Zutphen 1 SOS verliest alweer: we moeten aan de bak!

Het verslag van deze externe wedstrijd heeft enige vertraging opgelopen, juist door een falen van mijn kant. In plaats van af en toe een lekker rond te lopen en bij de andere borden te kijken in het belang van een volwaardig verslag, had ik een vreemde fixatie op het eigen bord, waardoor ik live slechts iets heb gezien van de partijen van Willem Oving op bord 3 en Klaas Hagendijk op bord 1.

De partij van Klaas was opmerkelijk door zijn  openingsuitval met de dame op zet 4 in de Schotse Lollivariant. Beide spelers verbruikten  het merendeel van hun tijd in deze moeilijke opening en na veel geruil ontstond een remiseachtig toreneindspel dat inderdaad in balans bleef.

Willem Oving speelde in zijn bekende en niet uitsluitend verbaal wat provocatieve stijl en nadat hij vooral op de Koningsvleugel de tegenstander had verleid tot offensieve zetten, sloeg hij vervolgens toe achter de linies waar te veel ruimte was weggegeven. Het zag er uit als een knappe overwinning! Partij mist helaas.

Aan mijn bord 2 mislukte de Londoner nadat ik met de sullige zet Lxf4? de diagonaal van de ineens fantastische Lg7 loper opende. Op een gegeven moment stond het aldus de engine zelfs -3, maar ik krabbelde in het late middenspel nog terug tot 0.00. De stelling was echter heel vreemd: ik kon 3 kanten op met nog amper 2 minuten op de klok: actief op koningsvleugel, actief met dameuitval naar b5 of geheel passief blijven. Mijn tegenstander dacht na afloop dat optie 2 het beste zou zijn geweest, ik koos voor optie 1 en de computer hield het bij optie 3. Optie 1 en 2 waren in analyse beide verloren voor wit. 

Rob Teunisse speelde met wit een mooie partij in de Londoner, waarin zwart met h6 en g5 enorme risico’s nam. Rob speelde het actief en trok uiteindelijk aan het langste eind na flink tegen gespartel. Zie de analyse!:

Bij Olav Wilgenhof kreeg zijn Reti-opening na enige tijd een Catalaanse structuur. Hij had te maken met een sterk centrum van wit, ondersteund door een knap loperpaar. Dat koste hem in het middenspel een stuk voor 2 pionnen en het tegenspel met die 2 verbonden vrijpionnen strandde helaas net voor ze de 3e rij bereikten.

Jan Blaak speelde een interessante hyperscherpe Marshall en miste aan het slot nipt enige remise mogelijkheden. Zie analyse:

En Gerrit Ruegebrink heeft The Queens Gambit om mij onbekende redenen wel 6x gezien, waardoor hij met zwart in deze opening moeiteloos op de been bleef tot aan de slotstelling toe, ondanks een fors ratingverschil in zijn nadeel: knap gespeeld!

Van Jos Landsheer zijn partij weet ik helaas niet veel te melden, wel zag ik niet voor het eerst een eindspel met elk een paard en wat pionnen op zijn bord. Zijn tegenstander had er 1 meer en dat gaf nipt de doorslag… 

Dit alles betekent nu wel dat we in de resterende 3 duels moeten leveren, om met van Gaal te spreken… Of zullen we moeten afdalen naar de 1e klasse? Hoe vreselijk is dit alles…

Eric Kloppers

Rating
Rating
Hagendijk, K. (Klaas) 1873 Wijnhoven, T.L.M. (Theo) 2079 ½ - ½
Kloppers, E. (Eric) 1889 Molenkamp, W. (Wim) 2029 0 - 1
Oving, W. (Willem) 1779 Arents, A. (Arno) 1751 1 - 0
Landsheer, J. (Jos) 1649 Veenstra, W.M. (Wopke) 1960 0 - 1
Ruegebrink, G.J. (Gerrit) 1600 Zollinger, R. (Ronald) 1799 ½ - ½
Teunisse, R.J. (Rob) 0 Thijssen, A.W. (Ton) 1845 1 - 0
Wilgenhof, O. (Olav) 1717 Brinkhof, H. (Herman) 1663 0 - 1
Blaak, J.A. (Jan) 1716 Valk de, J.L. (Jo) 1704 0 - 1
  1746   1854 3 - 5

We hebben 213 gasten en geen leden online