Zutphen 1 krijgt mokerslag van FIDE en Moker ex-griffier

Zutphen 1 - Mook 1     4-4
Mook is een voor ons vrij onbekende tegenstander, maar de legendarische Huub Blom die naast me tegen Jan Blaak speelt kennen we natuurlijk allemaal als enthousiast en sportief OSBO-kopstuk.

Mijn opponent Niek van Diepen komt me vaag bekend voor: is hij wellicht een gedreven politicus met regionale roem (Moker Belang voor Alles en Allen, de MBAA) , of een darter die op slechts 1 TV-toernooi heeft opgetreden ("The Ruling Ruler")? Misschien ook wel gewoon een punctuele maar niet onomstreden griffier van de gemeente?

Er zijn vorige week al twee partijen vooruit gespeeld en omdat Sjef van der List aan bord 5 knap heeft gewonnen en Jos Landsheer ondanks zijn passende naam de Mookerheide nooit zal zien na een triest verlies van zijn slagje, is het nu 1-1 en zit ons zestal klaar.

Gert Jan Ludden is gelukkig weer extern actief dit seizoen en hij zit natuurlijk op bord 1 in het Siciliaans, waarin hij met a6 en een snelle opstoot b4 b5 voor een scherpe stelling zorgt. Bij Klaas Hagendijk met wit staat er een heel ander Siciliaans op het bord: zonder c4 wordt het een gesloten gebeuren met twee gescheiden vleugels. Ik mis wel onze ex-voorzitter Kees Henstra aan de hoge borden: hij speelt wel intern zie ik op de achtergrond  maar is helaas extern geen teamlid meer.

Nagib Zafari zit met zwart in de doorschuif-variant van het Frans, een kolfje naar de hand van onze theorie-kenner, zo lijkt me. Willem Oving heeft met wit ook een Siciliaanse opening aan bord 4: hij pakt het voortvarend aan en wint vooral op de koningsvleugel veel ruimte. Aan mijn bord 6 met wit is er het verwachte Londoner systeem en Jan Blaak zit ook al in een Siciliaanse opening in de Scheveninger-variant.

Na een uur is het tijd voor een rondje langs de slechts 6 borden. Van de vreemde stelling bij Gert Jan begrijp ik niets, geen idee wie er evt. beter staat...Bij Klaas lijkt het niet alleen gelijk te staan, maar beide spelers zullen moeite krijgen een kansrijk plan te maken uit de stroeve stelling. Bij Nagib is de stelling vrij onduidelijk: een verdwaalde witte toren op b5 valt op: staat die daar goed of niet? Aan mijn bord is de stelling na een snel Pe4, gevolgd door f5  van mijn tegenstander getransformeerd naar iets Hollands. Balans lijkt er wel te zijn. Jan Blaak heeft veel minder pionnen dan Huub Blom, die een vroege koningsaanval had beraamd, maar een vol stuk meer is voorlopig van meer waarde, lijkt het.

Dan gaan we een flink stuk verder in de avond: dan vallen de beslissingen...De eerste is aan het bord van Nagib: de stelling is hem uit de hand gelopen en als zijn tegenstander op de koningsvleugel binnenvalt net voor hij zelf kan toeslaan aan de andere zijde moet de koning om. Maar een minuut later is het 2-2 als Willem Oving na een mooie aanvalspartij ondekbaar mat dreigt.

Vervolgens is Jan Blaak winnaar in zijn partij als Huub Blom ook nog een foutje maakt en zijn gepromoveerde pion er zonder compensatie gewoon af gaat.

Op dat moment is het mij al vrij duidelijk dat een remise aan mijn bord waarschijnlijk voldoet voor de teamzege. Want bij Gert Jan en Klaas zie ik samen wel minimaal 1 punt: hun stellingen lijken in evenwicht en ze staan niet bekend om het maken van veel fouten in de laatste fase van de partij, integendeel.

Er heeft op mijn 22e zet een klein incident plaatsgevonden: de tegenstander zette de klok stil en eiste 2 minuten tijdstraf, omdat ik een geslagen stuk volgens een routine van al meer dan 30 jaar met links naast het bord had gezet, terwijl ik mijn zet en de klok wel met rechts had bediend. Ik was heel verbaasd, maar het leek me de moeite niet waard om me er erg druk over te maken: 28 i.p.v. 30 minuten is niet zo heel erg.

We zitten in een Dame-eindspel en met een geforceerde dameruil is het nu potremise. Ik sla zijn dame met mijn koning en dan zet mijn tegenstander de klok weer stil. En hij vertelt me met een vileine glimlach dat ik nu verloren heb conform artikel 7.7 van de FIDE (Nieuw per 1-7-2017!) . Want ik heb de zwarte dame opnieuw en geheel onbewust met links van het veld gehaald en naast het bord gezet. Natuurlijk bekijken we de regels gelijk op internet:

7.7. 1 Als een speler twee handen gebruikt voor één zet (in geval van rokeren, slaan of promotie), dan wordt dit beschouwd als een onreglementaire zet. 7.7. 2 Bij de eerste overtreding van artikel 7.7.1 moet de arbiter twee minuten extra tijd aan zijn tegenstander geven; bij een tweede overtreding van artikel 7.7.1 door dezelfde speler moet de arbiter de partij voor hem verloren verklaren. De partij is echter remise als de stelling zodanig is dat de tegenstander niet mat kan zetten door welke reeks van reglementaire zetten dan ook.

Nu rest me niets anders dan mijn tegenstander geluk te wensen met zijn prachtige zege. Willem Oving is wat explosiever van aard en overweegt de klein gebouwde pennenlikker over de tafel te trekken voor een lijfstrafje. Maar gelukkig blijft alles relatief vredig en kan de politie buiten het slagveld blijven. Niek van Diepen is natuurlijk arbiter! En geen darter of politicus...Maar als liefhebber van de Bommelstrips zie ik nu wel een ware Dorknoper in hem (De punctuele en ietsje te vormelijke doodsaaie gemeentegriffier van Rommeldam).


Nu heeft Mook maar ongeveer 3000 inwoners. En zou het er net zo'n eeuwige rommel zijn als op de burelen in Rommeldam? En zo ja, hoe zou dat nu toch komen? Eens even zoeken...

Gepubliceerd op: 13-10-2017 12:35
Onrust blijft in Mookse gemeenteraad
MOOK - Nu voor de tweede keer dit jaar een griffier is opgestapt, is het onrustig in de gemeenteraad van Mook en Middelaar. Er heersen spanningen en er wordt gesproken over een gebrek aan vertrouwen. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht zorgt dat voor extra twijfels.

Klaas en Gert Jan spelen remise. Het is dus 4-4. Ik blijf lekker in het vredige Warnsveld wonen en ga nooit naar Mook.

Eric Kloppers

T Zutphen 1 1857 Mook 1 1835 4 4 ma 09 okt
1. Gert-Jan Ludden 2212 Jan Spoorenberg 1963 ½ ½  
2. Klaas Hagendijk 1980 Hans Pos 1999 ½ ½  
3. Nagib Zafari 1895 Jorg Benningshof 1898 0 1  
4. Willem Oving 1855 Ton van Dijk 1813 1 0  
5. Jos Landsheer 1687 David Norris 1789 0 1  
6. Eric Kloppers 1796 Niek van Diepen 1779 0 1  
7. Jan Blaak 1752 Huub Blom 1725 1 0  
8. Sjef van der List 1682 Pierre de Leeuw 1717 1 0  

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

We hebben 77 gasten en geen leden online