Zutphen 2 laat winst liggen

De wedstrijd tegen Pegasus 1 uit Zwolle is helaas in 4-4 geëíndigd. Van beide teams konden enkele spelers niet op 19 december, daarom hebben zij 10 december vooruit gespeeld. Dat waren Ruud, René en Wim.

Aan bord 1 speelde Ruud het Siciliaans waarbij de Dames al vroeg werden geruild. Beide spelers hadden aanvalskansen, maar speelden voorzichtig, zodat er remise werd afgesproken.

Aan het tweede bord speelde René de Caro-Kann, maar het werd omgespeeld naar een Franse structuur, waarbij René een tempo gaf voor ruil van zijn slechte loper. Beide spelers hadden ontwikkelingsachterstand. René zij torens stonden erg actief en René won een pion en dat bleek voldoende voor de winst, promotie van de pion As niet te verhinderen. Winst dus voor René. 

Dan Wim aan bord 4 werd een Damesgambiet. Beide spelers lag de koningsvleugel open en er waren veel matpatronen voor beide spelers. Wim bezweek waarschijnlijk onder de druk en liet zich mat zetten.

Olav aan bord 3 kreeg de Franse verdediging te verwerken. Olav speelde de doorschuifvariant e4-e5 en stond na 17 zetten een pion voor met prima stelling. Zwart had een open koningstelling en na Dame ruil wist Olav dit winnend af te sluiten.

Jos aan bord 5 speelde het Siciliaans en zo te zien staat het gelijk. Dan geeft tegenstander schaak en doet Jos een verkeerde konings zet waardoor Dame verlies volgde en verlies van de partij.

Pawel aan bord 6 speelde eveneens het Siciliaans met g6 en Loper naar g7. Pawel staat na de opening wel een pion voor maar Dame staat in het nauw. Tegenstander rokeerde net als Pawel kort. Pawel zocht aanval op Damevleugel en tegenstander op Koningsvleugel met pionnenbestorming. Na een mindere zet van wit won Pawel de kwaliteit en opende de Damevleugel waardoor Torens actief konden mee doen.

Pawel speelde het uitstekend, koningsaanval sloeg niet door. Op het eind had Pawel een Dame, Toren en Loper tegen alleen een Dame. Toch moest Pawel het nauwkeurig spelen want eeuwig schaak leek erin te zitten. Uiteindelijk werd eeuwig schaak opgeheven en kon Pawel het punt binnenhalen. Een prima partij van Pawel.

Gerrit aan bord 7 kreeg de Scandinavische opening. Het stond lange tijd gelijk. Op het eind had Gerrit een Toren op b7 en speelde tegenstander op de 23e zet Loper naar d6. Dit had tot stukverlies kunnen leiden, want Gerrit had Loper gewoon kunnen slaan. Loper had niet geslagen kunnen worden door de Dame wat minimaal tot Dame verlies zou leiden of zelfs mat. Gerrit zag het helaas niet en nu volgde Dame en Toren ruil. Een loper eindspel volgde, maar meer dan remise zat er niet in. Er volgde nog enkelen zetten, maar meer dan remise zat er niet in.

Jacques aan bord 8 speelde het Konings-Indisch, maar kwam al gauw wat minder te staan. Op het eind stond Jacques 2 pionnen achter wat niet te houden was. Helaas verlies.

Toch een goed resultaat. Tegenstander had een ratinggemiddelde van 1758 en wij 1632.

Gerrit

S.V. Pegasus 1   S.G. Zutphen 2      
Braak ter, M. (Menno) 1710 Hoenderdos , R. (Ruud)   z-w ½ - ½
Faber , K.A. (Krine) 1822 Meijer , R. (René) 1625 w-z 0 - 1
Pol , M. (Marcel) 1562 Wilgenhof , O. (Olav) 1714 z-w 0 - 1
Holtrop , B.S. (Bernard) 1763 Meeteren van, W. (Wim) 1522 w-z 1 - 0
Ravensteijn van, A.L.P.M. (Antal) 1827 Landsheer , J. (Jos) 1662 z-w 1 - 0
Hubers , J.L.A.G. (Han) 1855 Frelek , P. (Pawel) 1686 w-z 0 - 1
Halm van, M. (Mike) 1786 Ruegebrink , G.J. (Gerrit) 1662 z-w ½ - ½
Wal van der, P. (Piet) 1736 Ferfers , J. (Jacques) 1552 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1758 Gemiddelde Rating: 1632   4 - 4

You have no rights to post comments

We hebben 207 gasten en geen leden online