Zutphen 1 wint in sportieve wedstrijd nipt van Velp

Velp 1 - Zutphen 1  3.5 -4.5
De bizarre gebeurtenissen in de vorige ronde tegen Mook waren ook in Velp niet aan de aandacht ontsnapt en er valt reglementair nog wel iets over te melden, hoorde ik van deskundigen ter plaatse.

Want mijn klok is terug gezet, in plaats van dat mijn tegenstander er 2 minuten bij heeft gekregen. En dat laatste moet gebeuren volgens het reglement. Tja, nu snap ik ook waarom er zoveel  griffiers sneuvelen in Mook: ze kennen zelf de letters der wet maar half, maar presenteren  zich wel met enig aplomb als ware Schriftgeleerden! Hoe hoort het vervolgens: de partij is onreglementair verlopen en alles na dat moment doet niet eens ter zake: Mook kan akkoord gaan met remise, of de partij moet worden overgespeeld! Wordt vervolgd?

Gelukkig is het in Velp altijd gezellig en zelfs tref ik tot mijn vreugde collega Jonathan van Nieukerken die er schaakt! Maar (nog) niet hun het eerste, dat bestaat uit een mooie mix van jong en oud. We spelen niet in de basisopstelling, maar invallers zijn in onze homogene club vaak van prima niveau. Eens even de borden langs voor de openingen:  Aan bord 1 speelt Gert Jan Ludden met wit tegen Martijn Boele, een energieke speler die ik ken van het Voorst Open. Het is een From's gambiet, als ik het goed zie. Bij Klaas Hagendijk is het Hollands op het bord verschenen, met de loper van Klaas op b7.  Aan bord 3 speelt Nagib Zafari een gesloten Siciliaan en dat brengt ons bij bord 4, waar Jan Blaak door Klaas voor de zoveelste keer is gekoppeld aan Erika Belle, oud-kampioene van Nederland.  Maar Jan heeft nog nooit van haar verloren (en wel al eens gewonnen!). Er staat een Sicilaanse Draak op het bord.

Aan mijn bord 5 zien we natuurlijk het Londoner Systeem en naast me verrast René Meijer met een moderne defensie waarin zijn dame snel naar a5 uitvalt, niet bang voor een penning door Ld2. Op bord 7 Speelt Jos Landsheer actief op de Koningsvleugel in een stelling die na zetverwisseling nog het meest lijkt op een Franse doorschuiver. En aan bord 8 heeft Sjef van der List een Konings Indische verdediging voorgezet.

Na 2 uur is het tijd voor de tweede wandeling: Gert Jan heeft kansen tegen de zwarte koning in een zeer open stelling, waarin ik me wel wat zorgen maak over het sterke loperpaar van Martijn. Bij Klaas staat het aardig in balans. Bij Nagib is er heel wat af en als de dames ook zouden verdwijnen, ligt remise voor de hans wegens ongelijke lopers. Jan zit geduldig in een stukkenrijk middenspel. Aan mijn bord is er nog weinig gebeurd, ik vertel Jonathan in de wandelgangen wel dat ik hoop heb op mijn witveldige loper voor het laatste uur. Ik zet daarom zoveel mogelijk pionnen op zwart in de gesloten stelling. René heeft wel een mooi paard op b4, maar zijn koning staat niet zo veilig, lijkt me. Jos is zeer goed bezig: niet alleen heeft hij een pion gewonnen, maar ook belegert hij de zwarte koning met veel stukken. En bij Sjef weet ik het nog niet: ik tel wel een pionnetje meer, maar een al aardig opgerukte vrijpion van wit trekt de aandacht in het eindspel met gelijke lopers en pionnen.

De eerste die klaar is, is Klaas: zijn tegenstander biedt remise aan net als Klaas een kleine onnauwkeurigheid heeft laten zien. Dan kun je met zwart niet weigeren!  Een tijdje later brengt Jos zoals te voorzien was een vol punt binnen: zijn tegenstander is aardig over de kling gejaagd  door het fraaie spel van Jos.

Dan is er fortuin bij Nagib: net als ik weer even langs het bord kom zit de partij in een cruciale fase. Beide koningen staan extreem onveilig, maar zijn tegenstander is aan zet en kan sowieso zetherhaling forceren door eeuwig schaak. Maar hij waagt met een stille zet een winstpoging. Maar nu is Nagib aan de beurt met een paar gemene schaakjes en die blijken al snel beslissend... En nu is het al 0.5 - 2.5! 

Bij René is het na goed verdedigen uiteindelijk toch mis gegaan, maar aan mijn bord volgt wel een zege: ik stond vrijwel de hele partij net iets gemakkelijker en een tactisch momentje na 35 ....Lf1? zorgt voor pionwinst, waarna het toreneindspel dankzij mijn actieve toren en koning simpel gewonnen blijkt.

De teamzege staat vast als Jan Blaak een plusremise bereikt en Sjef van de List het eindspel op miraculeuze wijze nog net naar remise weet te voeren. Bij optimaal spel van zijn jonge tegenstander was hij er waarschijnlijk af gegaan, maar dit soort eindspelen zijn voor zo'n talentvolle speler wel lastig tegen de ervaren en logisch bekwame  Sjef. 

Iedereen verzamelt zich nu rond het bord van Gert Jan en Martijn, waar gebeurd is waar ik al voor vreesde: het loperpaar van Martijn controleert en het is moeilijk voor onze kopman om de juiste zetten te blijven spelen. Dat lukt dan ook niet: hij gaat door zijn vlag...Jammer, maar ons team heeft door strijdlust gelukkig net gewonnen van deze sterke en sympathieke opponent.

Eric Kloppers

T Velp 1 1786 Zutphen 1     1834 vr 10 nov
1. Martijn Boele 2078 Gert-Jan Ludden   2212 1 0    
2. Jan Schadd 1833 Klaas Hagendijk   1980 ½ ½    
3. René Kniest 1821 Nagib Zafari     1895 0 1    
4. Erika Belle 1849 Jan Blaak     1752 ½ ½    
5. Hans van Capelleveen 1820 Eric Kloppers   1796 0 1    
6. Brent van Dusseldorp 1649 René Meijer     1665 1 0    
7. Wim Louwman 1636 Jos Landsheer   1687 0 1    
8. Vadim van Kuijk 1600 Sjef van der List   1682 ½ ½    

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

We hebben 270 gasten en geen leden online