Zutphen 1 wint tweede wedstrijd overtuigend in Ede

Debutant Sjef van der List scoort mooi halfje!
De Cirkel 1  -  Zutphen 1       2.5 - 5.5
Het is de 11e van de 11e en zonder lampion en zakje snoep mogen we op weg naar de Zuidelijke Veluwe. Daar wacht ons het team van de Cirkel, dat enkele topspelers heeft zien vertrekken en daarom beslist geen titelkandidaat lijkt te zijn.

Onderweg vertelt invaller Gerrit Ruegebrink schaamteloos over zijn winstpartij tegen Alexandr Sahakian gisteren op de maandagse clubavond: hij won na een slap potje van Gerrit's zijde door een grote blunder van zijn tegenstander en in plaats van te denken aan het teambelang en het cadeautje beleefd te weigeren, zette hij Alexandr bruusk mat. Nu is laatstgenoemde ziek geworden...natuurlijk door de schuld van Gerrit. Dus is Sjef van der List op het laatste moment opgetrommeld om als debutant op dit niveau op te treden. Gerrit zelf vervangt Gert-Jan Ludden en hij zal vandaag op morele gronden beslist moeten winnen om een gezellige terugreis mogelijk te maken!

In de met prachtige grote planten aangeklede zaal met een authentieke jaren '70 vormgeving inclusief bruine grote ronde lampen en een geknoopt wandkleed worden we aan de borden uitgenodigd. Bij elk bord staat een kleine standaard met daarop de match De Cirkel - Zutphen en het bordnummer: mooi voor de foto's en zeer verzorgd! Dan de borden maar eens langs.

1: Klaas Hagendijk bestrijdt met wit een Caro-Kann met een snel Df3: de zetten komen traag en de stelling oogt gelijk. 2: Nagib Zafari speelt met zwart net als vorige week tegen mij alweer tegen het Londoner systeem: hij zegt tevreden te zijn over het verloop, heeft deze opening met Stockfish juist goed bekeken!. 3: Willem Oving zit met wit in een hoofdvariant van het Dame-Indisch en heeft wat meer ruimte. 4: Kees Henstra speelt een degelijke Caro-Kann en is uit op dameruil, want zijn opponent is een gevreesd tacticus. 5: Zelf speel ik het al eerder genoemde Londoner systeem, nu alweer tegen een Konings-Indische opstelling van zwart. 6: Jan Blaak zet met zwart een Slavische verdediging neer; normale stelling zo te zien. 7: Gerrit wint veel ruimte tegen een Siciliaan met een snel g6 en Lg7, zou het nog een Draak mogen heten? Of een Draakje? want Gerrit  staat echt beter. 8: Sjef zit in een soort Semi-Slavisch met zwart, wit heeft er namelijk een Catalaanse opstelling tegenover gezet!. Het transformeert na wat meer zetten in een klassiek damegambiet.
Omdat bijna alle openingen die ik heb opgesomd weinig vuurwerk op korte termijn beloven, kan het wel eens een lang avondje worden. En ja hoor, als ik ruim een uur later nog eens rondloop is er hoegenaamd niets van belang veranderd.  Alleen bij Kees aan bord 4 is het hard gegaan. De afruildrift van Kees is gepaard gegaan met een slimmigheidje om de mooie loper over te houden en nu staat Kees een kwaliteit voor, maar zijn opponent heeft een pluspion. Dit alles om de goede loper van Kees van het bord te krijgen.Het lijkt me geen doen voor de Edenaar, zeker niet als er een set torens en lopers wordt geruild en een eindspel met KT en 4 pionnen tegen KP en 5 pionnen overblijft.

Als aan mijn bord een steeds gelijkwaardige lange strijd met een volstrekt logische remise wordt afgesloten, kan ik weer eens rondneuzen. De winst is al bijna binnen, want wat is er gebeurd?:  Nagib heeft zijn ongebruikelijke stelling knap naar winst gevoerd. En Kees heeft ook al gewonnen, want het eindspel met de superieure toren bleek een kolfje naar zijn hand. Bij Klaas die iets beter stond met een stuk voor 2 pionnen is de vrede getekend: Klaas miste te veel tijd en zijn opponent had van de 7 pionnen een vesting gebouwd.En ook Sjef van der List boekt als debutant een prachtige halfje: hij is door logisch te spelen tegen zijn jonge ambitieuze tegenstander die daar 3e staat in de interne en nu al 100 ratingpunten meer mee kan brengen dan Sjef geen moment in de problemen gekomen. Sterker nog: in de slotstelling staat hij beter, maar heeft weinig tijd.  Er zijn dus al 3.5 punt binnen en alle nog actieve spelers staan beter.

Aan bord 3 heeft Willem eerst een mooie vrijpion gecreëerd, die hij als opstapje naar een vreselijke koningsaanval gebruikt: ook een vol punt en de winst is binnen. Dan slaat Gerrit ook genadeloos toe: hij offert zijn matige isolani op de e-lijn en krijgt prachtig spel over f-lijn en richting de zwarte koning. Maar de balans lijkt nog niet helemaal verstoord als zijn tegenstander een mat in 1 geheel wenst te overzien. Op de heenreis hadden we het nog over de tijden van Karpov-Korchnoi, met paranoia types als Petra Leeuwerik en hypnotiseur Zhukov (of Zhirkov?) op de voorste rij. Er werd om gelachen, maar nu Gerrit voor de tweede keer in 24 uur zo wint begin ik te vermoeden dat verborgen paranormale gaven een grotere rol spelen dan zijn deels miskende schaaktalent. In elk geval heeft hij een punt gescoord en dat hoorde ook zo! Hij mag dus mee terug en hoeft niet te wandelen over de mooie nachtelijke Veluwe. Tenslotte lijkt de derde Warnsvelder in ons team, Jan Blaak, ook op weg naar winst: hij heeft een P/L eindspel en zijn paard is beter dan de loper van zijn tegenstander. Bovendien staat deze op nog maar 20 seconden voor de afgrond. Maar dan raakt Jan van het rechte pad: eerst ruilt hij ongevraagd de stukken en even later blijkt het resterend pionneneindspel op 1 tempo verloren... Helaas, maar de buit is al lang binnen.
Zo winnen we ook onze tweede wedstrijd, vooral ook met dank aan de 1.5 punt van de twee sterke invallers! Het belooft een heel aardig seizoen te worden, spelers ogen scherp en vast, net als een maand geleden.
Eric K.

You have no rights to post comments

We hebben 183 gasten en geen leden online