Zutphen wint brons in finaledag OSBO-cup

In Arnhem vindt naast een leuk vierkampentoernooi heden ook de finaledag van de OSBO-beker plaats. Daarin is Zutphen na het winnen van de kwartfinale zowaar vertegenwoordigd. De tegenstand is niet mals, want de kampioen van de promotieklasse Koningswaal 1, ZSG 2 (net gedegradeerd uit de promotieklasse) en het legendarische Mook (verrassende kampioen in onze 1e klasse) zijn ook van de partij.

We treden niet aan in de best denkbare opstelling, maar met Gert-Jan Ludden aan bord 1 en Klaas Hagendijk aan bord 2 is er aan de hoge borden een leuk ratinggemiddelde.  De twee invallers zijn Sjef van der List aan bord 4 en uw reporter op 3.

De loting wijst uit dat we starten tegen ZSG 2, op papier niet de moeilijkste opponent.  Maar echt lekker gaat het niet: Gert-Jan heeft  met wit beslist geen makkie, zijn taaie tegenstander vergt het uiterste van zijn tijdgebruik en op een gegeven moment staat hij op slechts 13 seconden. Maar met vaste hand weet hij de stelling in zijn hand te houden en te winnen. Echter, voor de teamwinst is dat niet voldoende...Sjef speelt een link ogende variant van het Frans en vindt niet de theoretische uitweg uit het doolhof. En ik ga ook onderuit, maar meer door te weinig tijd te gebruiken in mijn prima stelling. Tot 2x aan toe mis ik iets niet al te moeilijks en daardoor eindigt mijn partij in een triest pionneneindspel, waarin ik op 1 tempo verslagen word.

Klaas heeft een pion gewonnen door mooi spel, maar hij heeft zoveel tijd gebruikt dat hij na meer dan een uur lang balanceren onder de minuut  pardoes een paard weggeeft. Zijn tegenstander denkt aan zijn team en niet aan de rating en biedt remise aan, dat kan Klaas nooit weigeren. Zo verliezen we met  1.5 - 2.5... Koningswaal heeft van Mook gewonnen, dus mogen we na de pauze tegen Mook in de troostfinale.

Tijdens die onderbreking met  een heerlijke lunch is er veel tijd om de door mij wat vertroebelde relatie met Mook op een beter niveau te brengen. Gelukkig tref ik Niek van Diepen,   die natuurlijk heel aardig blijkt, we trakteren elkaar op bier en thee en ons gesprek brengt al snel opmerkelijke feiten aan het licht. Zo namen we in schooljaar 1977/78 beiden in dezelfde collegebanken in Transitorium 1 in Utrecht bij de studie Wiskunde plaats! Daar was ik voor pasen al weg, geheel volgens de voorspelling van de cynische docenten die in de overvolle 3 collegezalen op 1 september met graagte vertelden dat het maar een tijdelijk ongemak betrof. Je moest naast je kijken en beide buren zouden statistisch gezien verdwenen zijn voor de maand maart. Ik bleek zelf zo'n buur, maar Niek heeft om zich heen gekeken, bleef wel en schopte het tot promovendus met de focus op informatica.

Hij is dus helemaal geen griffier en woont niet eens in Mook, maar in Malden! Dat geldt zelfs voor veel spelers, alleen Huub Blom is onlangs wel degelijk naar de gemeente Mook verhuisd. Hij is nu een echte Mokummer! Of hoe heet dat  nu toch?

Niek is verder een verdienstelijk go-speler en hij kent Sjef die het spel ook graag speelt onder meer van die in Nederland kleine denksport. 

Dus gaat onze match met Mook in een prima sfeer van start. Niek en Huub Blom die als wedstrijdleider alles weer goed voor elkaar heeft doen niet mee met het bekerteam. Naast me komt Sjef in een akelige stelling terecht waarin een dame en een loper zijn matig beschermde koning belagen. Hij weet zich nog een tijd goed te verdedigen ,maar het loopt toch naar geforceerd mat. 
Gert-Jan heeft een veel gemakkelijker klus dan in de eerste partij. Met zwart komt hij al gauw een pion voor en van compensatie is geen sprake. Later wint hij een tweede pion en even later geeft zijn overspeelde tegenstander op (1-1).

Gert-Jan overziet tevreden de speelzaal

Aan mijn bord is er een met d3 geweigerd Lettisch gambiet: het is bekend dat die zet wit weinig belooft. En inderdaad, ik heb steeds het betere van het spel en via een aardige slotcombinatie (zie partij) wordt het geforceerd mat.  (2-1).

Nu hangt alles af van Klaas, die een gezonde pion voor staat in een eindspel met naast de pionnen elk nog een toren en een loper. Omdat het ongelijke lopers zijn gaat Klaas torenruil lang uit de weg, want hij wil graag winnen in plaats van saai de teamwinst binnen te halen. Soms is zijn tijd weer wat krap, maar behendig weet hij de pluspion uiteindelijk te verzilveren: 3-1 en een mooie beker is ons deel! Favoriet Koningswaal behaalt afgetekend de grote beker voor de eerste plaats.

 

Halve finales
ZSG 2 – Zutphen 1     2,5-1,5
 1. René in ‘t Veld (1827) (z) – Gert-Jan Ludden (2193) 0-1
 2. Albert de Boer (1852) – Klaas Hagendijk (1946) 0,5-0,5
 3. Caspar Balder (1590) – Eric Kloppers (1853) 1-0
 4. Sjoerd Rookus (1818) – Sjef List (1714) 1-0

Zutphen 1 – Mook 1     3-1
 1. Gert-Jan Ludden (2193) – Ton van Dijk (1848) 1-0
 2. Klaas Hagendijk (1946) – Hans Pos (1993) 1-0
 3. Eric Kloppers (1853) – Jörg Benningshof (1813) 1-0
 4. Sjef List (1714) – Jan Spoorenberg (1961) 0-1

Eric Kloppers

You have no rights to post comments

We hebben 98 gasten en geen leden online