Zutphen 1 (SOS) verliest van sterk ASV 1

Vandaag staat de loodzware uitwedstrijd tegen ASV 1 op het programma: het ratingverschil is groot en elk halfje is bijna een bonus! In de trein trof ik al een als schaker uitziende medefietser en ja hoor, ik kon hem volgen tot bij de speelzaal: het bleek de tegenstander van Rob! Op de terugweg reisden we ook gezamenlijk terug met de late trein van half 1.

We hebben wit aan de oneven borden en het is altijd leuk om de openingen eens te bekijken, ook omdat iedereen dan nog lekker in de partij zit: Joseph Molenaar heeft een Londoner op het bord, dat staat garant voor vaak een klein maar bestendig voordeel. Alexandr Sahakian zet niets op het bord, want hij is afwezig, zelfs een grote speuractie door heel Zutphen leverde niets op…Dat is dus al 1-0.  Klaas Hagendijk op 3 komt met wit in een gesloten Siciliaan met de centrumformatie e4/f4, nog niets van te zeggen. Gerrit Ruegebrink zit naast hem met zwart een Engelse opening en staat prima in balans. 

Aan bord 5 speel ik een Londoner, maar mijn talentvolle tegenstander komt al snel met een vreemd nieuwtje in de vorm van de zet 3 …b5?! Ik besluit gewoon lekker door te ontwikkelen en sta aanvankelijk prima. Rob Teunisse zet zijn favoriete Hollands op. Lútsen Wijngaard heeft met wit een Siciliaanse opening op zijn bord, stelling oogt niet 100% oké. En tenslotte speelt Martijn Kasza het Spaans zoals het hoort, nog niets van te zeggen. 

Bij Lútsen kan de koning als eerste om: hij heeft een stuk verloren en verliest daarna gladjes. Vervolgens kost mijn partij me zoveel aandacht, dat ik maar weinig heb gezien van het verloop op de andere borden, waarvoor excuses (waardeloze journalist).

Over die partij: lang stond ik best mooi, maar heel geleidelijk keerde het initiatief en net op het cruciale moment had ik een gemene truc op het oog, die nog op het bord kwam ook: ik won een kwaliteit ten koste van een pion. Door de sterke loper van mijn tegenstander was het nog de vraag of ik zijn vrijpion kon tegenhouden. Het lukte mij op 1 tempo na net niet, maar omdat Sasa dankzij enige marketing van mijn kant en van zijn vader ook aanwezig was (kwam, zag en overwon!) op het Torenstadtoernooi zaterdag, hoorde ik uit zijn deskundige mond dat ik het remise had kunnen houden als ik een voor de hand liggend schaakje had vervangen door een koningszet. 

Toen ik moest opgeven bleek dat slechts Joseph een halfje heeft gescoord vandaag! 

Eric Kloppers

Rating
Rating
Helvoort van, R.A.M. (Rob) 2152 Molenaar, J. (Joseph) 2062 ½ - ½
Bus, T.G. (Tom) 2157 NO 0 1R - 0R
Hoogland, D. (Dirk) 2145 Hagendijk, K. (Klaas) 1880 1 - 0
Boel, P. (Peter) 2159 Ruegebrink, G.J. (Gerrit) 1606 1 - 0
Albers, S. (Saša) 2091 Kloppers, E. (Eric) 1881 1 - 0
Hubert, M. (Michel) 1922 Teunisse, R.J. (Rob) 0 1 - 0
Linde van de, J.A. (Jan) 2037 Wijngaard, L. (Lútsen) 1418 1 - 0
Janssen, A.H.A.F. (Toon) 1861 Kasza, M. (Martijn) 1399 1 - 0
  2066   1708 7½-½

 

We hebben 39 gasten en geen leden online