wat anders op het bord. Aan mijn bord 4 is dat uiteraard een Londoner Systeem en bij Sjef is het na 1 Pf3 Pf6 getransformeerd naar iets Engels dat eigenlijk gewoon Siciliaans in de voorhand  mag heten!

Nu is het Siciliaans enorm vertakt en wat zien we vanavond zoal?: Gert-Jan Ludden aan bord 1 zet met zwart weer de formatie a6,b5 Lb7 neer. Klaas Hagendijk heeft wit en zet de Rossolimo-variant voor met een snel Lb5. Alexandr Sahakian heeft met zwart een vrij bizarre variant, waarin hij met een snel b5! een stuk of een toren wint, het lijkt in de opening al over en uit...Bij Jan Blaak met wit staat een klassieke Draak met tegengestelde rokades op het menu. En Jos Landsheer speelt met wit een gesloten Siciliaan, waar zijn tegenstander weinig vat op lijkt te hebben.

Niets aan de hand dus, tot uw reporter afgrijselijk in de fout gaat. Ik denk lang na over een niet geheel onomstreden pionwinst, waarmee mijn dame de pion moet ophalen. Maar wel na het ruilen van mijn loper voor een paard dat de pion dekt...en niet daarvoor. Weg dame en 1-0.  Vlak daarna doet de opponent van Jos ook zoiets en dan is het 1-1.

Na een uur spelen komt er meer tekening in de ongelijke strijd: Gert-Jan krijgt over de halfopen h- en g- lijnen waarop zijn torens staan enorme druk op de witte koning. Klaas staat positioneel beter, Nagib Zafari is intussen opgedoken uit de sneeuw en laat me vol trots zijn prachtige stelling zien na een onregelmatige opening. Aan bord 5 Lijkt het bij Alexandr een makkie, want hij heeft niet alleen een loper, maar ook nog een pion meer. Wel even opletten op zijn koning, want zijn tegenstander doet nog een alles of niets aanval. Bij Jan en Sjef staat het volmaakt gelijk naar mijn idee.

Dan volgen de eerste beslissingen: eerst wint Alexandr nadat hij alle tegenkansen bekwaam heeft geneutraliseerd. Vervolgens zet Gert-Jan zijn jonge opponent een niet op te lossen puzzel voor: in alle varianten mat in een paar zetten. En vervolgens laat Klaas na kwaliteitswinst zien hoe je dit voordeel dynamisch kunt benutten: de koning van zwart komt in groot gevaar en dameverlies is onafwendbaar. Het loopt dus lekker: 1-4 en nog een halfje en de winst is in elk geval binnen.

Maar het gaat er meer om met welke cijfers we gaan winnen: 2-6 lijkt het meest waarschijnlijk, gezien de stellingen op dit moment...Toch is het even schrikken als Jan in betere stelling een kwaliteit verliest en prompt verloren staat: 2-4. Niets aan de hand, want Nagib heeft net na wat kleine troubles in het middenspel via een prachtig schijnoffer gecombineerd naar een fraai eindspel, waarin hij nog een paar praktische problemen moet oplossen. Wel is zijn tijd wat beperkt, met dank aan de sneeuwval...Dan gebeurt er iets ergs: hij slaat een pion terug met zijn pion in plaats van met zijn koning, waarna een flauw schaakje zijn toren kost: 3-4.

Daardoor komt er enorme druk te staan op Sjef, die een mooie pot speelt en zeer zorgvuldig opereert in de stelling die dat ook vereist. Zijn tegenstander komt er niet door en grijpt met nog minder dan 2 minuten op de klok tegen 6 voor Sjef naar een paardenmiddel: hij offert zijn loper! Echter: de loper blijkt zo giftig als een groene knolameniet: Sjef hapt toe en de gevolgen zijn vreselijk: onder opoffering van vrijwel alles wat zijn tegenstander nog bezit gaat Sjef geforceerd mat!

De dolgelukkige Torenspelers gaan nog net niet juichend de speelzaal uit en ons team druipt met een troosteloos gevoel en een schamel punt af naar Zutphen...

Eric Kloppers

T Zutphen 1 1853 De Toren Arnhem 4 j 1587 4 4 vr 08 dec
1. Gert-Jan Ludden 2212 Thijmen Terpstra   1588 1 0    
2. Klaas Hagendijk 1980 Elmar Roothaan   1667 1 0    
3. Nagib Zafari 1895 Peter Lincewicz   1650 0 1    
4. Eric Kloppers 1796 Lodewijk Entrop   1512 0 1    
5. Aleksandr Sahakian 1819 Mika Rutjens     1600 1 0    
6. Jan Blaak 1752 Ilan van der Zand   1600 0 1    
7. Jos Landsheer 1687 Tom van 't Hoff     1614 1 0    
8. Sjef van der List 1682 Bart van den Akker   1467 0 1    

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

We hebben 160 gasten en geen leden online