Zutphen verliest van SMB

We gingen vol goede moed naar Nijmegen. Met een team  zonder invallers kon het immers niet mis gaan. In hun mooie locatie "Voorzieningenhart 't Hert" begint de match om 12h00. Een rondje langs de borden na 2 uur  spelen geeft het volgende beeld: (uitslagen)

Gert-Jan heeft met een gesloten ‘Catalaan’ in zijn bekende stijl een mooie drukstelling opgebouwd.
Zelf verdedig ik het “Spaans” met de “Steinitz-variant”. De partij kwam traag opgang.
Nagib antwoordt de “Siciliaan” met de “Maroczy”  opstelling, altijd lastig voor de zwartspeler.
Alexandr verdedigt zich met “Frans” en ging snel in de fout door de dekking van “e6” te verwaarlozen. Het wordt lastig voor hem.
Kees heeft de meerderheid op de “Damevleugel” en kan hopen op een  beter eindspel.
Teun speelt de “Budapester” en heeft gelijk spel.
Mark pakt de “Scandinaviër” van zijn tegenstander fors aan en offert op de 5e zet een pion. Zwart weigert en na een te late rokade krijgt wit de overhand.
René moet opboksen tegen een dubbel fiancietto. De stelling is in evenwicht.
De eerste beslissing valt, zoals verwacht, bij Alexandr. Het zwarte centrum stort in en nadat de rook is opgetrokken staat zwart een “kwal” en een pion achter en moet snel opgeven. (0-1)
Vervolgens krijgt Kees een geïsoleerde pion. Hij verrekent zich en verliest de pion. Hierna ging het snel bergafwaarts en moet na Dame verlies opgeven. (0-2)
De eerste overwinning komt op naam van Mark. Hij weet zijn voordeel uit te bouwen en krijgt een geweldige aanvalsstelling. In onderstaand diagram is de Dame onkwetsbaar wegens mat in 2! Zwart raakt snel de draad kwijt en wordt pardoes mat gezet. (1-2)

Bij Nagib is een hekstelling ontstaan, waarbij remise onvermijdelijk is. (1,5-2,5)
René verzwakt zijn koningsstelling en kan de witte aanval niet meer keren. (1,5-3,5)
Teun houdt de stelling in evenwicht en het wordt remise. (2-4)
Ikzelf verzuim halverwege de partij om op beslissend voordeel te komen, tijdens een tijdnood duel. Na de eerste tijdcontrole heeft wit zelfs het betere spel. In de slotstelling forceert wit herhaling van zetten en stelt daarmee overwinning veilig. (2,5-4,5)
Gert-Jan weet de druk om te zetten in een pion winst. Zwart kan zich lange tijd staande houden. Maar een simpele konings wandel beslist wit de partij. (3,4-4,5)

Klaas

You have no rights to post comments

We hebben 222 gasten en geen leden online