Zutphen 1 wint onder voorbehoud van Max Euwe 4

Op deze zonnige dag kregen we bezoek van Max Euwe 4 uit Enschede. Op hetzelfde moment was voor het gebouw een kinderfeest aan de gang met springkussen en beschilderde kinderen.

We begonnen de wedstrijd met een handicap. Peter Dupain op bord 3 ontbrak. Ik had zijn afmelding via de mail gemist. Bellen voor een vervanger mocht niet baten 0-1. 

Een overzicht op de borden geeft het volgende beeld: Ik speelde tegen de bekende Albert Vasse (internationaal scheidsrechter, voormalig directeur DGT) en moest al snel in de denktank om zijn agressieve Ponziani te bestrijden. Arthur speelde Kramniks zet c4 tegen de Siciliaan en kreeg initiatief Koningsvleugel. Jos speelde de Grand Prix Attack tegen ook een Siciliaan. Hij offerde op zet 15 een stuk met uitstekende aanvalskansen. René speelde een onregelmatige opening 1.d4 d6 2.f4 Pf6. De stelling is in evenwicht. Jacques speelde tegen ook alweer een Siciliaan de “Maroczy Bind” opstelling en verkreeg hierdoor initiatief. Martijn verdedigde zich tegen het Spaans met 4… Lc5. Het spel gaat gelijk op. Jan viel voor Nagib in. Hij speelde een symmetrische London System, waarbij zwart initiatief op de Damevleugel kreeg.  

Jos won algauw zijn geofferde materiaal terug. De zwart Koning in het midden werd een gemakkelijk doelwit. Na de 40 zetten controle staakte zwart de strijd 1-1.

Door de open g-lijn ontwikkelde Arthur een sterke aanval en besliste de partij met een bijzonder fraai Dame offer 2-1.

Jan kwam op zet 27 in het nadeel en kon verder verlies van materiaal niet voorkomen 2-2. In mijn partij sloeg rond 30e zet de vlam in de pan. Wit overzag een mataanval en moest zijn paard offeren. In het resterende Toreneindspel staat het remise. Totdat mijn telefoon, die ik vergeten had uit te zetten, afging. Ik claim de partij, hoorde ik op de achtergrond mijn opponent zeggen en weigerde verder te spelen. In de reglementen kon ik geen sanctie vinden die deze claim rechtvaardigt. Ook een remisevoorstel werd afgewezen. Door tijdoverschrijding werd de partij gewonnen verklaard 3-2.

Martijn verloor in het middenspel een pion. Er ontstond een Toreneindspel met pion achterstand. Wit verzuimde op zet 61 de winnende zet waarna een bekende remisestelling ontstond 3½-2½.

We moesten hierna een tijd wachten. René brak door op de Koningsvleugel en won een pion. Er ontstond een eindeloos gevecht van Paard tegen Loper. Zwarts voordeel was duidelijk, maar verzuimde steeds de beslissende zet. Op zet 57 had wit remise in handen. Na deze gemiste kans kon zwart de winst binnenhalen 4½-3½.

De tegenstander van Jacques gaf geheel onnodig een pion weg, waarna Jacques ook onnodig een vol stuk weggaf. Toch behield hij kansen vanwege 2 sterke vrijpionnen. De zwart Monarch werd eindeloos opgejaagd door de Dame en de Toren. Diverse mat combinatie werden overzien. Moe gestreden werd op zet 68 tot remise besloten 5-3.

Klaas

Zutphen 1   SG Max Euwe 4   Ronde 1
Hagendijk, K. (Klaas) 1845 Vasse, A. (Albert) 1833 1 - 0
Arakelyan, A.G. (Arthur) 1792 Bart van, P. (Peter) 1794 1 - 0
NO 0 Molen van der, J. (Jarich) 1739 0R - 1R
Landsheer, J. (Jos) 1682 Even, B.A. (Bob) 0 1 - 0
Meijer, R. (René) 1577 Bogouslavskii, V. (Veronique) 1637 1 - 0
Ferfers, J. (Jacques) 1580 Teijens van, O.A.T. (Onno) 1620 ½ - ½
Kasza, M. (Martijn) 0 Doevelaar, C. (Cees) 1614 ½ - ½
Pouwels, J.W.H. (Jan) 0 Gesthuizen, W.W.S. (Ward) 0 0 - 1
  1695   1706 5 - 3

 

We hebben 98 gasten en geen leden online