Bloedstollende slotfase redt ons SOS-eerste

Vandaag is Zutphen 1 in een ware degradatiekraker gastheer voor Koningswaal, dat ook nog een laatste strohalm zou kunnen pakken. De spanning is al voelbaar en als teamcaptain Jos Landsheer het belang van de match nog eens met enige pathetiek verwoordt, is de stilte bij aanvang voor onze club op een historisch laag peil van 0 dB.  

René zet de klokken goed en de latere hoofdrolspelers Jos en Arthur bespreken het ingenieuze masterplan voor deze avond.

Jos houdt zijn openingsspeech en Joseph is samen met diverse Koningswalers een aandachtig toehoorder, terwijl Arthur zijn openingstheorie nog even doorneemt.

Na 30 minuten doodse stilte op wat krakende hersencellen na is het tijd voor een rondje openingen. Jos Landsheer zit in het masterplan uit pure zelfopoffering op bord 1, waar hij naar verwachting een opponent met een rating van bijna 2400 zou ontmoeten…Echter, deze is absent, zodat hij nu een tegenstander treft met een bij Jos passende rating van in de 1700. 

Er staat een Spaanse opening op het bord en omdat beide spelers deze opening goed lijken te beheersen staan er al snel veel zetten op het speelveld. Het staat gelijk. Op bord 2 mag Joseph Molenaar een Slavische verdediging aanpakken en hij wint heel veel ruimte. Op bord 3 naast mij speelt Arthur de zetten c5 en e5 in een eerst gesloten Siciliaan. Maar als wit even later snel met de doorbraak d4 komt, moet Arthur Arakelyan een pion geven om nog met zijn koning uit het centrum weg te kunnen. Het ziet er niet best uit, want van enige compensatie lijkt geen sprake. Aan mijn bord 4 is het Londoner systeem weer eens aan de orde, het staat gelijk. Dat geldt misschien ook aan Gerrit Ruegebrinks bord 5, maar daar heeft wit nog voor enige rokade de zet g4?! uit het niets gespeeld. Moet en kan die pion geslagen worden? 

Bij Willem Oving is een Engelse opening te zien, waarin Willem net als Arthur al gauw een groot ruimte voordeel pakt met wit. René Meijer kiest aan bord 7 een soort egelstelling met veel pionnen op de 6e rij. En Olav Wilgenhof speelt het Siciliaans in een vlot tempo en ook hij wint veel ruimte. 

Als ik na enige tijd nog eens ga kijken, maak ik me zorgen over Jos: zijn koning staat onder grote druk en een toren op h8 lijkt ingebouwd en doet voorlopig in het geheel niet mee. Maar Joseph staat nu zeer overwegend aan bord 2. Echter, Arthur zit in de misère: hele pion weg in een nogal heldere stelling. Ik sta ietsje beter dankzij de goede loper en een mooi paard, maar of het te winnen is? Bij Gerrit is de opening helaas mislukt:  er is druk over de g-lijn ontstaan, wit heeft een zeer actieve dame en ik zie weinig hoop op redding…Willem staat duidelijk beter en René is degelijk bezig, maar ook wat passief. Na wat ruil heeft Olav het loperpaar en ook zie ik zwevende pionnen bij zwart; dat belooft veel goeds aan dit 8e bord.

Dan gaat de strijd in de middenspelen geleidelijk naar een climax en lange tijd blijft het 0-0. Dan gebeurt er iets onverwachts: Olav heeft in een gulle bui 2 pionnen gedoneerd en dat bij een ineens veel mindere stelling, hij geeft daarom op (0-1). Maar Willem en Joseph kantelen de wedstrijd enige tijd later door hun prima stellingen in een strakke lijn naar winst te voeren; 2-1 voor Zutphen. Gerrit gaat dan na moedig verzet ten onder aan de aanval van wit: 2-2. Dan volgen vlak na elkaar 2 remises: eerst bij Arthur, die op voor mij onnavolgbare wijze in een paardeneindspel de pion heeft teruggewonnen. En vervolgens aan mijn bord, waar ik er alles aan gedaan heb om mijn taaie tegenstander in het eindspel te verschalken, omdat ik al had vernomen dat we ten onder aan het gaan waren en dat een remise niet zou volstaan. 

Dus is het nu 3-3. De stelling bij Jos oogt met die nog altijd ingesloten toren op h8 verschrikkelijk, al heeft hij wel direct mat gepareerd en enige pionnen naar voren gestuurd. En René vecht nog altijd voor remise in een mindere stelling. Het degradatiespook hangt als een grauwe sluier boven onze laatste hoop… Die krijgt een kleine oppepper als René er op knappe wijze in slaagt inderdaad het halfje binnen te halen. 

Alles ligt nu op de schouders van Jos, verantwoordelijk teamcaptain en architect van het masterplan…. De tijdnood neemt toe, de stelling van Jos wordt per seconde wat minder hopeloos, maar even niet opletten en het wordt alsnog mat in de hyperscherpe situatie. Op een gegeven moment, met voor Jos nog 47 seconden op de klok, gaat de tegenstander door zijn vlag. Echter Jos ziet het nog niet direct. Arthur wel en hij meent dat ook te moeten verwoorden…Deze actie doet me denken aan Luis Suarez in een WK-wedstrijd van Uruguay: in de laatste minuut bij de stand 2-2 haalde hij als speler met een fraaie keepershand een kopbal van de doellijn. Er volgde rood voor Suarez en vanaf de kant zag hij de penalty gemist worden en in de verlenging zou zijn team alsnog winnen…

Nu gebeurde iets soortgelijks: arbiter Paul Ham berispte Arthur en stelde terecht een tijdstraf in: 2 minuten extra tijd voor de tegenstander. Na al dat tumult bleek Jos die intussen al beter stond, over stalen zenuwen te beschikken: met vaste hand voerde hij het eindspel naar winst. Het sportieve team van Koningswaal verliet teleurgesteld, maar met opgeheven hoofd de speelzaal en we beseften door het oog van de naald te zijn gekropen…Met nu 5 matchpunten uit 7 zijn we in principe veilig, zo lijkt het. 

Eric Kloppers

S.G. Zutphen 1 Rating Koningswaal 1 Rating Ronde 3
Landsheer, J. (Jos) 1723 Lever, M.M. (Marcel) 1774 1 - 0
Molenaar, J. (Joseph) 2056 Bosse, F. (Freek) 1567 1 - 0
Arakelyan, A.G. (Arthur) 1836 Selten, J.P.G. (Jan) 2080 ½ - ½
Kloppers, E. (Eric) 1871 Kortenhof van, H.T.F.W. (Henk) 1932 ½ - ½
Ruegebrink, G.J. (Gerrit) 1611 Lamers, S. (Stan) 1659 0 - 1
Oving, W. (Willem) 1766 Hoekstra, A. (Arnold) 1697 1 - 0
Meijer, R. (René) 1579 Alblas, J. (John) 1740 ½ - ½
Wilgenhof, O. (Olav) 1734 Woolderink, V. (Vincent) 1667 0 - 1
  1772   1765 4½-3½

We hebben 118 gasten en geen leden online