Duidelijk verlies Zutphen 1 (SOS) in Rijssens Parochieel Centrum 

De uitwedstrijd tegen Rijssen 1 zou wellicht een kans kunnen bieden om de middenmoot te bereiken. Maar het team van de gastheren heeft aan de borden 1 en 2 spelers met een hoge rating, dus een makkie wordt het zeker niet. We worden naar een rustige bovenzaal geleid, waar de psalmen en gezangen van een bevlogen koor volgens de teamleider slechts voor een geoefend oor hoorbaar zullen zijn. Nu zijn we in Zutphen wel gewend aan een luid zingend koor, maar het repertoire is niet te vergelijken: waar we thuis een zoetgevooisde versie van het weinig Christelijke “Oerend Hard” mogen beluisteren, klinkt hier het lied met de voor mij als kind (en nog altijd) magische tekst: “Nu zij ‘t welle kome…”, 

Het lijkt me wel een soort nostalgisch welkom en daarom ga ik met een goed gevoel eens langs de borden: Klaas Hagendijk zit aan bord 1 met wit in zijn geliefde De2 variant van het Frans, maar zijn tegenstander schuwt het tempoverlies met zet e5 niet en Klaas verzinkt in diep gepeins hoe het nu verder moet. Willem Oving aan bord 2 kiest voor een bekende versie van de Caro Kann, maar na een onevenwichtige ruil rest hem een matige pionnenstructuur, maar wel met 1 pluspion. 

Aan mijn bord is er weer sprake van een Stonewall in de voorhand en mijn jonge opponent doet in het algemeen goede zetten: er is totale balans. Op bord 4 zien we Jan Pouwels met zwart in een goed speelbare variant van het Nimzo-Indisch. 

Rob Teunisse zet een Londoner voor en kiest met 0-0-0 tegen 0-0 voor een scherpe opzet.

Thijmen van Hoof kiest voor de Philidor verdediging, maar komt al snel met een nare isolani op d6 te zitten. Zal zijn stukkenspel compensatie kunnen bieden? Martijn Kasza aan bord 7 heeft met wit in een Catalaans-achtige opening tegen de lang gerokeerde zwarte koning  actief spel en zwart moet alle zeilen bijzetten om niet ten onder te gaan aan een offer op het zwakke punt c6. Bij Delano Zwakhoven kiest wit voor de Bird-opening (1 f4) en omdat e4 even later ook kan worden gespeeld, komt Delano wat tekort qua ruimte.

Na 2 uur is er nog weinig tekening in de strijd. Slechts bij Thijmen is er een beslissing gevallen: hij verliest een stuk door te veel dubbele dreigingen en geeft op. Mijn partij vergt veel aandacht in het vervolg: de stelling is gelijk, maar zeer subtiel, beide spelers kunnen zich afvragen wat het juiste plan moet worden. En dat kost veel tijd…

Pas tegen elf uur tekent zich af wat er ons boven het hoofd hangt: eerst is het Rob die zijn koning om moet leggen: hij heeft eerst onnodig een klein cadeautje gegeven (een pion), maar erger is de situatie die we nu zien: een op het oog fraaie ontpenning met damewinst lijkt nog haalbaar, ware het niet dat in alle varianten zijn tegenstander vervolgens mat kan geven achter de paaltjes…Als Delano ook moet opgeven omdat hij met 2 pionnen minder het eindspel niet kan houden is het al 3-0. Gelukkig komen er nu ook scores bij: Martijn is de held van de dag, want via een volledig correct torenoffer dat al de hele partij dreigde wordt het geforceerd mat: een mooie partij van de “clash der hoodies” (Tekst naar Willem Oving) : hij en zijn tegenstander zaten diep verscholen onder hun warme capuchons in de lekker koude zaal). Grappig was nog het volgende: de witte hoodie was van de zwartspeler en de zwarte van de witspeler. En zo hoort het ook zo vlak voor Sinterklaas! 

Over Sinterklaas gesproken: zouden we nog meer punten gaan uitdelen? Zeker! Eerst is het Klaas die al zijn overdenkingen niet heeft kunnen omzetten in een mooie stelling en even later is ook Willem de klos: zijn pluspion is eerst verdwenen en later komt hij zelfs een pion achter. Hij verklaart op de terugweg geen materialist te zijn en dat hij eigenlijk gewoon mooi wil spelen…(maar wel liefst met een winst als resultaat…).

Jan bereikt een knappe remise: hij is me al vaker opgevallen als een zorgvuldig speler die weinig fouten maakt. 

Tenslotte rest nog mijn partij: analyse heeft intussen aangetoond dat er bijna steeds een evenwicht op en nabij de 0.00 waardering door Stockfish is geweest. Wel heb ik minder tijd verbruikt. Maar aan het slot wordt de tijdsverdeling zo : hij 16 sec en ik 36…Max wil wel remise, maar omdat ik hoor dat we nog maar weinig punten hebben speel ik door. En met wat schaakjes leidt dat ineens tot damewinst en de toch wat schrale eindstand.  

Mijn fiets blijft achter in het betrouwbare Rijssen, want de laatste trein is al vertrokken en 40 km in de regen en tegenwind is niet zo verlokkelijk. Klaas brengt ons veilig thuis en legt ondertussen uit dat al die roodwitte pionnen er niet staan om omver gereden te worden…

Eric Kloppers

Rating
Rating
Timmerman, J.W. (Jan Willem) 2097 Hagendijk, K. (Klaas) 1835 1 - 0
Kruimer, M. (Matthias) 1988 Oving, W. (Willem) 1733 1 - 0
Hoekstra, M.S.H. (Max) 1801 Kloppers, E. (Eric) 1876 0 - 1
Kruimer, H.J. (Arjen) 1593 Pouwels, J.W.H. (Jan) 1532 ½ - ½
Brummelaar, J.L.J. (Lesley) 1469 Teunisse, R.J. (Rob) 1644 1 - 0
Vosman, H.A. (Harmen) 1676 Hoof van, T. (Thijmen) 0 1 - 0
Willemsen, D.T. (Daan) 1544 Kasza, M. (Martijn) 1352 0 - 1
Belt van den, M. (Martijn) 1579 Zwakhoven, D. (Delano) 0 1 - 0
  1718   1662 5½-2½

We hebben 19 gasten en geen leden online