KNSB-competitie ronde 3: Zutphen 1 – ASV 5

De derde ronde van de KNSB-competitie was al spannend voordat-ie begonnen was: op vrijdag ging in KNSB-kringen het gerucht dat de regering vanaf zaterdag 5 uur een gedeeltelijke lockdown zou afkondigen en dat zou betekenen dat de ronde niet gespeeld kon worden want die zou om 5 uur nog in volle gang zijn. Dus gingen er mails de deur uit dat als het gerucht waar zou zijn de ronde gecanceld zou worden en dat als het niet waar zou zijn niet-gespeelde wedstrijden later ingehaald zouden kunnen worden.

Vrijdagavond bleek dat de verscherpte corona-maatregelingen pas zondag 5 uur in zouden gaan en dat de competitieronde dus gewoon door kon gaan. Geen probleem dus maar toch was ik blij toen onze tegenstanders binnen kwam druppelen en ook ons eigen team compleet was: door alle paniekerige communicatie hadden makkelijk misverstanden kunnen zijn ontstaan en was niet iedereen er geweest.

Maar iedereen was er dus gelukkig wel. Van onze kant hadden we zelfs een speler teveel want Klaas en ik waren een beetje te ijverig geweest in het gezamenlijk regelen van invallers… Dus hadden we de luxe dat ik niet hoefde te spelen en dus fulltime kon optreden als teamleider/wedstrijdleider/verslaggever. Hoewel ik een spannende partij schaak nooit versmaad is van de kant toekijken hoe anderen het doen ook weleens lekker!

Onze tegenstander in deze ronde was ASV 5 uit Arnhem, een team waarvan we meerdere spelers dit seizoen al eerder hadden ontmoet in de SOS-competitie. Net als die wedstrijd werd het een sportieve, spannende strijd (met dezelfde uitslag verklap ik alvast!).

Bij mijn eerste rondje langs de borden ging aan de meeste borden de strijd redelijk gelijk op. Alleen Edwin bleek in de opening een stuk verspeeld te hebben. Op zich hoeft zoiets niet rampzalig te zijn: omdat je niets meer te verliezen hebt kun je lekker onbekommerd op dubieuze trucjes gaan spelen. Maar in dit geval stond er ook een vijandelijke toren op Edwins onderste rij die in zijn eentje een loper, een toren en een paard in bedwang hield. Het enige wat je dan nog kunt doen is wachten tot je tegenstander een geweldige blunder maakt. Niet de leukste manier om je vrije zaterdagmiddag door te brengen… (ik spreek uit ervaring). Verder zag ik dat Olav een rare opening op het bord had die me niets zei (Olav bleek naderhand het ook niet te kennen). Zijn tegenstander had het loperpaar maar een paard aan de rand, voor mijn gevoel woog dat redelijk tegen elkaar op. Bij Jacques zag ik een paar ver opgerukte verbonden pionnen waarvan ik niet goed wist wat te denken: aan de ene kant was er druk op de tegenstander, aan de andere kant boden die pionnen (en de ruimte daarachter) de tegenstander misschien duidelijke aanvalspunten.

Bij mijn tweede rondje zat er al wat meer tekening in de strijd. René had vanuit een Caro-Kann opening een stelling op het bord gekregen waarin hij het met 2 paarden moest opnemen tegen 2 lopers. Dat wordt meestal gezien als iets nadeligs maar als je het handig aanpakt met je paarden… Eric had een stelling gekregen waarbij hij 4 pionnen op de koningsvleugel had en 2 op de damevleugel. Bij zijn tegenstander was het net andersom, dus een bijzonder interessante onevenwichtigheid. Ook aan Arthur's bord was de pionstructuur interessant: Arthur had een mooi d, e, f-front terwijl zijn tegenstander ver opgerukte c- en d-pionnen had. Peter was ondertussen een paard voor gekomen (ik heb niet gezien hoe). Er was verder niet al teveel materiaal op het bord, dus bij hem was het een kwestie van geen fouten maken en de winst incasseren. Maar dat moet je dan nog wel even doen…

Intussen had Edwin zijn partij verloren, jammer. Aan het bord naast hem was zijn zoon Wester in een toreneindspel geraakt waarin beide spelers ver opgerukte vrijpionnen hadden. Het zag er echter naar uit dat beide pionnen in bedwang konden worden gehouden, maar opeens was er een afwikkeling die ertoe leidde dat Wester zijn pion ongehinderd richting promotie kon schuiven en zijn tegenstander meteen opgaf! Ook aan Jacques’ bord viel opeens een beslissing: hij kreeg een aanval die veel beloofde maar die door zijn tegenstander nog net gekeept kon worden. Daarmee had Jacques al zijn kruit verschoten en stond hij verloren. Aan Olavs bord kwam het tot remise. Er stond nog genoeg materiaal op het bord maar beide spelers zagen blijkbaar niet hoe ze verder konden komen. Daarmee was de stand op 1.5-2.5 gekomen in het voordeel van onze tegenstanders. Maar omdat Peter zo overduidelijk op winst stond was het eigenlijk gelijk.

Tijdens het  volgende rondje langs de overgebleven vier borden bleek René een pion achter te staan. Zijn stelling bood ook geen aanvalskansen en zijn tegenstander leek vrij moeiteloos af te kunnen wikkelen naar een gewonnen eindspel. Arthur's pionnenfront leek stukgelopen op de vijandelijke koningsstelling; de pionnen van zijn tegenstander daarentegen kwamen steeds dreigender in de richting van het promotieveld… Ik werd er niet vrolijk van.

Aan het bord van Eric was het nog verre van duidelijk, al leek het erop dat Erics oprukkende pionnen op de koningsvleugel meer moeilijkheden te wachten stonden dan die van zijn tegenstander op de damevleugel. Uiteindelijk bleek ook dat Eric het moest afleggen. Peter daarentegen incasseerde de verdiende winst. De stand kwam hiermee op 2.5-3.5 in ons nadeel en waren alleen de partijen van Arthur en René nog over.

Het was duidelijk dat er voor ons niet meer inzat dan een gelijkspel: René moest immers knokken voor remise en zou zeker niet winnen. Ik vreesde eigenlijk voor verlies want aan Arthur's bord zag het allemaal wel erg dreigend uit… Omdat deze partijen in twee verschillende lokalen gehouden werden (corona!) was het niet mogelijk alle ontwikkelingen in real-time te volgen. In Renés lokaal zag ik dat de grote pionnenopruiming begonnen was en ik vreesde dat dat niet in zijn voordeel zou uitpakken… Terug naar de partij van Arthur: die bleek opeens twee pionnen voor te staan! De opgerukte pionnen van zijn tegenstander maakten nog wel een dreigende indruk en Arthur moest flink rekenen maar ik kreeg er toch wel hoop op winst… In het andere lokaal waren nog maar een paar pionnen over en die stonden samen met de rest van de stukken op dezelfde vleugel, met andere woorden: Renés verdediging functioneerde optimaal en remise leek in zicht. Helemaal nadat zijn tegenstander nog een foutje maakte en een remiseafwikkeling uit te rekenen was!

Ook bij Arthur ging het crescendo: de dreiging verdween uit de stelling en toen Arthur's tegenstander pardoes een loper weggaf (tijdnood) was het bekeken. Ondertussen kwam vanuit het andere lokaal het bericht binnen dat René inderdaad remise bereikt had, dus hadden we het op de valreep op 4-4 weten te houden!

Een mooie prestatie waardoor we nog steeds bovenaan staan in Klasse 5B!

De volgende ronde staat gepland op zaterdag 18 december. We spelen dan uit tegen Amersfoort 3. Of die wedstrijd dan ook daadwerkelijk gespeeld wordt of dat-ie i.v.m. de huidige coronaomstandigheden verplaatst wordt, is nog even afwachten.

Jos Landsheer

Zutphen 1 Rating ASV 5 Rating Ronde 3
Arakelyan, A.G. (Arthur) 1806 Boonstra, J. (Jacques) 1708 1 - 0
Dupain, P.C. (Peter) 1731 Gouw van der, I. (Ivo) 1755 1 - 0
Wilgenhof, O. (Olav) 1727 Peters, E. (Edwin) 1718 ½ - ½
Kloppers, E. (Eric) 1887 Vink, R.J.C. (Roy) 1700 0 - 1
Meijer, R. (René) 1593 Braun, S.C. (Steven) 1760 ½ - ½
Ferfers, J. (Jacques) 1582 Brachten, R.H.B. (Ron) 1681 0 - 1
Velzel, E. (Edwin) 0 Vermeer, J.A. (Jan) 1588 0 - 1
Velzel, W. (Wester) 1314 Marks, A. (Albert) 1667 1 - 0
  1663   1697 4-4

 

 

We hebben 88 gasten en geen leden online