Zutphen 1 (SOS) aan lage borden genadeloos

Vandaag staat de 5e ronde in klasse 1A op het programma: met nog maar 3 wedstrijdpunten is het voor ons zaak de punten thuis te houden! Vandaag is ook het debuut van één van onze nieuwste leden in het 1e team: Roel van Duijn… Voor iedereen die vaag of concreet denkt: die naam ken ik toch: zie Roel van Duijn

Roel ® wordt door de wijzende hand van teamcaptain Klaas naar zijn 4e bord gewezen voor de match

Als kind in de jaren ‘60 kende ik zijn naam van de zwart/wit TV en radio en op de betonnen wand die het gevreesde natuurzwembad Het Lammetjeswiel in mijn woonplaats Alblasserdam omringde stond naast de entree in grote letters het magische woord “Provo”. Dat sloot naadloos aan bij mijn opstandige gevoel voor elke ellendige zwemles: je werd nog voor schooltijd vanaf begin mei tussen 7.00 en 7.45 uur in het ijskoude 40 meter diepe wiel gegooid door badmeester Tienpond en zijn sadistische trawanten, nadat eerst de dode brasems met een schepnet waren verwijderd uit het vieze water. Elke badmeester en -juffrouw had een eigen martelwerktuig in de vorm van een monsterlijke haak en die werd niet ingezet om de arme kinderen van verdrinking te redden, maar om hard op de handen te slaan van de uitgeputte schriele wezentjes die totaal verkleumd trachten uit te rusten door de stalen rand van de pontons vast te pakken. Doorzwemmen! Het waren echt andere tijden…Heeft dat met schaken te maken? Misschien wel, want meester Bies die ons naar dat traumatische schoolzwemmen had gestuurd was ook degene die ons schaken leerde en zelfs een toernooivorm bedacht. En die bij ons thuis een bekertje kwam brengen voor de verbaasde 9-jarige winnaar!  

Het legendarische Lammetjeswiel nu.

Na deze inleiding is het de hoogste tijd voor een rondje langs de borden: 

Aan bord 1 heeft Joseph met zwart het Damegambiet aangenomen, om vervolgens de pion op c4 met grote inzet te verdedigen. Klaas Hagendijk heeft in een Siciliaan de Carlsen variant met wit gekozen, maar al gauw wijkt zwart af van de normale paden en ontstaat een positionele strijd. Aan mijn bord kiest mijn vriendelijke opponent met de mij maar al te bekende achternaam Henri Wagenaar een Londoner en hij houdt het spel daarmee erg strak.

Dat geldt niet voor de toestanden op bord 4 waar het aangenomen Koningsgambiet door Roel met wit flink wordt aangepakt met: 1. e4 e5 2. f4 exf4 3. Bc4 Qh4+ 4. Kf1 Bc5 5. d4 Bb6 6. Nf3 Qe7 7. Bxf4 Qxe4 8.Bxf7+ Kf8. 

Willem Oving speelt zijn geliefde Caro-Kann en ik heb niet het idee dat zijn tegenstander er veel grip op heeft. Rob Teunisse doet het met wit kalmpjes maar erg vast aan in een Londoner: het is voor zwart zo haast onmogelijk tot wat spel te komen…Aan bord 7 speelt ons talent Nathan van Dam, die ook auteur is van een schaakboekje “Nathan aan Zet” dat ik binnenkort van een recensie op de site zal voorzien! Hij staat actief in zijn Franse opening. En tenslotte zien we op 8 Jan Pouwels met wit in een vreemde opening met 1 e4 e5; 2 Pf3 a6… Een soort anti-Spaans, maar Jan wordt er niet warm of koud van en zet de loper gewoon op c4…

Halverwege de avond zijn er kort na elkaar twee beslissingen: eerst wordt het remise aan mijn bord: ik volg een plan met een opmars van mijn a-pion, maar het plan blijkt te sloom voor een winstpoging: alles gaat eraf en met een ongelijke loper-eindspel is het remise. Even later is het bij Klaas in zijn gelijk opgaande strijd ook remise geworden1-1. Willem Oving heeft enige minuten eerder een hoorbaar remiseaanbod van zijn tegenstander beantwoord met een zo luid en bruusk “Nee!!” dat de kopjes stonden te trillen op de tafels. Zijn toelichting na afloop: mijn tegenstander was slechthorend! Tja, Rob die naast hem zit vanaf nu waarschijnlijk ook…

Willem heeft inhoudelijk gelijk met zijn besluit: hij is de eerste die wint voor een 2-1 tussenstand. Rob maakt er een uur later 3-1 van: zijn tegenstander heeft te veel tijd verbruikt en Rob speelt soepel naar steeds meer ruimtewinst en het verdiende punt. Daarna wint Joseph na het zorgvuldig omspelen van zijn stukken, gedecideerd met een kleine combinatie. Het is al 4-1! Nathan is ook goed bezig en overspeelt zijn tegenstander in het middenspel: 5-1. 

Nu spoeden de meeste toeschouwers zich naar het bord van Roel, waar nog steeds een zeer onevenwichtige stelling ons toe blikt: wie zou er beter staan? Roel kiest voor de op het oog mooie zet Tf1 in plaats van met Te1 de enige open lijn te betwisten. De tijdnood nadert als zijn tegenstander de fraaie zet Pe5! vindt en dan is de stelling plots onhoudbaar: 5-2. Tenslotte bouwt Jan Pouwels een klein voordeel via pionwinst geleidelijk uit tot een voorsprong van een hele doos pionnen en dus wint hij ook met vaste hand: 6-2 is de ruime zege. Op naar de middenmoot!

Jan Pouwels staat heerlijk en Willem Oving ziet ontspannen na zijn winst dat het goed is

Eric Kloppers

Zutphen 1 Rating Denk en Zet 1 (OSBO) Rating Ronde 6
Molenaar, J. (Joseph) 2038 Mujkanovic, M. (Muharem) 1932 1 - 0
Hagendijk, K. (Klaas) 1872 Dekker, E. (Erik) 1815 ½ - ½
Kloppers, E. (Eric) 1879 Wagenaar, H. (Henri) 1563 ½ - ½
Duijn van, R.H.G. (Roel) 1955 Muller, M. (Marten) 1666 0 - 1
Oving, W. (Willem) 1740 Kloppenburg, H. (Harry) 1594 1 - 0
Teunisse, R.J. (Rob) 1651 Wijk van, H.J. (Hendrik Jan) 1552 1 - 0
Dam van, N. (Nathan) 1669 Velema, R.J. (Roel) 1214 1 - 0
Pouwels, J.W.H. (Jan) 1521 Nes van der, S. (Sjef) 1362 1 - 0
  1791   1587 6 - 2

 

We hebben 66 gasten en geen leden online