Zutphen op bezoek in Elst

De derde ronde van de SOS-competitie van ons eerste team vond plaats in Elst. De speelzaal bevond zich op de eerste verdieping boven het gezellige bruine café ‘In den Ommelanden’. Afgaande op hun rating sterkte, kon hier wellicht een matchpunt te halen zijn.

In het begin waren er twee snelle beslissingen. In mijn partij werden er snel stukken geruiId in een soort London systeem. De partij eindigde met eeuwig schaak. De tweede snelle partij speelde Nathan. In een Russisch gambiet won offerde wit de kwaliteit. Even later bleek waarom. Hij kon zwarte Dame insluiten en incasseerde even later de winst.

Dat begon dus goed. Echter Gerrit kreeg in een Franse partij een Koningsaanval te verduren. Na een fraaie witte combinatie, verloor hij zoveel materiaal, dat hij meteen kon opgeven. Bij Rob ging het lange tijd gelijk op in een Indische partij. Halverwege miste hij een afwikkeling naar een remise-eindspel en verloor een pion. Het eindspel was niet houdbaar voor hem. Jacques werd verrast door de zetten: 1.d4 Pf6 2.g4?! Het offer werd aangenomen. Wit kreeg ter compensatie een aanvalsstelling op de Koningsvleugel. Uiteindelijk werd de druk op de zwarte stelling zo groot, dat hij een stuk terug offerde. Het eindspel wat ontstond was met een Paard minder een ongelijke strijd.  Joseph speelde tegen een oude bekende. Ze speelden vrijwel dezelfde Slavische variant. Ook deze partij werd geruisloos remise. 

Met nog 2 partijen te gaan zag het er niet naar uit dat we ons eerste matchpunt zouden scoren. Alexandr kreeg na de Hollands opening een Koningsaanval te bestrijden. Na een schijnoffer verloor hij een pion. Het Toreneindspel bleek niet meer te houden. Jan speelde een Sicilaan met wisselende kansen. Uiteindelijk kwam er een gelijk eindspel op het bord, toen zijn opponent door schaakblindheid pardoes een Paard weggaf en kon opgeven. 

Klaas Hagendijk

Rating
Rating
Roosmalen van, S. (Sjoerd) 2120 Molenaar, J. (Joseph) 2071 ½ - ½
Brouwers, S.G.M.A. (Stefan) 1855 Hagendijk, K. (Klaas) 1879 ½ - ½
Ginkel van, J.M. (John) 1911 Sahakian, A. (Aleksandr) 1852 1 - 0
Remmerts, J. (John) 1859 Ruegebrink, G.J. (Gerrit) 1605 1 - 0
Martens, W.J. (Wiely) 1764 Teunisse, R.J. (Rob) 0 1 - 0
Zwan van der, P. (Pieter) 1811 Ferfers, J. (Jacques) 1562 1 - 0
Nieuwboer, R. (Rob) 1711 Dam van, N. (Nathan) 1589 0 - 1
Schaap, N. (Niels) 1579 Pouwels, J.W.H. (Jan) 0 0 - 1
  1826   1760 5 - 3

 

We hebben 156 gasten en geen leden online